SUA: A fost lansat un nou site pentru monitorizarea propagandei și dezinfomării rusești

E.b. | 03.08.2017

A fost lansat un nou site pentru monitorizarea propagandei și dezinformării promovate de Rusia pe Twitter, ca parte a unui efort neguvernamental de a diminua abilitatea Moscovei de a se amesteca în viitoarele alegeri din SUA și Europa, conform Reuters.

Pe aceeași temă

  

Site-ul Hamilton 68 a fost creat de cercetători care lucrează cu Alianța pentru Apărarea Democrației, un proiect bipartizan și transatlantic stabilit luna trecută pentru a contracara campaniile de dezinformare duse de Rusia, transmite Reuters, preluată de Agerpres

 

Susținut de German Marshall Fund, site-ul prezintă o analiză aproape în timp real a mesajelor în limba engleză dintr-un grup de 600 de conturi de Twitter pe care analiștii le-au indentificat ca utilizatori care răspândesc propagandă rusească.

 

Site-ul a fost lansat într-o perioadă în care administrația Trump a manifestat reținere în a reacționa cu privire la atacuri cibernetice ale Rusiei în cursul investigațiilor în desfășurare privind implicarea Moscovei în campania pentru alegerile din 2016.

 

Oficiali ai serviciilor de informații americane și congresmeni au avertizat că Rusia va încerca să se implice în alegerile pentru Congres din 2018 și în alegerile prezidențiale din 2020.

 

Între conturile de Twitter selectate de către noul site se află acelea implicate în mod public în campanii de dezinformare duse de media de propagandă rusești, ca Russia Today și Sputnik, și utilizatori care distribuie informații ce promovează guvernul rus.

 

"Nu spunem neapărat că toată lumea din această listă este plătită de Kremlin", a afirmat J.M. Berger, de la German Marshall Fund, adăugând că grupul are certitudinea că respectivele conturi răspândesc dezinformare rusă.

 

Potrivit serviciilor de informare americane, Rusia a efectuat o operațiune de amploare pentru a o discredita pe candidata democrată Hillary Clinton și a-l ajuta pe republicanul Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din 2016.

 

Rusia a negat acuzațiile, iar Trump a aprobat sau a contestat în mod inconsecvent evaluarea propriilor servicii de informații.

 

Grupul de cercetare analizează modalități de a efectua analize similare pentru alte platforme de socializare, între care Facebook, Alphabet (a YouTube) și Reddit, dar aceste proiecte sunt mai dificil de realizat deoarece nu sunt disponibile suficiente date, a explicat Berger.

 

Rețeaua de socializare Twitter a anunțat că nu este implicată în proiect.

 

Numele site-ului provine de la Federalist Paper 68, elaborat de Alexander Hamilton, părintele fondator al Partidului Federalist din SUA, în 1788, ca parte a unei serii de eseuri publicate anonim pentru a apăra Constituția SUA.

 

Hamilton a scris despre "protejarea procesului electoral din America de amestec străin" în Federalist Paper 68, notează Alianța pentru Apărarea Democrației într-o postare pe blog. " Astăzi, ne confruntăm cu un amestec străin de un tip pe care Hamilton cu greu și l-ar fi imaginat" , se arată în mesaj. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22