Statuia Libertăţii, motiv de dispută pe tema unei reformei imigraţiei susţinute de Trump

I.g. | 03.08.2017

Statuia Libertăţii a ajuns în centrul unei polemici între un consilier de la Casa Albă şi un jurnalist, după ce Donald Trump s-a pronunţat în favoarea unei politici în domeniul imigraţiei care-i privilegiază pe cei înalt calificaţi, relatează BBC News.

Pe aceeași temă

 

”Statuia Libertăţii spune «daţi-mi masele voastre obosite, sărace şi împilate care aspiră să respire libere»”, i-a spus Jim Acosta de la CNN lui Stephen Miller. ”Ea nu spune nimic despre vorbitul englezei”, a adăugat jurnalistul. Miller i-a răspuns că poemul de pe celebra statuie a fost ”adăugat mai târziu”. O reformă profundă a imigraţiei, susţinută de Trump miercuri, ar conduce la o reducere a numărului migranţilor permanenţi în Statele Unite în fiecare an şi le-ar acorda prioritate celor care vorbesc engleza sau sunt înalt calificaţi.

 

Un consilier de rang înalt al lui Trump la Casa Albă, Miller a declarat într-o conferinţă de presă că această politică este plină de ”compasiune”. Această sesiune de întrebări şi răspunsuri s-a transformat într-o dispută aprigă, în care Miller şi Acosta s-au înfruntat pe acest subiect. Cei doi s-au certat pe tema Statuii Libertăţii ca simbol al libertăţii şi a ceea ce reprezintă ea în politica americană în domeniul imigraţiei, scrie News.ro.

 

Răspunzând argumentului lui Acosta cu privire la celebrul poem, Miller a spus că acesta ”nu face parte, de fapt, din Statuia Liberăţii originală”. ”Poemul la care vă referiţi a fost adăugat mai târziu”, i-a spus el lui Acosta. Însă jurnalistul, vizibil nemulţumit de răspuns, a acuzat administraţia Trump că ”încearcă să vizeze valul rasial şi etnic şi oamenii din această ţară”. Miller a denunţat aceste acuzaţii drept ”scandaloase” şi a prezentat proiectul drept o ”reformă proamericană a imigraţiei”, care s-a bucurat de o susţinere ”imensă” în rândul opiniei publice.

 

”Jim, acesta este unul dintre lucrurile cele mai scandaloase, insultătoare şi prosteşti pe care le-ai spus vreodată”, i-a spus Miller. ”Faptul că te gândeşti la acest lucru ca la un lucru rasist este extrem de greşit şi atât de insultător”, a adăugat el. Miller a subliniat că proiectul - care propune totodată o limitare a imigraţiei în familie la soţi şi copii - reprezintă un pas către realizarea planului administraţiei de a introduce un sistem al imigraţiei de tip australian, pe bază de puncte.

 

Proiectul mai are o cale lungă de parcurs înainte să devină lege şi ar urma să se izbească de opoziţia unor membri din ambele partide în Congres. Aceasta nu este prima oară când Acosta provoacă Casa Albă. În ianuarie el a fost avertizat de Sean Spicer, un purtător de cuvânt al preşedinţie la acea vreme, că i se va interzice accesul la conferinţele de presă dacă va continua ”să se certe” cu Trump.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22