Dezastru în Sănătate. Deficit record: 1,564 miliarde lei. Spitalele nu mai fac achiziții

Dora Vulcan | 08.09.2017

Deficitul Fondului Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) a ajuns, la sfarsitul lunii iulie, la suma record de 1,564 de miliarde de lei, potrivit executiei bugetare pe primele sapte luni.

Pe aceeași temă

 

 

 

Statul nu a virat decat o parte mica din subventiile promise prin legea bugetului. Din suma totala promisa, de 2,815 miliarde lei, de la bugetul de stat au fost transferate la Fond doar 0,779 miliarde de lei, in primele sapte luni. Adica, aproximativ jumatate din ceea ce revenea, distribuit egal, primului semestru.

 

Deficitul, estimat in mod suprarealist la doar 0,4 milioane lei, a fost, la jumatatea acestui an, similar celui realizat pe intreg anul trecut (1.074 miliarde lei deficit la sfarsitul lui iunie, comparativ cu 1,155 miliarde lei deficit total in 2016). De altfel, luna iulie a consemnat singura un deficit de aproape 490 de milioane de lei, echivalentul unei treimi din deficitul total pe primele sapte luni.

 

 
 

deficit

 

 

Medicul Mihai Negrea, citat de ziare.com, specialist in management sanitar, spune că "situatia se simte deja in piata, furnizorii incaseaza deja foarte prost".

 

"Si, daca va uitati, nimeni nu mai face achizitii in spitale. Daca si-au programat sa-si cumpere CT-uri (comupter tomograf - n. red.), de exemplu, stau cu banii in cont, chiar daca erau bugetati pentru anul asta, sa vada cum le ajung fondurile.

 

Toata lumea asteapta rectificarea bugetara, pentru ca sunt multe cheltuieli angajate pana la sfarsitul anului", a mai spus Mihai Negrea.

 

Se achizitioneaza doar aparatura (CT, RMN etc.) si alte bunuri prin programe nationale derulate de Ministerul Sanatatii, dar spitalele se limiteaza la consumabile.

 

Subventiile sunt acordate pentru acoperirea veniturilor cadrelor medicale din sistemul public. In mod normal, salariile ar trebui asigurate din tarifele serviciilor medicale decontate de Casa Nationala de Sanatate pentru spitale.

 

Tehnic, ele apar la capitolul "Bunuri si servicii", care nu par a fi deraiat semnificativ. Cheltuielile totale, dupa cum se observa sunt mult depasite fata de estimare - 17,060 miliarde, comparativ cu cele 28,809 miliarde lei prevazute in bugetul pe tot anul 2017.

 

Restul necesarului pentru acoperirea salariilor se face printr-un capitol de "Transferuri", unde s-au prevazut 3,342 miliarde de lei, dar pana la sfarsitul lunii iulie se bifasera deja 2,920 de miliarde lei, ceea ce inseamna ca depasirea va fi uriasa, pana la finalului lui 2017.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22