Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Iohannis, la centenarul bătăliei de la Oituz: O patrie puternică prin educație și coeziune
E.B. - - - -
2017-08-11
Actualitate Interna
0

Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri un mesaj cu prilejul marcării a 100 de ani de la bătălia de la Oituz și luptele de la Coșna și Cireșoaia.

 

 

"La 100 de ani de la bătălia de la Oituz, în numele Statului Român, a cărui existență a fost salvată de Armata Română în luptele de la Coșna și Cireșoaia. dau cea mai înaltă cinstire eroilor ce-și dorm somnul de veci pe aceste meleaguri", a transmis Iohannis prin mesajul care a fost prezentat de consilierul de stat Constantin Ionescu, la manifestările comemorative organizate la Tîrgu Ocna.

 

Potrivit șefului statului, manifestările organizate dovedesc că "România nu a uitat sacrificiul ostașilor săi căzuți în Războiul de întregire".

 

"Adăugată celor de la Mărăști și Mărășești, comemorarea luptelor de la Coșna și Cireșoaia întregește cinstirea pe care o datorăm celor care, prin jertfa lor, au făcut posibilă Marea Unire. Inspirată de chemările Regelui Ferdinand și dăruirea Reginei Maria, modernizată cu sprijinul Misiunii militare franceze și condusă de generali și ofițeri ale căror nume stau înscrise în Panteonul națiunii, Armata Română s-a împotrivit cu succes unor forțe copleșitoare, demonstrând forța idealului național. Din tranșeele de la Mărăști, Mărășești și Oituz s-a ridicat o țară, probând prin glorioase fapte de arme capacitatea poporului român de a-și realiza marile sale aspirații", a subliniat Iohannis, conform Agerpres.

 

El a adăugat că "eroii de la Oituz și Marea Unire nu pot fi onorați mai bine decât prin desăvârșirea proiectului ce a animat toate generațiile începând cu 1848: construirea unei Românii unite, o țară a instituțiilor moderne, a drepturilor și a legii egale pentru toți".

 

"Pe frontispiciul Mausoleului de la Tîrgu Ocna stă scris: 'Spuneți generațiilor viitoare că noi ne-am făcut datoria'. Este o chemare la responsabilitatea fiecărei generații pentru continuarea operei înaintașilor. (...) În aceste zile de pioasă aducere aminte, în locurile unde s-a scris istoria marilor opțiuni moderne ale României, vă chem, dragi concetățeni, să edificăm o patrie puternică prin educație și coeziune, o națiune angajată profund în proiectul european și euro-atlantic. Acestea sunt garanțiile noastre de prosperitate și securitate, acesta este monumentul viu prin care cei care ne vor urma vor vedea că și noi, la rândul nostru, ne-am făcut datoria", a afirmat șeful statului. 

 

TAGS : Iohannis discurs eroi Oituz patrie educatie coeziune
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1249
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22