Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Coreea de Nord a lansat o rachetă Hwasong 12 care a trecut deasupra Japoniei
E.B. - - - -
2017-08-29
International
0

Conform Reuters, care citează oficiali niponi și sud-coreeni, regimul de la Phenian a lansat o rachetă care a trecut peste Japonia și a căzut în largul insulei Hokkaido, marți dimineață.

 


Coreea de Nord a lansat marți o rachetă care a trecut deasupra Japoniei, au indicat armata sud-coreeană și guvernul japonez, într-o provocare strategică, care duce la escaladarea tensiunilor în Asia de Nord-Est, potrivit AFP și Yonhap, preluate de Agerpres.


 

Un "proiectil neidentificat" a fost lansat din Sunan, în apropiere de Phenian, în jurul orei locale 05:57 (luni 20:57 GMT), potrivit unui comunicat al Statului Major sud-coreean, care a precizat că proiectilul a fost lansat în direcția "est" și "deasupra" Japoniei.

 

"Coreea de Sud și SUA sunt pe cale să analizeze în comun detaliile", se mai spune în comunicat.

 

Racheta a trecut, se pare, deasupra Japoniei, potrivit agenției nipone de presă Kyodo


Japonia va lua "toate măsurile" necesare pentru a asigura securitatea populației, a reacționat premierul Shinzo Abe.

 

Purtătorul de cuvânt al premierului nipon, Yoshihide Suga, a declarat că racheta lansată reprezintă o "amenințare serioasă și gravă la adresa securității" Japoniei. El a indicat că racheta a survolat insula Hokkaido și a căzut la o distanță de 1.180 km de ea în apele Oceanului Pacific. Proiectilul a traversat o distanță de 2.700 km la o altitudine maximă de zbor de 550 km. 

 

Potrivit experților, a fost se pare un test cu rachetă Hwasong 12 cu rază intermediară de acțiune.

 

Coreea de Nord a lansat sâmbătă trei rachete cu rază scurtă de acțiune în Marea Japoniei într-un moment în care zeci de mii de soldați americani și sud-coreeni participau la manevre comune în peninsulă.

 

Racheta lansată marți duce la o escaladare suplimentară din partea Phenianului, care a amenințat recent să efectueze o salvă cu mai multe rachete în direcția teritoriului american din Guam. Un astfel de tir ar survola în orice caz arhipelagul nipon.

 

În 2009, un proiectil nord-coreean a trecut peste teritoriul japonez, fără incidente, dar a determinat o puternică reacție imediată din partea Tokyo.

 

TAGS : Coreea de Nord rachete lansare Japonia Hwasong 12 tensiuni escaladare conflict Phenian
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1194
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22