Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


GDS, îngrijorat de modificările făcute de ministrul Tudorel Toader legilor Justiției
Dora Vulcan - - - -
2017-08-24
Actualitate Interna
0

Organizațiile semnatare sunt îngrijorate de prevederile pachetului de modificări legislative prezentat de ministrul Tudorel Toader, care vizează trecerea Inspecției Judiciare în subordinea MJ și scoaterea președintelui din procedura de numire a procurorilor-șefi ai Parchetului General, DNA și DIICOT.

 

 

 

Considerăm că trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției, parte a Executivului, este o măsură care ar crea în mod evident premisele imixtiunii politice în puterea judecătorească și direct în carierele magistraților. Inspecția Judiciară a fost trecută în subordinea CSM tocmai pentru a elibera justiția de controlul politic la care era supusă înainte de 2004, iar o astfel de măsură nu poate decât să amintească de România din acea perioadă.

 

Considerăm că, dintre toate procedurile de numire și revocare în funcțiile importante din parchet, actuala procedură a fost singura care a generat premisele unei justiții penale reale în România, tocmai mulțumită unui mecanism tripartit care oferă contraponderi: Ministrul Justiției (reprezentant al Guvernului), Președintele României (ales direct de către cetățeni), CSM format din reprezentanții magistraților.

 

Actuala propunere este periculoasa întrucât, pe de-o parte, CSM nu poate decât să spună Da sau Nu unei propuneri venite din partea Ministrului Justiției, neputând să aleagă dintre numeroșii procurori din România, iar, pe de altă parte, răspunderea pentru decizie se va putea disipa între membrii Consiliului, care se vor putea ascunde în spatele votului secret.

 

Așadar, considerăm inacceptabilă excluderea Președintelui României din procesul de numire a procurorilor-șefi ai Parchetului General, Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Prin menținerea rolului Ministrului Justiției și excluderea din acest proces a Președintelui României - demnitarul român cu cea mai mare legitimitate democratică, ales prin vot direct de către majoritatea cetățenilor României - s-ar crea un grav dezechilibru.

 

Așteptăm textul integral al tuturor propunerilor, inclusiv acelea privind răspunderea materială a magistraților, pentru a exprima un punct de vedere aprofundat.

 

 

Semnatari:

Freedom House România

Expert Forum (EFOR)

Centrul Roman de Politici Europene - CRPE

Grupul pentru Dialog Social (GDS)

TAGS : justitie tudorel toader modificari legi justitie gds
Mai multe din Actualitate Interna
Comentarii
Total 0 comments.
1799
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22