Guvernul Republicii Moldova insistă asupra retragerii trupelor ruse din Transnistria

Dora Vulcan | 30.08.2017

Ministrul de externe moldovean Andrei Galbur a reiterat marți intenția Republicii Moldova de a promova includerea pe agenda sesiunii din septembrie a Adunării Generale a ONU a unui subiect suplimentar privind retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe aceeași temă

 

 

 

Anunțul a fost făcut în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farit Muhametșin, relatează portalul Deschide.md.

 

 

 Întrevederea a avut loc la sediul MAE moldovean, după ce Andrei Neguță, ambasador al Republicii Moldova la Moscova, a fost convocat pe 25 august la Ministerul de Externe al Rusiei pentru explicații pe acest subiect, ocazie cu care ministrul de externe moldovean și ambasadorul Rusiei au discutat despre situația actuală și perspectivele dialogului politic bilateral între Chișinău și Moscova.

 

Referitor la prezența militară rusă pe teritoriul Republicii Moldova, ministrul Galbur a reiterat intenția Chișinăului de a promova includerea pe agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale ONU a unui subiect privind retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. El spune că această inițiativă nu vizează retragerea militarilor ruși care fac parte din forța trilaterală de menținere a păcii ce operează în zona de securitate din regiunea transnistreană, ci doar a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), creat la 1 iulie 1995, în baza fostei Armate a 14-a a Rusiei.

 

Moscova consideră această inițiativă drept provocatoare, ce "ignoră cauzele reale ale prezenței contingentului rusesc pe Nistru", a declarat atunci ministrul de externe adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov.

 

Această inițiativă este văzută ca "o altă verigă din lanțul acțiunilor neprietenoase întreprinse în ultima perioadă de către adversarii schimbărilor pozitive în relațiile moldo-ruse", a afirmat înaltul diplomat rus.

 

Într-un comunicat al MAE al Rusiei se mai spune că astfel de acțiuni "vor avea un impact negativ asupra cooperării bilaterale și a procesului de reglementare a conflictului transnistrean".

 

Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Victor Moraru, a expediat recent o scrisoare către Națiunile Unite în care a cerut includerea pe ordinea de zi a celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale a unui punct intitulat "Retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova".

 

"Guvernul Republicii Moldova, în conformitate cu art. 11 din Statutul Organizației Națiunilor Unite, solicită includerea subiectului scoaterii definitive a trupelor militare internaționale de pe teritoriul Transnistriei pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale'' a ONU, se arată în scrisoare, potrivit Moldpres.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22