Turneul „Muzica în Palatele României”, a cincea ediţie

Fara Autor | 30.07.2017

2017 / 08 / 02

Pe aceeași temă

În perioada 2 - 6 august 2017, va avea loc ediţia a V-a a Turneului Naţional „Muzica în Palatele României”, organizat de Asociaţia Pro Valores şi finanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România.

După succesul concertului care a avut loc pe 11 iunie la Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia, protagonistul evenimentului itinerant, menestrelul modern Nicolae Szekely, va concerta la Castelul Huniazilor din Hunedoara (2 august, ora 18), Palatul Magna Curia din Deva (3 august, ora 18), Palatul Marincu din Calafat (4 august, ora 17), Castelul Peleş de la Sinaia (S5 august, ora 16) şi Cetatea Neamţului de la Târgu Neamţ (6 august, ora 17).

Cu acestă ocazie Nicolae Szekely, însoţit de cinci instrumente deosebit de spectaculoase, rar prezente pe scenele României: vihuelă, laută, chitară renascentistă, chitară barocă şi arhilăuta, va propune un periplu unic, încărcat de autenticitatea unei adevărate călătorii în istorie, plin de frumuseţi sonore din perioada medievală şi barocă. Vor fi readuse în atenţia iubitorilor contemporani ai muzicii, sonorităţi imaginate de mari creatori de acum câteva sute de ani: Francesco da Milano, Adrian Le Roy, Diego Pisador, John Dowland, Giovanni Zamboni, Gaspar Sanz şi mulţi, mulţi alţii.

Nicolae Szekely a câştigat în 1987 locul I la Festivalul Naţional de Chitară Clasică de la Sinaia. După 1988 se stabileşte în Hunedoara. În anii ’90 organizează festivalul „Zilele Chitarei Clasice”. Lutierul Gyorgy Lorinczi din Tg Mureş îi deschide apetitul pentru instrumente deosebite: vihuela şi lăuta, instrumente care îi acaparează întreaga pasiune pentru muzică. Este activ la festivalurile medievale din ţară şi participă la un master-class cu Hopkinson Smith, care îi dezvăluie din tainele tehnicii speciale a acestor instrumente. A susţinut recitaluri de muzică renascentistă la: Cetatea Neamţului, Castelul Corvinilor, Biserica Fortificată de la Biertan, Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, Cetatea Râşnovului, Turnul Bastionului din Cluj, Biserica Evanghelică Mediaş. Lumea muzicală a lui Nicolae Szekely persistă în repertoriul medieval şi renascentist, de o bogăţie şi profunzime nebănuite.

Amănunte pe: https://muzicainpalateleromaniei.wordpress.com.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22