Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Guvernul Orban, acces rapid la datele cetatenilor si turistilor. Ungaria, stat politienesc?
E.B. - - - -
2017-08-11
International
0

Guvernul Ungariei, condus de Viktor Orban, se afla in centrul unui nou scandal intern, dupa ce Ministerul de Interne a initiat o modificare legislativa care ar da Executivului acces rapid la informatii amanuntite despre cetatenii maghiari.


  

Insa nu doar la datetele cetatenilor maghiari, ci si la cele ale turistilor.

 

Publicatiile Hungarian Spectrum si The Budapest Beacon scriu ca initiativa ar duce la crearea unei baze unice de date video si audio colectate de toate institutiile si companiile private sau de stat care proceseaza datele cetatenilor si ale turistilor. Baza de date ar putea fi apoi accesata de Guvern, conform HotNews.

 

Turistii straini ar fi si ei tinta unui tratament special: hotelurile vor fi obligate sa faca copii dupa documentele acestora, statul maghiar urmand sa ceara urmatoarele informatii: data sosirii si a plecarii, sex, locul nasterii, data nasterii, cetatenia, numele de fata al mamei turistului.

 

Propunerea prevede ca informatiile ar trebui sterse din baza de date dupa 15 zile, dar nu spune daca si autoritatile guvernamentale care au descarcat informatiile sunt obligate sa le stearga.

 

O alta problema majora este ca accesarea bazei de date de catre o institutie guvernamentala se va putea face fara un mandat de la judecator.

 

Propunerea guvernului a fost intampinata cu critici publice din partea lui Attila Péterfalvi, sefului Autoritatii Nationale pentru Protectia Datelor si Libertatea de Informare.

 

Voci din societatea civila au reclamat si ele ingerinta nepermisa a guvernului in viata privata a cetatenilor, denuntand transformarea Ungariei intr-un stat politienesc.

TAGS : Ungaria Viktor Orban stat politienesc lege ministrul de Interne turisti baza date cetateni maghiari
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
2001
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22