Iohannis, la centenarul bătăliei de la Oituz: O patrie puternică prin educație și coeziune

E.b. | 11.08.2017

Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri un mesaj cu prilejul marcării a 100 de ani de la bătălia de la Oituz și luptele de la Coșna și Cireșoaia.

Pe aceeași temă

 

 

"La 100 de ani de la bătălia de la Oituz, în numele Statului Român, a cărui existență a fost salvată de Armata Română în luptele de la Coșna și Cireșoaia. dau cea mai înaltă cinstire eroilor ce-și dorm somnul de veci pe aceste meleaguri", a transmis Iohannis prin mesajul care a fost prezentat de consilierul de stat Constantin Ionescu, la manifestările comemorative organizate la Tîrgu Ocna.

 

Potrivit șefului statului, manifestările organizate dovedesc că "România nu a uitat sacrificiul ostașilor săi căzuți în Războiul de întregire".

 

"Adăugată celor de la Mărăști și Mărășești, comemorarea luptelor de la Coșna și Cireșoaia întregește cinstirea pe care o datorăm celor care, prin jertfa lor, au făcut posibilă Marea Unire. Inspirată de chemările Regelui Ferdinand și dăruirea Reginei Maria, modernizată cu sprijinul Misiunii militare franceze și condusă de generali și ofițeri ale căror nume stau înscrise în Panteonul națiunii, Armata Română s-a împotrivit cu succes unor forțe copleșitoare, demonstrând forța idealului național. Din tranșeele de la Mărăști, Mărășești și Oituz s-a ridicat o țară, probând prin glorioase fapte de arme capacitatea poporului român de a-și realiza marile sale aspirații", a subliniat Iohannis, conform Agerpres.

 

El a adăugat că "eroii de la Oituz și Marea Unire nu pot fi onorați mai bine decât prin desăvârșirea proiectului ce a animat toate generațiile începând cu 1848: construirea unei Românii unite, o țară a instituțiilor moderne, a drepturilor și a legii egale pentru toți".

 

"Pe frontispiciul Mausoleului de la Tîrgu Ocna stă scris: 'Spuneți generațiilor viitoare că noi ne-am făcut datoria'. Este o chemare la responsabilitatea fiecărei generații pentru continuarea operei înaintașilor. (...) În aceste zile de pioasă aducere aminte, în locurile unde s-a scris istoria marilor opțiuni moderne ale României, vă chem, dragi concetățeni, să edificăm o patrie puternică prin educație și coeziune, o națiune angajată profund în proiectul european și euro-atlantic. Acestea sunt garanțiile noastre de prosperitate și securitate, acesta este monumentul viu prin care cei care ne vor urma vor vedea că și noi, la rândul nostru, ne-am făcut datoria", a afirmat șeful statului. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22