Florin Cîţu (PNL): Liviule, de ziua ta ne dai si noua liber? Mărinimia guvernelor roşii

E.b. | 12.08.2017

Senatorul Florin Cîţu, vicepreşedintele PNL, susţine, într-o postare pe Facebook, că numărul real de zile libere de care beneficiază bugetarii a ajuns la aproape 30.

Pe aceeași temă

 

Pentru că, în opinia lui Florin Cîţu, „Guvernul, în scop electoral, asigură «punţi» care practic dublează numărul zilelor libere stabilite legal”.

 

Senatorul afirmă că acest lucru va afecta negativ PIB-ul României, precizând că, în Uniunea Europeană, doar Bulgaria, Ungaria şi Letonia au mai multe zile libere legale decât România.

 

Liviule, de ziua ta ne dai şi nouă liber? Haideţi să vă spun de ce promisiunile premierului în care ne anunţă că deficitul bugetar pe finalul acestui an va rămâne în limita de 3% sunt «bull shit» - ca să-l citez pe cârmaci”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, senatorul liberal.

 
 
 
  
Liviule, de ziua ta ne dai si noua liber?

 

Haideti sa va spun de ce promisiunile premierului in care ne anunta ca deficitul bugetar pe finalul acestui an va ramane in limita de 3% sunt “bull shit”- ca sa-l citez pe carmaci, scrie Florin Cîţu pe pagina sa de  Facebook.

 

Stiti opinia mea despre mersul economiei sub carmuirea PSD. Astazi abordez aceasta tema din alt unghi.
Analiza mea are rolul de a va face sa intelegeti, dar mai ales pe Tudose, ca balivernele legate de faptul ca vom recupera in urmatoarele 6 luni ce nu s-a facut in primele 6 sunt doar baliverne.

 

In Romania, in 2017, avem 14 zile libere legale “de la stat”. Cu doua mai multe ca in 2016. Aproape toate au aparut ca urmare a unor initiative parlamentare. Un calcul simplu pentru 2017 ne arata ca pana in acest moment romanii au avut deja 12 zile libere. O verificare simpla arata insa ca prin “marinimia” guvernelor rosii numarul real de zile libere este mai aproape de 30. Asta pentru ca guvernul in scop electoral asigura “punti” care practic dubleaza numarul zilelor libere stabilite legal.

 

In UE, doar Bulgaria, Ungaria si Letonia au mai multe zile libere legale decat Romania. Iar pentru a vedea impactul asupra PIB-ului al zilelor libere legale, un studiu al Centre for Economics and Business Research arata ca cele 8 zile libere legale din Marea Britanie inseamna un PIB mai mic cu 3.2 miliarde lire sterline pe an. Iar Marea Britanie este una dintre cele mai bogate si mai productive tari (inca) din UE. Si niciuna dintre aceste tari nu face “punti”, doar poduri si drumuri adevarate. La “punti” suntem campioni.

 

Revenind la Romania, PSD ne spune ca in acest an vom produce un PIB de 816 miliarde lei. In primul trimestru am reusit 185 de miliarde. Mai avem 650 de miliarde, in conditiile in care luna August este luna de concedii iar statul ofera “punti” cu nemiluita.

 

Conform codului muncii din Romania in 30 de zile aceste zile libere, daca sunt lucrate, trebuie compensate sau platite. In practica numai bugetarii beneficiaza de aceste zile libere. Adica cei care nu produc efectiv plus-valoare in economie. Nu va mai spun ce se intampla in institutiile publice in zilele libere cand oamenii spun ca vin la serviciu pentru a fi platiti dublu dar in realitate nu apar niciodata.

 

Ingrijorarea mea este legata de faptul ca numarul acestor zile se va mari in continuare!
 

Va las pe dumneavoastra sa judecati daca este normal ca un numar de smecheri angajati la stat sa hotarasca pentru toata Romania cresterea acestui numar de zile in continuare. Mai ales pentru ca nu o fac din convingere ci doar pur electoral.

 

Romania nu-si permite asta. Este momentul sa limitam numarul zilelor libere. Iata cateva din argumentele mele:
- in Romania muncesc 4.8 milioane de oameni din care 1.25 milioane in aparatul bugetar. Adaugati la asta 5 milioane de pensionari. Asta inseamna ca 3.6 milioane produc PIB-ul. Ceilalti beneficiaza de salarii marite, indemnizatii speciale, ajutoare sociale. Iar numarul celei de-a doua categorii creste zilnic.

 

- Anul acesta Romania are “bugetat” un PIB de 816 miliarde lei. Asta inseamna o crestere de 6% fata de anul trecut in timp ce cheltuielile publice cresc cu 15%. Pentru ca in urmatoarele 6 luni sa ajungem valoarea PIB-ului “bugetat” ar trebui sa muncim toti, zilnic, chiar si PSD-istii.

 

- Luna August in Romania, la fel ca in Europa, este luna concediilor. Si astea platite tot de la stat (unele deja marite).
- conform estimarilor 3.5 milioane de romani lucreaza in strainate, contribuie la producerea PIB-ului altor tari, iar tendinta este ca numarul lor sa creasca. Mai ales dupa primele 7 luni de guvernare PSD.

 

- Investitiile, publice si private, cele care asigura PIB-ul pe termen lung, dar si cel “bugetat”, sunt la un minim istoric. Cele publice au fost taiate sa faca loc cresterilor de salarii iar cele private au disparut pentru ca nu mai are nimeni incredere in Romania guvernata de PSD. Jongleriile financiare ale Liviu i-au naucit pe toti.
- datele EUROSTAT arata ca ramanem tara cu cea mai slaba productivitate din UE.
Bineinteles ca mai sunt si alte argumente iar fiecare le are pe ale lui .

 

Concluzia, in opinia mea , este una singura: nu putem recupera in 6 luni de zile, asa cum ne spun Dragnea si Tudose, atat de mult incat sa nu depasim deficitul asumat de 3% pentru 2017.


Este posibil ca propunerea mea sa deranjeze pe multi. Dar tot trebuie sa v-o spun. In Romania trebuie limitate numarul de zile libere legale. Situatia economica nu ne permite sa muncim efectiv aproximativ 9-10 luni pe an. Asta pentru ca in acest moment sunt 3.6 milioane de romani lucreaza pentru sustinerea financiara a 5 milioane de pensionari si 1.25 milioane de bugetari. La asta adaugati cam 10% din forta de munca care emigreaza in fiecare an. Si tot cei 3.6 milioane trebuie cumva sa gaseasca resurse sa faca investitii ca sa dezvolte romania pe termen lung. Eu sunt sigur ca nu se poate.

 

Alternativa pe care deja o simtiti: supraccizare, plafonare indemnizatiilor pentru mame si copii, birocratizarea sistemului de plata a TVA, nationalizarea pilonului 2 de pensii, suprataxarea sistemul bancar si mai urmeaza, va asigur eu.

 

Intrebarea pe care mi-o pun de la inceputul anului:
De ce nu emigreaza nemtii, englezii, francezii, olandezii si altii in Romania, unde dupa spusele lui Dragnea curge lapte si miere?,
conchide Florin Cîţu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22