Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Oana Florea (PSD), șefa Comisiei de anchetă: În Franţa, parlamentarii pot face percheziţii
I.G. - - - -
2017-08-07
Actualitate Interna
2

Preşedintele Comisiei de anchetă privind prezidenţialele, Oana Florea, a declarat, luni, la Antena 3, că raportul final al comisiei va cuprinde şi propuneri de modificare a legii, astfel încât puterile acestor foruri să fie sporite, dând ca exemplu Franţa, unde parlamentarii, pe timpul funcţionării comisiilor, acţionează ca judecători de instrucţie şi pot face inclusiv percheziţii.

 

Ea a făcut aceste afirmaţii în contextul în care a apreciat că procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu va fi convinsă de apelul ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, de a se prezenta în faţa Comisiei. "La momentul ăsta, pârghiile noastre din punct de vedere legislativ sunt destul de limitate şi cu siguranţă o parte din raportul final va cuprinde propuneri şi iniţiative legislative de întărire a comisiilor parlamentare de anchetă. (...) Eu nu cred că o va convinge acest apel (al lui Tudorel Toader - n.r.). Dânsa are opţiunea acum, în acest moment, de a răspunde la scrisoarea trimisă de Comisia parlamentară, iar dacă nu răspunde cred că ministrul Justiţiei are obligaţia să ia măsuri", a spus şeful Comisiei.

 

Ea a spus că a studiat legislaţia din alte ţări, cu privire la comisiile de anchetă, unde parlamentarii au puteri mult mai mari. "În Franţa, deputaţii şi senatorii care se află în comisiile parlamentare de anchetă funcţionează pe perioada comisiei parlamentare ca şi judecători de instrucţie, adică nişte puteri foarte mari, care le dau posibilitatea în anumite condiţii să facă percheziţii, să facă confruntări de martori. Au o mare greutate", a spus Oana Florea, citată de News.ro.

 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că decizia Curţii Constituţionale cu privire la Regulamentul Parlamentului este clară şi arată că orice persoană citată sau invitată, indiferent de funcţie sau demnitate, trebuie să vină la audieri. El a precizat că nu se referă la o persoană anume. CSM i-a trimis vineri procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi răspunsul pe tema invitaţiei la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, care face trimitere la decizii ale CCR şi la o hotărâre a CSM din 2007, aceasta urmând să se promnunţe asupra oportunităţii prezenţei sale la la comisie, a declarat pentru News.ro vicepreşedintele CSM Cristian Ban.

TAGS : kovesi toader comisie ancheta ccr csm alegeri 2009 cristian bran psd oana florea
Comentarii
Aurelia Anicai 2017-08-10
Incapabilo cu diploma cumparata si tarfa a lui Voiculescu,hotup si escrocul ordinar,i-ati labele imputite de pe procurorii care lupta contra voastra,a hotilor mafioti.Nu meriti nici sa-i stergi la fund,nemernico ordinara.La puscarie cu voi toti.
Isoscel 2017-08-07
Daca in Franta chiar asa or fi stand lucrurile (ar trebui ca cineva sa verifice) cu sigurta ca acolo parlamentarii si membrii acelor comisii nu sunt tractoristi PSD-isti sau tovarase de la APACA !
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1437
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22