După îndepărtarea omului său de la Hidroelectrica, Fondul Proprietatea vinde 20% din acțiuni

Dora Vulcan | 08.09.2017

Franklin Templeton Investment Management, in calitate de administrator de investitii al Fondul Proprietatea, a anuntat joi ca analizeaza strategic optiunile sale privind participatia pe care o detine in Hidroelectrica SA.

Pe aceeași temă

 

 

 Fondul detine in prezent 19,94% din capitalul social subscris al societatii. Anuntul a fost facut pe fondul conflictului cu Ministerul Energiei. Reamintim ca Fondul Proprietatea s-a aratat indignat fata de eliminarea Oanei Truta, reprezentantul sau in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, de catre Ministerul Energiei, considerand ca a fost o decizie nefondata si abuziva.

 

 

 "Am decis sa evaluam optiunile strategice pentru participatia noastra la Hidroelectrica, din cauza lipsei de progres privind listarea propusa a companiei, in ciuda conditiilor favorabile de piata si a interesului semnificativ manifestat de investitori. In plus, in opinia noastra, o baza mai larga de actionari, pe langa Fondul Proprietatea, va continua sa consolideze guvernanta corporativa adecvata si sa monitorizeze in permanenta nivelul de transparenta si responsabilizare a conducerii pentru performanta generala a companiei. Fondul Proprietatea isi va pastra pozitia ferma impotriva oricaror actiuni care ameninta sa distruga valoarea companiei. In acelasi timp, strategia preferata de Fond este listarea Hidroelectrica, iar cele doua procese pot fi combinate in scopul maximizarii valorii companiei pentru actionarii nostri", anunță Fondul Proprietea într-un comunicat de presă. 

 

"Analiza noastra este in faza preliminara si nu exista un calendar definit in ceea ce priveste luarea unei decizii. Anunturi ulterioare vor fi facute la momentul la care va fi necesar. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca Citigroup Global Markets Limited (Citi) si UBS Limited au fost desemnati in calitate de consultanti financiari in legatura cu tranzactia preconizata", se arata intr-un comunicat al Fondului transmis joi BVB.

  

 

 

Background

 

  • Reprezentantul Fondului Proprietatea în consiliul de la Hidroelectrica, îndepărtat 

 

Fondul Proprietatea considera aceste actiuni ca represalii din partea Ministerului Energiei pentru înlăturarea unui profesionist care s-a opus actiunilor anumitor membri ai organelor societare ostili principiilor de guvernanta corporativa in Hidroelectrica.  

 

In cadrul Adunarii Generale a Actionarilor Hidroelectrica din 31 august 2017, Ministerul Energiei, reprezentand statul roman ca actionar majoritar al Hidroelectrica, si-a aprobat propria propunere de atragere a raspunderii Oanei Truta, membra a Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica. Aceasta situatie a declansat automat revocarea Oanei Truta din functia de membru al Consiliului, informeaza Fondul Proprietatea, care este actionar minoritar al Hidroelectrica. 

 

 

Potrivit Fondului Proprietatea, propunerea Ministerului Energiei nu include motivatia pentru initierea procedurii judiciare impotriva Oanei Truta.

 

 

De asemenea, Ministerul si Hidroelectrica au ignorat dreptul legal la informare, blocand accesul Fondului Proprietatea la documentatia AGA.

 

 

Fondul Proprietatea considera ca aceste actiuni reprezinta represalii din partea Ministerului Energiei pentru a inlatura un membru al Consiliului de Supraveghere care, prin exercitarea atributiilor sale legale, de administrare, s-a opus actiunilor anumitor membri ai organelor societare care au amenintat implementarea principiilor de guvernanta corporativa in Hidroelectrica.

 

 

 

 

”Culpele” Oanei Truță

 

 

Oana Truta s-a opus numarului tot mai mare de actiuni care incalca legislatia privind guvernanta corporativa, care au fost luate de Ministerul Energiei in cadrul Hidroelectrica de la inceputul anului.

 

 

Fondul Proprietatea a declansat deja actiuni legale impotriva hotararii actionarilor care au aprobat actiunea in justitie impotriva Oanei Truta. Fondul va continua sa ia toate masurile necesare, pentru a se asigura ca principiile de guvernanta corporativa sunt respectate la Hidroelectrica si ca directorii care isi indeplinesc atributiile legale, de administrare, nu sunt destituiti fara motiv.

 

 

Fondul Proprietatea sustine ca Truta este cel mai experimentat membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, avand mai multe mandate de membru in Consiliu in slujba companiei incepand cu martie 2011 si pana in prezent si s-a ocupat de companie chiar si in perioada procesului de reorganizare a companiei.

 

 

Actiunea ministerului reprezinta un atac suplimentar asupra implementarii principiilor de guvernanta corporativa, transmite Fondul Proprietatea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22