Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF„Prost crescut şi sincer“
2017-08-21
10
Aşa se caracterizează pe sine, semi-ironic şi modest, dl Kelemen Hunor, reacţionînd la un articol al meu, în care i-am dedicat un paragraf. Mă grăbesc să-l liniştesc. Nu, dle Kelemen, nu sunteţi prost crescut. „Sincer“ sunteţi şi vă felicit. Dar nu „prost crescut“. Sunteţi însă lipsit de tact (şi credeţi că asta este o virtute) şi nu prea coerent intelectualmente.

 

În replica Dvs. spuneţi că sunt nedrept atribuindu-vă gîndul că ”n-aţi accepta o sărbătoare naţională”. ”Nu am zis aşa ceva nicăieri şi niciodată. Am spus cu totul altceva…” Pentru lămurire, daţi-mi voie să vă citez: ”Românii trebuie să accepte că noi nu vom putea şi nici nu vrem să sărbătorim 2018.” Ce ”altceva” aţi spus, iar eu n-am înţeles? Sigur, aţi spus şi alte lucruri, Dar nu vă puteţi retrage semnătura de sub afirmaţia de mai sus.

 

Daţi-mi voie, acum, să vă explic ce am spus eu. N-am spus, cum pretindeţi cu oarecare rea-credinţă, că demnităţile şi premiile primite în România ar fi trebuit ”plătite” printr-o tăcere (laşă). Nu să vă amputaţi, din ”recunoştinţă”, spiritul critic vă sugeram, ci dimpotrivă, să-l fi exercitat cu aceeaşi severitate. Să fi spus, de pildă, ”nu pot şi nu vreau să accept rangul de ”ministru al Culturii” (sau de parlamentar, sau de laureat al unor înalte distincţii), într-o ţară care, de 100 de ani, nu are nici o realizare, se comportă naţionalist şi practică o complexă politică de asimilare a minorităţilor”. Veţi recunoaşte că vigilenţei Dvs. îi lipseşte consecvenţa: nu puteţi tolera celebrarea unei sărbători (se subînţelege ”nemeritate”), dar puteţi, în aceeaşi ţară, să acceptaţi funcţii, decoraţii şi premii. Cînd vă oferă asemenea privilegii, ţara cu pricina e în regulă. Cînd însă trebuie să acceptaţi o festivitate a majorităţii, deveniţi amar şi faceţi inventarul unor dezamăgiri vechi de 100 de ani.

 

Încă două-trei mărunte reacţii: sunt flatat că mi-aţi citit textul de trei ori (deşi nu era chiar o pagină de Heidegger…). Mă mir însă că n-aţi reţinut conţinutul lui real: pasajul care vă priveşte ocupă doar un sfert din articolul meu, dedicat, mai ales, unor probleme de ”atmosferă” intelectuală şi morală, pentru care răspunderea nu revine minorităţilor, ci ”elitelor” politice şi jurnalistice autohtone. N-am fost mai sever cu Dvs. decît am fost cu mulţi dintre conaţionalii mei. Despre prostul gust al unor chermeze patriotice am scris de multe ori, atrăgîndu-mi adesea injurii acre, cu speculaţii perfide despre eventualele componente ”neromâneşti” ale alcătuirii mele.

 

Că nu puteaţi schimba ţara în numele a 6% din voturi nu e un argument serios. ALDE are tot atît şi, din păcate, e în plină ”ofensivă” guvernamentală. Mai grav e că aţi înţeles prea des, în urma unor calcule politice de nişă, să acceptaţi alianţe lucrative, cu orice tip de formaţiuni politice, mai mult sau mai puţin onorabile. Un pic de ”exigenţă”, un pic de ştaif etic nu v-ar fi stricat.

 

Confuză şi direct ridicolă este ”abila” Dvs aluzie la vînzarea saşilor şi evreilor. ”Să ne fi vîndut şi pe noi şi lucrurile ar fi mers, poate, mai bine!” - sună trista Dvs. băşcălie. Evident că un stat care îşi vinde cetăţenii (fie ei şi minoritari) e un stat lipsit de onoare şi dispus să scoată bani din orice. Dar încurcaţi borcanele. Şi evreii şi saşii au fost fericiţi să scape de dictatură şi au avut, ca să zic aşa, ”cumpărători”. Cine era doritor să cumpere maghiari? Sau români? A fost ghinionul nostru comun să fim condamnaţi la supravieţuire în condiţii de mizerie politică. Iar ideea că saşii rămaşi şi-au pierdut identitatea e falsă şi, în fond, ofensatoare. Ca şi ideea că maghiarimea a fost ”asimilată”. S-ar zice că aceste ”criminale” politici seculare n-au prea reuşit, de vreme ce, cum spuneam într-un alt articol, saşii plecaţi se bucură şi acum să vină ritmic în România pentru a-şi regăsi rădăcinile, iar Dvs. faceţi politică la nivel înalt.

 

Cititi in continuare pe adevarul.ro

TAGS : kelemen hunor minoritate udmr sasi evrei comunism guvern
Comentarii
Liviu din Timisoara 2017-08-28
Ce le-o fi astora atat de greu sa priceapa ca romanii traitori in Ardeal, in Transilvania ( cum nu le convine sa spuna locului , ca suna prea latineste ) ... sunt CON TEM PO RALI cu romanii din Muntenia, din Dobrogea, din Oltenia, din Banat ... ca vorbesc o romana unica, formata in aceeasi perioada pentru toti, ca au o gramatica unica, ca au legi fonetice unice si ca ne simtim toti unii si aceeasi, doar ca unii sunt ceva mai slefuiti decat ceilalti. Si sa le fie clar ungurilor ca n-a existat nici un imperiu austro-ungar, ci unul austriac ... ca termenul " ungar " a fost cadoul de casatorie al unuia pentru nevasta-sa ...si nimic mai mult.
Emil Aluas 2017-09-03
Catre Liviu din Timisoara: Va legati exclusivamente de limba romana. Va re-informez ca austriecii si germanii vorbesc fundametal aceeasi limba dar au identitati totalmente diferite. As putea sa merg mai departe, cu limbile: engleza, spaniola, portugheza, trimitandu-va la toate fostele colonii, care vobesc aceeasi limba, dar au fiecare identitati DIFERITE, foarte bine stabilite. Cu privire la a fi sau a nu fi ardelean, in intreaga mea viata nu am avut dreptul sa spun carei culturi apartin, pentru ca romanii, TOTI, mi-au SPUS prin COMANDA ca numai EI au dreptul sa decida carei culturi apartin EU. Fara sa mi se mai dea drept de replica. Cam asa ceva imi impuneti D-voastra. Deseori ma intreb: De unde aceasta megalomanie romaneasca. Sau cum multi straini ma intreaba: "Voi doriti sa deveniti un imperiu ? Pentru ca revendicati tot ce este in jurul actualei Romanii: Rep. Moldova, partea stanga a Tisei, Valea Timocului, parte din Bulgaria, parte din Macedonia cu aromani, vre-o 16 sate de langa Pireu (Grecia)". Raspunsul meu este intotdeauna acelasi: "Aspiratiile unei etnii intinsa aleatoric care-si cauta identitatea. N-o luati in serios". Asa se intampla si cu Ardealul. Noi apartinem unei culturi prin excelenta Central Europeana. Din multe puncte de vedere, unica in Europa si in lume (avem bisericile fortificate ale sasilor ardeleni. Nicaiei in lume nu se regasesc aceste constructii, nestemate ale culturii europene). Ungurii, secuii, sasii, svabii, sunt cei fara de care nu am fi existat in Ardeal si Banat. De la 1700 am incercat sa ne identificam si cu o alta religie, Biserica Catolica Unita cu Roma, Greco-Catolica (o 'lucrare" incompleta pentru ca ne-au ramas aceleasi sarbatori ca la ortodocsi, preotii greco-catolici se casatoresc, etc..). Multumesc pentru rabdarea de a citi. Cu stima, Prof. Emil Aluas, Activist Politic, Editorialist, Presedinte-Fondator, Fundatia PRO WEST, Cluj-Budapesta. Blog: emilaluas.blogspot.com
Stepan Aurelia 2017-08-27
Câtă dreptate are D-nu Pleşu. Iar ca Kelemen Hunor ....nu cred că se gândesc toţi ungurii. Si eu sunt de etnie maghiară....dar sărbătoarea din ţara mea România ....este sărbătoarea mea ! pensia mea este pensia de la casa de pensii românesc....cardul meu de sănătate este băgat la calculator românesc...Ha, ha, ha, ...şi dacă le am pe toate de aici cum să gândesc altfel decât să sărbătoresc tot ce e de sărbătorit pe pământ românesc şi eventual să mă uit cu curiozitate şi prin vecini din moment ce cunosc limba...dar pâinea mea , este cel românesc cum se spune ( dacă eventual nu aducem făina de la turci sau bulgari ha, ha, ha, asta e problema ...să avem nu numai sărbătoarea noastră dar şi grâul nostru şi să punem umărul cu toţii . Majoritate oamenilor de etnie maghiară din ţara asta nu umblă din partide, în partide căutând un loc mai călduţ.
Darie 2017-08-26
Maghiarii ne urăsc pentru că existăm; aceia care ne urăsc, că nu sunt toți trași la ștanță. Aceia care ne urăsc ne urăsc pentru că Ungaria ar fi fost mai frumoasă și mai mare fără România prin zonă. Problema e de unde impertinența de a visa nonșalant despre neamul tău ca și cum celelalte neamuri nu ar avea dreptul la existență proprie? Popor mic, orgoliu mare. Chestie de contra-balans, mda. Maghiarii și-au creat o cunoscută variantă de istorie, variantă în care ei sunt victima propriei lor bunăvoințe față de celelalte popoare care i-au invadat pe ei -- bunii și naivii de maghiari. Vă sună cunoscut? Exact, ce e bun și nouă ne place! Totuși, având în vedere originea și istoria lor -- să mă iertați, coane Orban! -- varianta cu pricina e cam cusută cu șnur roșu-alb-verde, bre. Dacă există astăzi o opreliște greu de trecut pentru evoluția pozitivă a Europei, atunci aceasta este tocmai naționalismul care a construit-o. Un Turn Babel la construcția căruia fiecare își vede de mistria lui, de proiectele și viziunile lui personale. Surpriză, construcția nu iese! Păi, în felul ăsta nici nu va ieși vreodată. Un șantier în care fiecare lucrător urmează un alt proiect nu va crea decât moloz. Da, s-a mai întâmplat, dar de învățat nu s-a învățat nimic. Păcat!
Emil Aluas 2017-08-25
Ciudat: Nu-mi apar comentariile in revista22.ro. Cat trebuir asteptat de la Click pe SAlveaza Comentariu?. Cu stima, Prof. Emil Aluas, Cluj-Budapesta.
Emil Aluas 2017-08-25
Imi este greu sa judec acest duel nefiresc publicat de mai multe trusturi mass-media. D-l Plesu poate iesi invingator pentru ca isi foloseste limba materna. D-l Kelemen Hunor are insa argumentul varstei, a cinstei. Nu. Nu-mi convine ca un medic veterinar sa devina Ministrul Culturii. (N. B. Am publicat un editorial foarte bine citit cu denumirea "Rozi neni Ministru'Culturii". Cand era vorba ca un absolventa (a) de ASE, Rozalia Biro sa devina Ministru' Culturii). Asteptarile mele ca clujean, om de cultura, cu experienta in Vestul Europei si SUA, sunt deasupra acestui nivel. Am vorbit si analizat pe D-l Hunor de zeci de ori cu ungurii din Ardeal in general, dar in particular cu regretatul Csep Sandor. Il cunostea foarte bine pe Hunor. si nu l-a aproba niciodata. Dar argumentele aduse de K. Hunor impotriva D-lui Plesu sunt puternice ca Piatra Secuiului din Remetea. De ce D-l Plesu, la aproape 19 de ani, a devenit membru PCR, desi la acea vreme Paul Goma, si altii cateva zeci, erau deschisi luptatori impotriva comunismului. De ce a fost Plesu de mai multe ori numit Minstru Culturii si nu numai, dupa 1989 ? Pentru ca a fost expus publicului indobitocit. Si inca ceva deloc de neglijat: nu a fost de unde sa se aleaga. Plesu m-a numit pe mine Director/Prim Dirijor al Filarmonicii din Satu-Mare. Am venit atunci in 1990 din SUA, desi stiam ca NU voi accepta niciodata o Romanie in care de fapt pana in prezent este eminamente socialista. Dar Plesu a jucat, ca majoritatea coplesitoare a poporului roman, DUBLU STANDARD. Sau la DOUA CAPETE. Si inca o mai face. Kelemen Hunor este insa o persoana CINSTITA. Si mai este ceva... Este Ardelean. Iar eu, inainte de a fi ROMAN. sunt ARDELEAN. Si am o istorie de peste 1000 de ani legata de unguri, secui, sasi, svabi. Cu stima, Prof. Emil Aluas, Activist Politic, Editorialist cu peste 1000 de editoriale publicate in Europa si SUA, Presedinte-Fondator, Fundatia PRO WEST, Cluj-Budapesta. Blog: emilaluas.blogspot.com
geo 2017-08-29
Critic permanent luarile de pozitie ale Plesului dara acuza ca stia la 19 ani ce inseamna Pcr e deja ceva peste masura.Prin antiteza nu spuneti ce facea Humorul dvs la 19 ani ,se batea cu austriecii??
Liviu din Timisoara 2017-08-25
A fi ardelean este sinonim cu a fi roman. Sa va intre bine la scafarlie. Si poti scrie pe unde vrei si unde nu vrei. Istoria acestui popor, vorbitor de limba romana intre granitele actuale si chiar in afara lor, este cu MULT MAI LUNGA DECAT 1000 DE ANI. Si asta n-are nici o legatura nici cu Plesu, nici cu Goma, nici cu comunismul, nici cu cinstea lui Hunor. In rest ...s-auzim numa de bine.
Liviu din Timisoara 2017-08-22
Este cat se poate de suparator faptul ca ungurii se plang pe la toate portile europene ca sunt asimilati in Romania. Este o minciuna sfruntata pentru ca, de fapt, exact pe dos stau lucrurile in zonele tarii in care ei sunt local majoritari. Plus ca ne insulta permanent. Sa ne explice daca li se pare firesc ca cetateni ai acestei tari sa nu-i cunoasca limba. II intreb daca un cetatean englez , german ...nu cunoaste engleza sau germana, fiindca el este de nationalitate turca. Si lamuriti odata cu studii stiintifice serioase de unde pana unde unitatea asta indiscutabila a limbii romane intre granitele Romaniei si dincolo de ele ( state cu traditie istorica mult mai rasunatoare nu se pot lauda cu asa ceva ) . Ce forta trebuie sa fi oprit tavalugul slav ( slavi care azi ne inconjoara din 3 parti ) dinspre est ...si tavalugul hunilor asezati in vestul nostru ...de am ramas toti de aceeasi limba ? Adicatelea noi am venit din sudul Dunarii, din Balcani si am ocupat tot teritoriul actual ...care era gol sau daca era ocupat deja de slavi sau unguri, i-am exterminat ? Chiar suntem luati de prosti, cu asemenea povestiri ? Pentru ca ne cam ia cu sictireala deja ...
Noica Cocos 2017-08-22
Domne Plesule, trebuieste pentru ca sa ai intelegere monser. Nu poate pentru ca sa fie orice politician ca odorul matale Basescu: bine crescut si sincer.
Plus cinstit.
Total 10 comments.
Recomandari
10447
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22