Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Flagrant! Deşi incompatibil, Ţuţuianu participă la şedinţa Biroului Permanent al Senatului
E.B. - - - -
2017-08-08
Actualitate Interna
0

Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin, a fost întrebat despre cazul ministrulul Apărării, Adrian Ţuţuianu, care a participat la şedinţa Biroului Permanent al Senatului, deşi nu ar mai putea fi secretar al respectivului for.


  

Iordache afirmă că este clar un caz de incompatibilitate, însă nu lămureşte şi motivele pentru care ministrul Adrian Ţuţuianu a fost lăsat să participe la şedinţă.

 

Întrebat dacă un ministru poate participa ca membru cu funcţie de conducere într-o şedinţă de conducere a Parlamentului, Iordache a spus că "fără îndoială, nu", coform News.ro.

 

"Este incompatibil un ministru când depune jurământul, nu mai poate fi membru BP. Şi eu când am fost membru BP şi am făcut parte din Executiv mi-am dat demisia", a spus el.


Întrebat apoi de ce a participat Adrian Ţuţuianu ca secretar în şedinţa de Birou Permanent al Senatului, el a spus că "nu ştie".


 Mario Oprea, liderul senatorilor PNL, acuză că sesiunea extraordinară a Senatului a fost convocată ilegal de către Biroul Permanent al forului, care se afla în cvorum doar prin participarea ministrului Adrian Ţuţuianu, încă secretar al Senatului, deşi legea interzice acest cumul de funcţii. Liberalii spun că se vor adresa premierului, pentru a constata incompatibilitatea lui Ţuţuianu şi de a-l obliga să aleagă între demnităţi.


Mario Oprea a spus, în plenul Senatului, că şedinţa Biroului Permanent, care a convocat şedinţa de plen, nu a luat această decizie în cvorum, fiind doar şase membri de drept, la care s-a adăugat ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu. El a afirmat că, potrivit Legii 161/2003, funcţia de ministru este incompatibilă cu oricare altă demnitate, cu excepţia calităţii de parlamentar, astfel încât Ţuţuianu ar fi trebuit să renunţe la funcţia de conducere din Senat.


Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a explicat că Adrian Ţuţuianu îşi va da demisia din funcţia de secretar al Senatului la începutul sesiunii următoare, însă, între timp, este încă membru de drept al forului.


"Vom sesiza prim-ministrul, pentru că este cel care face constatarea stării de incompatibilitate", a răspuns Mario Oprea.


Potrivit Legii 161/2003, calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, potrivit Constituţiei, cu excepţia celei de membru al Guvernului, inclusiv a funcţiilor din aparatul Parlamentului.
 

TAGS : Iordache PSD Tutuianu incopatibil Senat Birou Permanent Tariceanu
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
2617
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22