Florin Cîțu: E mai rău decât înaintea crizei. Facem reforme pentru a ieși din UE (ziare.com)

Dora Vulcan | 08.09.2017

Suntem intr-o situatie cu mult mai rea decat inainte de a intra in criza.Liviu Dragnea va fi plecat din tara cand se va intampla criza, la pescuit, si va spune: eu n-am stiut, ca eram plecat, daca eram aici, nu se intampla, spune senatorul liberal Florin Cîțu intr-un interviu pentru Ziare.com.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Tot ce face PSD in economie si justitie de la inceputul anului nu duce decat la dezastru. (...) Deciziile acestui Guvern omoara tot ce e antreprenoriat", declara Citu.

 

Scandalul banilor pentru Ministerul Apararii, soldat cu demisia unui ministru, a ridicat semne de intrebare privind capacitatea bugetului de a acoperi drepturi salariale. A fost o chestiune strict tehnica sau un semnal ca intram intr-o criza?

 

Lucrurile sunt reale, sunt probleme mari de finantare. Si avem deja un model care se repeta. De fiecare data cand e o problema reala, structurala, vine Liviu Dragnea si ne spune ca e o problema de comunicare. Deci se pare ca in Guvern lipseste doar un Minister al Comunicarii, ca in rest totul e perfect.

 

Deci noi doar ne imaginam ca executia bugetara e dezastruoasa, desi site-ul Ministerului de Finante ne spune asta. Cheltuielile programate au fost taiate cu 10 miliarde si tot au ramas cu deficit de 5 miliarde, de trei ori mai mare decat anul trecut. Deci lipsesc vreo 15 miliarde. Sunt cifrele lor.

 

 

- Si atunci cum sa vina cu o rectificare pozitiva, dupa cum pretinde dl Tudose ca va fi?

 

N- ai cum. Eu sunt curios ce masluiri vor face. Daca vin cu o rectificare pozitiva voi cere comisie de ancheta, exact pe motivatia lui Liviu Dragnea pe comisia de ancheta din iarna si pe raportul Curtii de Conturi: cand anul trecut erau veniturile cu 4,7 miliarde minus trebuia sa fie rectificare bugetara negativa. In iarna, Curtea de Conturi a fost prompta, sa vedem ce va face ea acum daca vin cu rectificare pozitiva.

 

Dar PSD a reusit un lucru fantastic. A populat institutiile care ar trebui sa controleze actul guvernamental si le foloseste in interes propriu. ASF, CCR, cam 90% din BNR sunt populate la varf cu oameni din PSD. Cum zice cineva ceva, intervin. Ca ANAF la Rise Project.

 

 

 

- Deci sunt probleme de finantare desi cresterea economica e foarte mare?

 

Pe de-o parte, zici ca ai crestere de 5,8%, pe de alta parte, ai executie bugetara dezastruoasa. Undeva, ceva se intampla.

 

Daca nu ai o problema de finantare, de ce vii cu supraaciza? De ce exista discutia despre Pilonul 2 de pensii pentru care premierul zice ca are trei scenarii, unul neexplicat? Una spui, dar actiunile tale, ca guvern, arata ca esti disperat dupa bani.

 

Plata contributiilor pentru contractele part-time ca pentru full time nici nu era in programul de guvernare. Vedem acum gaura de la Casa de Sanatate. Ne putem intreba daca nu stiau de aceasta gaura, la CNAS fiind prietenul lui Liviu Dragnea, si au incercat sa o acopere cu aceste contracte.

 

Si disperarea asta dupa bani e in conditiile in care nici macar nu a intrat in vigoare Legea salarizarii in intregime.

 

Ce nu inteleg oamenii despre Legea salarizarii este ca ea introduce o bomba in economie, este un monstru pe care noi, ca societate, va trebui sa-l inghitim, ca in filmele in care Godzila inghite bomba si explodeaza in interior. Eu nu cred ca suntem atat de puternici incat sa o putem digera. Si mai sunt cateva bombe: de exemplu Progamul "Prima casa".

 

interviul integral în Ziare.com

 

foto, pagina de Facebook a senatorului

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22