Ministerul de Interne propune închisoare pe viaţă pentru uciderea unui poliţist

I.g. | 03.08.2017

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) cere înăsprirea pedepselor pentru ultraj într-un proiect de lege publicat pe site-ul instituţiei. MAI solicită în proiectul de act normativ închisoare de la unu la cinci ani pentru scandal în public. Documentul va fi înaintat şi Ministerului Justiţiei.

Pe aceeași temă

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, i-a transmis, joi, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, propuneri de modificare a Codului Penal, prin care doreşte înăsprirea pedepselor pentru ultraj şi ultraj judiciar, precum şi pentru omorul calificat. Astfel, faptele de ultraj comise împotriva unui poliţist, jandarm sau militar ar putea fi pedepsite cu închisoarea şi nu cu amendă, la fel şi în cazul ultrajului judiciar împotriva unui judecător sau procuror, iar uciderea unui poliţist, jandarm, judecător, procuror sau militar ar putea fi pedepsită cu închisoarea pe viaţă.  

 

Printre propunerile ministrul de Interne înaintate către ministrul Justiţiei privind modificarea Codului Penal, se numără înăsprirea pedepselor pentru ultraj şi ultraj judiciar. „A devenit un fapt curent ca intervenţia poliţiştilor sau jandarmilor, în situaţiile în care este vizată o comunitate de oameni sau anumite medii sociale, să se soldeze cu ameninţări, loviri sau alte violenţe, vătămări corporale, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte ori chiar cu omorul personalului implicat. Nu întâmplător, în semestrul I al acestui an, se constată o creştere a numărului infracţiunilor de ultraj asupra personalului din cadrul Poliţiei Române (+7,3%)”, se arată în expunerea de motive transmisă de Ministerul de Interne. 

 

În același document se mai precizează că există „o îngrijorare” în rândul poliţiştilor, jandarmilor sau altui personal din domeniul ordinii publice, cum că statul nu instituie măsuri de protecţie a personalului său, precum şi o lipsă de încredere şi critici în rândul populaţie despre modul de intervenţia a autorităţilor, scrie News.ro.  

 

Ministerul de Interne propune, în acest sens, reformularea alineatului 4 al articolului 257 din Codul Penal privind ultrajul, astfel că pentru faptele de ultraj „comise asupra unui poliţist, jandarm sau militar, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa cu închisoarea prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.”  

Codul Penal nu prevede, în varianta actuală, pedeapsa cu închisoarea pentru faptele de ultraj comise împotriva forţelor de ordine. Și ultrajul judiciar ar putea fi modificat în acelaşi sens, astfel că „săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui judecător sau procuror ori împotriva bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa cu închisoarea prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate.”  

 

O altă propunere o reprezintă pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru uciderea unui poliţist. În prezent, pedeapsa maximă aplicabilă pentru această faptă este de 15 – 30 de ani. Încă de săptămâna trecută, Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat că va discuta cu ministrul Justiţiei despre înăsprirea legislaţiei penale pentru faptele de ultraj împotriva poliţiştilor, astfel încât să fie luată în vedere propunerea făcută în 2015, care nu s-a materializat, privind majorarea limitei pedepselor pentru faptele de ultraj, atunci când victima acestor fapte este un poliţist sau un jandarm.

 

 „În 2015, după moartea poliţistului Ionescu, de la Brigada Poliţiei Rutiere, Ministerul Afacerilor Interne a înaintat o propunere ministrului Justiţiei. Propunerea viza majorarea limitei pedepselor pentru faptele de ultraj, atunci când victima acestor fapte este un poliţist sau un jandarm. Voi discuta personal cu ministrul Justiţiei pentru ca această propunere care nu s-a materializat să fie avută în atenţie şi considerată o prioritate în pachetul legislativ care va viza modificarea legislaţiei penale", a declarat ministrul de Interne.

 

Carmen Dan a mai spus că a decis ca procesul de modificare a reglementării privind uzul de armă să fie realizat la nivelul ministerului, astfel încât poliţiştii să nu mai aibă restrângeri în a utiliza echipamentul din dotare. Ministrul de Interne a adăugat că în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu sindicatele s-a discutat şi despre anumite reglementări care nu sunt respectate la nivel local de către şefi, astfel că vor fi formate echipe din care vor face parte şi reprezentanţi ai sindicatelor poliţiştilor, pentru a verifica situaţiile semnalate.  „Vom avea în vedere respectarea ideii de a nu se mai face patrulare de către un singur om", a subliniat Carmen Dan.  Poliţistul Sorin Vezeteu, în vârstă de 38 de ani, a fost ucis în Gara Burdujeni din Suceava, joi seară, fiind înjunghiat cu zeci de lovituri de cuţit de un tânăr de 23 de ani. Agresorul a fost arestat preventiv vineri după-amiază, după ce, în aceeaşi zi, fusese reţinut de către procurori. În timpul audierii, agresorul şi-a recunoscut fapta, însă a spus că nu o regretă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22