Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Coreea de Nord a testat o bombă cu hidrogen într-o mină, producând un cutremur de 6,3
E.B. - - - -
2017-09-03
International
0

Japonia și Coreea de Sud au confirmat că Phenianul a efectuat duminică al șaselea său test nuclear. Potrivit Agenției de meteorologie din Coreea de Sud, puterea exploziei produse de acest test a fost de 9,8 ori mai mare decât cea de la testul precedent.

 


 Coreea de Nord a anunțat că a testat o bombă cu hidrogen, transmit duminică agențiile de presă Yonhap și AFP, preluate de Agerpres.

 

Postul public de televiziune de la Phenian a afirmat că testul a fost un succes total. Bomba cu hidrogen poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.

 

Anterior, Japonia și Coreea de Sud confirmaseră că Phenianul a efectuat duminică al șaselea său test nuclear. Potrivit Agenției de meteorologie din Coreea de Sud, puterea exploziei produse de acest test a fost de 9,8 ori mai mare decât cea de la testul precedent, realizat în septembrie anul trecut și care fusese cel mai puternic dintre toate experimentele nucleare nord-coreene începând din 2006.

 

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a inspectat o bombă cu hidrogen care poate fi instalată pe noua rachetă balistică intercontinentală de care dispune Coreea de Nord, a afirmat duminică agenția oficială de presă KCNA, relatează AFP.

 

Potrivit KCNAKim Jong-Un a declarat că "toate componentele bombei H au fost 100% fabricate în țară". Dispozitivul este "o bombă termonucleară cu o putere foarte mare, fabricată prin eforturile și cu tehnologia noastră", a spus el, citat de KCNA

 

Mai mulți analiști străini și-au exprimat în ultimele luni îndoiala în privința capacității Coreii de Nord de a fabrica o bombă H (bombă cu hidrogen sau termonucleară) și a o miniaturiza suficient pentru a fi instalată pe o rachetă. 

 

''Confirmăm în numele guvernului că Republica Populară Democrată Coreeană (Coreea de Nord) a efectuat un test nuclear'', a declarat în fața jurnaliștilor ministrul de externe japonez Taro Kono. Executivul nipon a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de securitate națională.

 

De asemenea, șeful Statului major interarme din Coreea de Sud a ajuns la concluzia că regimul nord-coreean a realizat duminică un nou test nuclear.

 

Coreea de Nord a declarat că va face un 'anunț important' la ora locală 15:00 (06:30 GMT), potrivit agenției de presă sud-coreene Yonhap. Phenianul anunțase duminică dimineață că a dezvoltat o bombă cu hidrogen care poate fi instalată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.

 

Institutul american de geofizică (USGS) a înregistrat duminică o mișcare telurică cu magnitudinea 6,3, semnalând o posibilă 'explozie' într-o mină din Coreea de Nord. Deflagrația a fost localizată la 24 de kilometri nord-est de localitatea Sungjibaegam, în provincia Hamgyeong Nord.

 

''Este o explozie mai degrabă decât un seism'', a declarat Jana Pursely, cercetătoare în cadrul USGS. La mai puțin de zece minute după prima 'explozie', a fost semnalat în același loc o nouă mișcare telurică, cu o magnitudine de 4,6.

 

Agenția de meteorologie din Coreea de Sud a anunțat că puterea exploziei produse de testul nuclear efectuat duminică de Phenian este de 9,8 ori mai mare decât cea de la testul precedent, realizat în septembrie anul trecut și care fusese cel mai puternic dintre toate experimentele nucleare nord-coreene începând din 2006. 

TAGS : Coreea de Nord rachete balistice bomba hidrogen mina test cutremur Japonia
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1351
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22