Condiţii reduse pentru concediile medicale ale părinţilor cu copii internați în străinătate

I.g. | 09.08.2017

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că vor fi reduse cerinţele pentru acordarea concediilor medicale pentru părinţii care îşi îngrijesc copiii în străinătate, precizând că a propus creşterea vârstei de la 14 la 16 ani, iar acolo unde vârsta depăşeşte 16 ani, copiii vor intra pe zona de asistenţă specială de tip handicap.

Pe aceeași temă

 

”Împreună cu preşedintele CNAS, cu consultarea tuturor actorilor implicaţi, am depus la cabinetul Secretarului General al Guvernului propunerile, cu calendare şi cu termene foarte clare în ceea ce priveşte debirocratizarea actului medical. Practic, în ceea ce priveşte recunoaşterea concediilor medicale  acordate în străinătate pentru părinţii care îşi îngrijesc copiii, am propus creşterea vârstei de la 14 la 16 ani, iar acolo unde vârsta depăşeşte 16 ani ei vor intra pe zona de asistenţă specială de tip handicap, cu precizarea că diagnosticele vor fi stabilite prin ordin comun al celor două entităţi - Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în aşa fel încât dacă există probleme de preluare a unor diagnostice, acestea să poată fi corectate fioarte uşor”, a declarat ministrul Sănătăţii, citat de News.ro.

 

De asemenea, Florian Bodog a precizat că urmăreşte şi debirocratizarea activităţii medicilor de familie. „Desfiinţăm o serie de acte, pe care le considerăm inutile şi studiem posibilitatea ca, în ceea ce priveşte eliberarea concediilor medicale, aceasta să se facă electronic, pentru a scădea birocraţia şi în acest domeniu. Toate actele legislative care vor fi modificate vor respecta procedura de transparenţă decizională şi de consultare cu toti cei implicaţi”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

 

Deciziile ministrului Sănătăţii au fost luate după ce prezentatoarea TV Magda Vasiliu a reclamat, pe 26 iulie, într-o postare pe Facebook, că pentru a beneficia de concediul medical necesar îngrijirii fiului său, bolnav de cancer şi aflat la tratament în Italia, legislaţia românească o obligă să se prezinte personal la medicul de familie, lucru imposibil în situaţia sa, ca are nevoie şi de un aviz al direcţiei sanitare, unde din nou este necesar să se prezinte, precum şi de un aviz al unui oncolog din România, copilul având documente medicale emise de medicii din străinătate. Toate acestea în condiţiile în care la spitalul din Italia în care este internat fiul său i s-a început tratamentul în absenţa cardului european de sănătate, replica funcţionarilor fiind că acesta nu este condiţionat de chestiuni birocratice.

 

"20 de ani în care am cotizat zdravăn la sistemul de asigurări de sănătate. 20 de ani in care am avut concediu medical o singură dată, 5 zile, pentru că mi-am rupt piciorul. În rest, analize facute la particular, plătite, şi o singură naştere. Atât. Azi mă văd în situaţia incredibilă de a găsi o soluţie pentru a beneficia de concediu medical pentru îngrijirea copilului. Vlad, băieţelul meu, a fost diagnosticat cu cancer acum 3 luni. De atunci sunt cu el la tratament în italia, o ţară care l-a primit instant", îşi începe postarea Magda Vasiliu, precizând că "internarea de urgenţă a copilului nu a fost condiţionată de niciun act".

 

Ea relatează că fiul ei a fost internat, diagnosticat şi a început chimioterapia fără să aibă iniţial niciun document, abia apoi fiind întrebată de cardul european de sănătate. "Le-am spus că nu-l am, dar îl voi avea şi că îi rog să nu oprească investigaţiile...Funcţionarul de la ghişeu mi-a răspuns simplu: «Doamnă, copilul e tratat oricum. Nu condiţionăm tratamentul de chestiuni birocratice! Staţi liniştită!». Şi, am stat liniştită, gândidu-mă că şi în ţara mea există soluţii decente pentru astfel de situaţii în care nu doresc nimănui să se afle", scrie Magda Vasiliu.

 

Ea povesteşte însă ce dificultăţi a avut când a venit momentul în care a solicitat un concediu medical pentru că altfel nu are cum să îşi însoţească fiul la analize, nu se poate interna cu el din trei în trei săptămâni, nu îl poate îngriji după chimioterapie, când "suferinţa lui este cumplită". "Medicul meu de familie, căruia nu i-am cerut niciodată nici măcar o adeverinţă, a ridicat din umeri - legea noastră zice că trebuie să vin personal la cabinet. Deci, nu mă poate ajuta... Aflu apoi ca e nevoie de un aviz al direcţiei sanitare din Bucureşti, unde ar trebui să mă prezint tot personal. Deci, nu se poate... Legea noastră este făcută de nişte cretini, pentru nişte idioţi ca mine, care speră în dreptate, înţelegere şi bun simţ!", relatează prezentatoarea TV.

 

"În timp ce italienii ii fac copilului meu analize din trei în trei zile ca să se asigure ca e totul în regulă, România, ţara mea, îmi cere acte peste acte, avize şi documente traduse, legalizate etc. Există un teanc de hârtii de la spitalul din Roma care atestă diagnosticul cumplit, toate parafate de somităţi în oncologie pediatrică. Statul român, conform unor legi de rahat, vrea aviz de la un oncolog din România!!!", remarcă Magda Vasiliu, spunând că acest aviz nu poate fi decât unul formal, pentru că acel oncolog nu are cum să vadă copilul, a cărui stare, "una la limită", nu i-ar permite călătoria în România.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22