Funeriu: Discutia despre manuale este aberanta; profesorul este cel care face diferenta

E.b. | 09.09.2017

Fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu, care a realizat Legea Educatiei Nationale din 2011, pe bazele strategiei lui Mircea Miclea, explica, intr-un interviu pentru Hotnews, de ce tema manualelor este falsa.

Pe aceeași temă

 

 
  

In opinia lui Funeriu, doar profesorul este cel care face diferenta in actul predarii, subliniind ca sistemul de educatie ar trebui sa se focalizeze pe pregatirea cadrelor didactice

 

De asemenea, el vorbeste despre cruciada antiplagiat si amanarea evaluarii scolilor doctorale, formarea initiala a profesorilor, rezultatele testelor PISA, exprimandu-si, totodata, opinia despre faptul ca guvernul PSD vrea o noua Lege a Educatiei, dar si o Lege a manualului.


Intrebare: Odata cu LEN s-a infiintat clasa pregatitoare si s-a prevazut trecerea clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu, incepand cu generatia de elevi care a intrat in clasa a V-a in anul scolar 2011-2012. De asemenea, s-a introdus invatamantul obligatoriu de 10 clase. Clasa a a-IX-a nu a fost trecuta la gimnaziu, in schimb se intra la liceu cu note de 2 si 3. Cum rezolvam problema asta, nu se perpetueaza un rau? Mai are rost Evaluarea Nationala?


 

Daniel Funeriu: Problema se rezolva cu un ministru inteligent si hotarat care aplica o lege buna, asa cum era Legea educatiei in varianta originara. Polonia, de exemplu, a trecut clasa a IX-a la gimnaziu in 2000 si, ca o consecinta, a devenit tara cu cea mai spectaculoasa crestere la testele PISA din Europa. Subiectul este mult prea tehnic pentru a fi abordat in acest interviu, dar puteti citi o argumentatie in extenso AICI .

Nu pot sa uit injuraturile tuturor politicienilor atunci cand am introdus clasa pregatitoare: astazi ea este apreciata de peste 93% dintre parintii ai caror copii au trecut prin ea. Da, Evaluarea nationala are un rost. Tot asa cum au rost, daca sunt bine facute, si evaluarile de la clasa a II-a, a IV-a si a VI-a . In general in educatie se aplica proverbul "unde nu e cap vai de picioare", dar din pacate aici e vorba de copii... Referitor la clasa pregatitoare : din lipsa de interes, anul acesta avem 35.000 de copii neinscrisi. Nimanui nu pare sa ii pese. O crima educationala.

 

CITESTE TOT INTERVIUL

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22