Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Dragnea sesizează CCR în privinţa lui Lazăr, după ce Toader a sugerat că trebuie mazilit
E.B. - - - -
2017-09-07
Actualitate Interna
1

Tudorel Toader, ministrul Justitiei, pare ca stia deunăzi ce hotarare va lua CCR in privinta conflictului consitutional, care l-ar avea drept protagonist pe procurorul general Augustin Lazar, si pe care Liviu Dragnea, lideru PSD, vrea sa-l transeze la CCR.

 

 

Declaraţia lui Toader de la Antena3 pare să fie şi motivul pentru care Liviu Dragnea a anuntat ca sesizarea CCR privind un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Ministerul Public - dupa ce Parchetul a refuzat sa trimita comisiei de ancheta dosarul privind alegerile din 2009 -, este redactata  urmand sa fie trimisa oficial.
 

 

Remintim că Tudorel Toader, ministrul Justitiei, spunea deunăzi la Antena3: "In public a aparut informatia ca Parlamentul va sesiza CCR sa se pronunte daca nu cumva exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament (Senat) si Ministerul Public, prin cele doua acte, procurorul general care a refuzat sa puna la dispozitie dosarul si fostul procuror general care a dat un raspuns scris, dar incomplet pentru ca nu a zis negru pe alb "am fost, nu am fost". CCR se va pronunta daca cineva, indiferent de demnitate, poate sa refuze o comisie parlamentara. In state cu democratie consolidata se prezinta in fata unei comisii si sefii de stat, pentru ca sub juramant au obligatia de a spune adevarul. Eu astept sa vad daca va fi sesizata CCR. (...) Daca se va pronunta si va spune ca a fost un conflict, vom intelege si noi ca nimeni nu e mai presus de lege, nimeni nu este in afara legii. Cred ca solutia nu poate fi decat de constatare a conflictului".


Dragnea a spus ca va discuta cu omologul sau de la ALDE, Calin Popescu Tariceanu, azi, despre sesizarea CCR.


"Domnul Tariceanu vine la mine si discutam. Din punctul meu de vedere, acea sesizare trebuie facuta. De fapt, e redactata, trebuie sa o trimitem oficial", a spus liderul PSD.

 

 

***************

 

 

Comisia de ancheta a alegerilor din 2009 a solicitat Parchetului General copia dosarului ce vizeaza organizarea si rezultatul scrutinului prezidential. Parchetul General a anuntat, insa, ca nu poate trimite Comisiei copia dosarului pentru ca legea nu permite furnizarea de informatii care fac obiectul unei cercetari penale.

 

Comisia a cerut, in replica, Ministerului Justitiei sa sesizeze Inspectia Judiciara in legatura cu "atitudinea" procurorului general, Augustin Lazar. Toader a precizat ca va discuta cu Augustin Lazar si in functie de raspunsurile lui, va sesiza Inspectia Judiciara. O astfel de discutie, la care sa participe Toader, Lazar, dar si membrii Comisiei, nu a mai avut loc.

 

Ca urmare a refuzului lui Lazar de a furniza o copie a dosarului, Comisia de ancheta a decis sa solicite presedintilor celor doua Camere, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, sa ia decizia politica de a sesiza CCR in privinta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Ministerul Public.

 

Solicitarea a ajuns la presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care a transmis-o Comisiei juridice, spre analiza. CCR nu a mai fost insa sesizata, desi comisia a ajuns in stadiul de a redacta raportul, acesta fiind prezentat public miercuri. 

TAGS : Dragnea CCR Toader Justitie Augustin Lazar sesizare conflict constitutional
Mai multe din Actualitate Interna
Comentarii
Marius Nicolescu 2017-09-07
Trist. Deosebit de trist. Si ingrijorator.
Total 1 comments.
2496
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22