Două atacuri cu mașina în mulțime: Barcelona și Cambrils. 13 morți, 100 răniți (3 români)

Dora Vulcan | 17.08.2017

Două atentate au avut loc joc în Spania, la Barcelona și Cambrils. O furgonetă a călcat joi mai multe persoane pe artera pietonală Rambla din Barcelona. Cambrils, oraș de pe malul Mediteranei, la 120 de km de Barcelona, a fost ținta unui atentat similiar, dar teroriștii au fost împușcați.

Pe aceeași temă

 

 

 

 10.48 Centurile explozive ale atacatorilor din Cambrils erau false, a anuntat seful poliției regiunii Catalonia, Carlos Puigdemont, la un radio local, citat de Reuters.

 

 10:15 Un al treilea român a fost rănit în atacul terorist din Barcelona, anunță MAE.

 

10:00 Javier Zaragoza, șeful Audiencia National, organismul care se ocupă de combaterea terorismului, a declarat că teroriștii din Cambrils aveau legături cu grupări jihadiste, scrie Digi 24.

 

09:35 O persoană a fost arestată în orașul catalan Ripoll, în legătură cu atacul din Barcelona, relatează Reuters, citat de BBC News. Este al treilea suspect arestat în legătură cu evenimentele de joi.

 

9.25 Atacul terorist de la Barcelona, revendicat de ISIS

 

08:55 Presa spaniolă anunță că printre cei 13 oameni uciși în Barcelona se numără trei cetățeni germani și un belgian. El Mundo relatează că medicii legiști au terminat examinările post-mortem asupra celor 13 victime ale atacului din Barcelona. Acestea vor fi identificate atât pe baza probelor ADN, cât și a amprentelor dentare.

 

08:50 Douăzeci şi şase de cetăţeni francezi se numără printre cei peste 100 răniţi în atacul de la Barcelona, a anunţat Ministerul francez de Externe, relatează The Guardian. Unsprezece dintre ei sunt în stare gravă. Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, va vizita Barcelona vineri.

 

 

7:40 Guvernul catalan a anunţat oficial că atacul de la Cambrils are legătură cu atacul cu maşină de pe Ramblas, din Barcelona, soldat cu 13 morţi (Associated Press).

 

Ministrul de Interne al regiunii, Joaquin Forn, a declarat vineri că atacul de la Cambrils “urmează aceeaşi cale”. „Există o legătură”, a adăugat el. Oficialul nu a precizat, însă, ce leagă atacurile, dar a confirmat că şoferul maşinii care a intrat în mulţime este încă în libertate.

 

7:30  Guvernul regional catalan a anunţat că cetăţeni din 24 de ţări se numără printre persoanele ucise sau rănite în atentatul de joi de la Barcelona. Printre victime se află și doi români, dar și cetăţeni din Franţa, Germania, Spania, Olanda, Argentina, Venezuela, Belgia, Australia, Ungaria, Peru, Irlanda, Grecia, Cuba, Macedonia, China, Italia şi Algeria.

 

 7.25 Autoritatile catalane au fost avertizate in urma cu doua luni, de CIA, ca Barcelona si in special zona Las Ramblas sunt vizate de jihadisti, scrie cotidianul El Periodico, citat de BBC  si News.ro.

 

6:50. MAE anunță că un al doilea cetățean român a fost rănit în atacul de joi de pe Las Ramblas. Românul este în stare gravă în spital, potrivit corespondentului Digi24 în Spania.

 

4:30 Un al doilea atac de proporții a fost împiedicat în Spania, în orașul Cambrils, aflat la 120 de km de Barcelona. Poliția a ucis patru presupuși teroriști. Un al cincilea a fost rănit și a murit ulterior. Totul, după ce o altă furgonetă a intrat în oameni în acest oraș. Sunt șapte răniți, între care un polițist.

 

01:30 Trei zile de doliu in memoria victimelor -  a anuntat joi noaptea ministrul catalan de Interne Joaquim Forn (Associated Press).

 

01:00 Cei doi barbati arestati in legatura cu atentatul de la Barcelona sunt un marocan si un spaniol din Melilla; niciunul nu este soferul camionetei (El Pais). Politia din Catalonia a anuntat nationalitatile celor doi suspecti arestati joi. Unul din cei arestati este marocan, iar celalalt este un spaniol din Melilla, un oras spaniol situat pe coasta Africii de Nord si care se invecineaza cu Marocul. Niciunul dintre cei doi barbati arestati nu este soferul camionetei folosite in sangerosul atentat din cartierul Las Ramblas la Barcelona. Barbatul a condus camioneta in zona pietonala din susul Las Ramblas si pana in apropiere de sediul Operei din oras, dupa care a plecat pe jos. Potrivit politiei, se pare ca soferul nu era inarmat.

 

00.54 Ultimul bilanț: 13 morți, 100 de răniți

 

23:10 Solidaritate: Sute de oameni stau la cozi la spitale pentru a dona sange (BBC)

 

23:00 Familia regala: "intreaga Spanie este Barcelona"; Rajoy: "teroristii nu vor distruge niciodata un popor unit". Palatul regal spaniol a condamnat sangerosul atentat, cu o duba, de joi dupa-amiaza, la Barcelona, si i-a catalogat pe autori "asasini, simpli criminali care nu ne vor teroriza" (Associated Press).

 

 

22.45. Autoritățile locale au actualizat și bilanțul victimelor: sunt 13 morți și cel puțin 80 de răniți. dintre care 15 sunt in stare grava, potrivit ultimului bilant al Departamentului de Interne, citat de El Pais Printre cei 80 de răniți se află și un român. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 35 de ani, care se afla în Barcelona ca turist, potrivit informațiilor obținute de Digi24. Bărbatul a suferit fracturi multiple.

 

22.14. Două persoane au fost arestate în legătură cu atentatul de pe La Rambla, a anunțat poliția catalană.  

 

21.25 Poliția actuaizează bilanțul victimelor: 13 morți, 50 de răniți

 

21.14. Un al doilea atac a avut loc la Barcelona. O mașină a intrat într-un grup de polițiști.

 

 

20.35 El Pais a publicat, pe surse, fotografia unuia dintre atentatori, reținut, și care ar fi de origine marocană. Driss Oukabir

 

 

 20.10. Autoritățile spaniole spun că este confirmat un singur deces în urma atacului. Potrivit poliției, este vorba despre un mort și 32 de răniți, dintre care 10 grav.

 

 20.03. Presa spaniolă scrie că 80 de oameni s-ar fi baricadat într-o biserică și că acolo ar fi luați ostatici de către cel de-al doilea atacator. Informația nu este însă confirmată de autorități.

 

19.40 Presa spaniolă vorbește de cel puțin 13 morți, cifră neconfirmată oficial de poliție. Reuters dă cifra iar El Pais vorbește de 10 morți.

 

 19.33. Furgoneta a mers în zig-zag circa 530 de metri, lovind pietoni. Duba era închiriată. Există informații că cei doi ar mai fi închiriat o dubă. Presa spaniolă spune că autorul luării de ostatici este șoferul furgonetei. Acesta, însoțit de alt bărbat, ar fi intrat într-un restaurant turcesc, amenințându-i cu arma pe cei prezenți în local. Cea de a doua persoană a fugit și este căutată.

 

19.13. Premierul spaniol a anunțat convocarea Consiliului de miniștri.

 

19.07. Sunt cel puțin 20 de răniți, potrivit celui mai recent bilanț.

 

19.06. Mai multe publicații spaniole scriu că atacul ar fi fost revendicat de organizația teroristă ISIS, dar autoritățile nu confirmă nici această informație.

 

18 46. Poliția vorbește despre un atac terorist. Au apărut informații că șoferul furgonetei era înarmat. Poliția spune că a avut loc și o luare de ostatici la un restaurant din Barcelona, în apropiere de locul în care duba a intrat în mulțime.

 

 

 

 

 

 

 

18 35. Sunt cel puțin 5 răniți, potrivit poliției.

 

O furgonetă a intrat în mulțime la Barcelona. Sunt mai mulți răniți, transmite Ciprian Bălțoiu, corespondentul Digi 24 în Spania. Incidentul s-a produs pe cea mai mare arteră pietonală a Barcelonei, La Rambla. Mai multe persoane au fost rănite.

 

 Șoferul a fugit, potrivit presei spaniole.

 

Magazinele din zonă au fost evacuate. La fața locului au ajuns zeci de echipaje de poliție.

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22