Iranul acuză SUA că încalcă acordul nuclear, în ziua în care Rohani preia al doilea mandat

I.g. | 03.08.2017

Iranul a denunţat joi noile sancţiuni americane drept o ”încălcare” a acordului nuclear şi a ameninţat Statele Unite cu măsuri de retorsiune, în ziua preluării funcţiei de către preşedintele Hassan Rohani, care-şi începe sub presiune al doilea mandat, relatează AFP.

Pe aceeași temă

 

Într-o ceremonie oficială, liderul suprem Ali Khamenei a ”aprobat” alegerea în mai a lui Rohani, o etapă formală şi necesară în vederea începerii celui de-al doilea mandat al preşedintelui moderat, care urmează să depună jurământul sâmbătă, în Parlament. În pofida alegerii sale triumfale, Rohani este criticat în ţară, unde conservatorii îi reproşează că a făcut prea multe concesii marilor puteri şi că nu le-a ascultat avertismentele cu privire la Statele Unite, inamicul jurat al Iranului.

 

Încheiat în iulie 2015 între Teheran şi marile puteri - Statele Unite, Franţa, Regatul Unit, Rusia, China şi Germania -, acordul în domeniul nuclear prevede ca Iranul să-şi limiteze programul nuclear la scopuri civile, în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse. Contrar precedentei administraţii americane a lui Barack Obama, cea a lui Donald Trump a adoptat o atitudine ostilă faţă de Iran şi a crticiat extrem de dur acordul.

 

Ea a impus noi sancţiuni Iranului, care îi vizează pe Gardienii Revoluţiei, programul balistic al Teheranului, situaţia drepturilor omului şi susţinerea de către Iran a unor grupări precum Hezbollahul libanez, considerat ”terorist” de către Statele Unite. ”Noi considerăm că acordul nuclear a fost încălcat şi vom reacţiona în consecinţă, în mod adecvat”, a declarat Abbas Araghchi, adjunctul ministrului iranian de Externe, a cărui ţară nu mai întreţine relaţii diplomatice cu Statele Unite din 1980.

 

”LEGE” CONTRA STATELOR UNITE

 

”Obiectivul principal al legii americane este să le sperie pe marile companii şi să împiedice ca ele să coopereze cu Iranul. Însă noi constatăm că politica ţărilor europene este contrară acesteia”, a adăugat Araghchi. La sfârşitul lui iulie, după Camera Reprezentanţilor, Senatul american a adoptat aproape în unanimitate un proiect de lege vizând să impună sancţiuni Rusiei, Iranului şi Coreei de Nord. Legea cu privire la sancţiuni a fost promulgată miercuri de către Donald Trump.

 

Înalta Comisie iraniană pentru supravegherea aplicării acordului nuclear, din care fac parte Rohani şi alţi reprezentanţi ai ţării, ”a adoptat 16 măsuri împotriva Statelor Unite”, a anunţat Araghchi, fără să detalieze aceste ”măsuri”. ”După promulgarea legii (americane) de către Trump, noi am intrat într-o nouă etapă, iar Parlamentul (iranian) va finaliza propria sa lege” împotriva Statelor Unite, a continuat el.

 

Parlamentul iranian a început să examineze un proiect de lege care vizează să consolideze programul balistic al Iranului şi Forţele Qods din cadrul Gardienilor Revoluţiei, armata de elităă a regimului, ”pentru a lupta împotriva acţiunilor Washingtonului”. ”Cum ei au vizat Gardienii Revoluţiei şi corpul Qods, Parlamentul a prevăzut măsuri care consolideze aceste forţe”, a spus Araghchi. Parlamentul urmează să adopte această lege în săptămânile viitoare.

 

REFUZAREA ”IZOLĂRII”

 

”Aceasta este o consecinţă nefericită”, a declarat Ellie Geranmayeh, o analistă la European Council on Foreign Relations, evocând promulgarea legii de sancţionare şi preluarea funcţiei de către Rohani. ”Ceea ce va fi absolut esenţial este modul în care vor reacţiona europenii”, a adăugat ea, evocând o dezvoltare a relaţiilor comerciale între Iran şi ţările europene după acordul nuclear.

 

În cadrul ceremoniei de învestire, Rohani a declarat că ţara sa a fost nevoită să înfrunte mai mulţi ani de sancţiuni şi că ”nu va accepta niciodată izolarea (...). Acordul nuclear este semnul bunei voinţe a Iranului la nivel internaţional”. El a adăugat că ”vremea concordiei şi cooperării între toţi începe (...). Întind mâna tuturor celor care vor grandoarea ţării”.

 

În afară de atacurile taberei conservatoare, Rohani este criticat şi de către reformatori, care-i reproşează că nu le-a acordat suficient loc în Guvernul pe care acesta urmează să-l prezinte sâmbătă în Parlament. El este criticat totodată pentru că nu a numit femei în posturi de ministru. Însă preşedintele iranian a primit, în schimb, susţinerea principalilor comandanţi ai Gardienilor Revoluţiei, în urma unei serii de atacuri reciproce, în ultimele luni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22