Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Nu vă planificați banii după promisiunile guvernului! Salariile scad în 2018-simulare PNL
Dora Vulcan - - - -
2017-09-05
Actualitate Interna
0

Salariile românilor nu vor creşte în 2018, dimpotrivă, ele vor scădea, în unele cazuri chiar şi cu peste 700 de lei, arată deputatul PNL Marilen Pirtea, care a transmis şi nişte simulări despre care spune că îi susţin ipoteza.

 

 

simularea, AICI

 

 

Liberalul a luat ca reper de calcul salariul unui profesor din mediul preuniversitar, unul din mediul universitar, dar şi un angajat ANAF, ajungând la concluzia că românii nu trebuie să-şi planifice cheltuielile în funcţie de promisiunile coaliţiei de guvernare, „întrucât este foarte posibil să nu beneficieze de niciun leu în plus".  Printre cei mai dezavantajaţi de situaţia sistemului salarial ar putea fi cei care lucrează la ANAF, pentru că unii vor ajunge să piardă chiar şi mai mult de 700 de lei: „un angajat al Agenţiei, care acum câştigă 4344 lei, va pierde în 2018 nu mai puţin de 735 de lei. În cazul lor, pierderile salariale se păstrează şi în situaţia în care impozitul pe venit va fi redus la 10%, tăierea fiind de 485 lei".

 

”Basmul PSD al „creşterii salariilor bugetarilor” arată a poveste tristă pentru români. Simulările indică scăderi considerabile ale salariilor în 2018. Bugetarilor le sunt promise creşteri salariale în 2018, însă simulările arată că vor avea parte de scăderi considerabile ale veniturilor, între 7 şi 17 procente. În cel mai fericit caz, măririle vor fi anulate de schimbările în taxarea muncii anunţate recent", spune Pirtea.

 

 

„Pe scurt, salariile profesorilor din preuniversitar scad în martie 2018 cu 132 de lei, de la un net de 2014 lei, la 1882 lei. Am efectuat simularea pentru profesori cu vechimea mai mare de zece ani. Elementele luate în calcul sunt mărirea cu 20% prevăzută în Legea cadru şi trecerea contribuţiilor în sarcina angajatului (35%), cu impozit pe venit 16%. Dacă totuşi coaliţia guvernamentală va scădea impozitul pe venit la 10%, creşterea de 20 de procente a salariului se anulează complet", a avertizat liberalul.

 

 Situaţia pare să fie asemănătoare şi în cazul lectorilor universitari, pentru că PNL-istul spune că şi leafa acestora va scădea de anul viitor:

 

„Am simulat situaţia unui lector universitar cu 10-15 ani de catedră, cu doctorat: din martie 2018, salariul unei astfel de persoane se va diminua cu 162 de lei, de la un net de 2488 lei, la 2326 de lei, având în vedere aceeaşi situaţie descrisă mai sus. La fel, dacă impozitul pe venit scade la 10%, veniturile nu scad, însă 'creşterea de 20%' este complet anulată".

 

 Pirtea avertizează astfel că statul a devenit un factor de instabilitate şi că românii nu ar trebui să-şi planifice banii în funcţie de banii promişi de coaliţia de guvernare, „întrucât riscul ca aceştia să nu există este unul ridicat". 

TAGS : guvern psd-alde pnl salarii bugetari scadere simulare marilen pirtea
Mai multe din Actualitate Interna
Comentarii
Total 0 comments.
2640
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22