Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFAngela Merkel - tot mai aproape de recordul lui Helmuth Kohl
2017-09-12
1
Aliat la guvernare, partener în politica europeană pe când ocupa fotoliul de șef al Parlamentului European, Martin Schulz nu a avut nicio șansă în fața Angelei Merkel.

 

Prima și singura dezbatere televizată a com­petiției electorale pentru legislativele generale din Germania a fost o dovadă su­plimentară că Angela Merkel are toate șan­sele să atingă recordul lui Helmuth Kohl în fruntea gu­vernului de la Berlin – cel mai longeviv cancelar du­­pă Bismarck. Ultimele sondaje arată o diferență im­posibil de surmontat pen­tru can­di­datul social-de­mocrat Mar­tin Schultz, partidul aces­tuia, SPD, fi­ind creditat cu 23% din in­tențiile de vot, fa­ță de par­tidul doamnei Mer­kel, cotat la 37%. Cu numai trei șefi de guvern în ultimii 35 de ani, Germania confirmă pe deplin faptul că reușita unei națiuni stă și în continuitate.

 

Și cu toate acestea, foarte mulți ob­ser­va­tori ai actualității europene considerau acum un an-doi că Angela Merkel nu se va putea reface electoral după criza re­fugiaților, care a pus o presiune extraor­di­nară pe Germania. Desigur, dificultățile nu au fost întru totul depășite, dovadă fi­ind disensiunile cu aliatul său creștin-so­cial din Bavaria, care continuă să se pro­nunțe în favoarea plafonării numărului de solicitări de azil și a controlului la fron­tie­re. Cu toate acestea, apropierea alegerilor i-a făcut pe reprezentanții celor două for­țe politice să caute să lase această dispută pentru mai târziu, după alegeri și for­ma­rea unui nou Executiv. Este drept că acest lu­cru a fost posibil și cu virajul ușor spre dreapta, cel puțin în discurs, al doamnei Merkel, ceea ce a permis ocuparea te­re­nu­lui partidului antisistem Alternativa pen­tru Germania. La finalul dez­baterii de duminică, 3 septembrie, doamna Mer­kel a declarat: „Cred că împreuna putem reuși“, adaptând astfel sloganul Al­ternativei pentru Ger­ma­nia, „Vom reuși“. Aliat la guvernare, partener în po­litica europeană pe când ocu­pa fotoliul de șef al Par­lamentului European, Mar­tin Schulz nu a avut nicio șansă în fața Angelei Merkel. Și astfel am avut în seara zilei de 3 septembrie o dezbatere de 95 de minute aproape inutilă, fără surprize și, prin urmare, anostă. Am putut afla cât de multe îi apropie pe Martin Schulz de An­gela Merkel, diferențele fiind minime și mai mult de nuanță decât de fond, cu mici excepții atunci când liderul SPD a în­cercat să o pună în dificultate pe con­tra­candidata sa pe tema gestiunii crizei mi­gratorii. De altfel, de mai multe ori în ca­drul emisiunii electorale, cei doi candidați nu au ezitat să se aprobe atunci când evi­dența o impunea.

 

Dialogul Merkel-Schulz a fost dominat de te­me internaționale. Subiectul Turcia a fost abordat de cei doi, liderul SPD pro­nun­țându-se pentru oprirea negocierilor de aderare ale Ankarei la Uniunea Euro­pea­nă. Ceva mai moderată în discurs, dar totuși de acord, cancelara federală în func­ție a declarat că „este clar că Turcia nu trebuie să devină membră a Uniunii Eu­ropene“, dar acest lucru trebuie făcut tot prin dialog și găsirea unei alternative prin negocieri cu Ankara. Președintele ame­ri­can Donald Trump, alt dosar sensibil al po­liticii externe germane, a fost și el evocat în cursul dialogului televizat al can­di­da­ți­lor SPD și CDU/CSU pentru funcția de can­celar. Conștienți de lipsa de popularitate a liderului de la Casa Albă, atât Schulz, cât și Merkel s-au aflat pe aceleași poziții. Da­că primul a promis că nu îi va permite pre­ședintelui american să dicteze politica Germaniei, candidata conservatoare a po­vestit episodul de la Charlottesville și ati­tudinea nepoliticoasă a președintelui ame­rican. Rusia nu a fost un subiect pe care s-a insistat, doamna Merkel criticându-l doar pe fostul cancelar SPD Gerhard Schrö­der, care a acceptat poziția de mem­bru în colegiul director al companiei Ros­neft. Ches­tiunile sociale au fost și ele foar­te ra­pid trecute într-o țară care are totuși 4,7 milioane de angajați precari, cu un câștig net de 450 de euro pe lună (sursa: Agenția Federală a Muncii, iulie 2017). La sfârșitul emisiunii, candidatul social-de­mocrat i-a amintit doamnei Merkel faptul că o in­fir­mieră câștigă în 60 de secunde 60 de eu­rocenți, în timp ce un manager, pentru același interval de timp, 30 de euro.

 

În concluzie, dialogul televizat nu a in­ver­sat tendința. Rămâne de văzut scorul pe care îl va obține doamna Merkel, având în ve­dere că cea mai mare parte a elect­o­ra­tului indecis (55% dintre indeciși, care re­pre­zintă aproape jumătate dintre alegă­tori) pare să considere că a dominat dezba­terea.

 

Cu un președinte, respectiv un cancelar la început de mandat, Parisul și Berlinul au toa­te șansele redefinirii proiectului euro­pean. Un leadership puternic în cuplul fran­co-german va fi greu de gestionat de sta­tele periferice din UE.

TAGS : merkel trump germania ue martin schultz parlamentul european casa alba paris berlin
Comentarii
julius001 2017-09-15
1."Cu un președinte, respectiv un cancelar la început de mandat, Parisul și Berlinul au toa­te șansele redefinirii proiectului euro­pean".........madam Le Pen avea o remarca in timpul campaniei electorale.."Franta va fi condusa de o femeie - daca nu sunt eu e doamna Merkel"...se pare ca modul cum se aseaza lucrurile ii va da dreptate...temele grele in tandemul franta germania nu sunt nicicum epuizate si tin de zona fiscal financiar bancara....cu siguranta macron o sa constate ca doamna merkel nu e brigitte...
2.."Angela Merkel - tot mai aproape de recordul lui Helmuth Kohl"....articolul e totusi mai consistent decat titlul..ceea ce nu e rau deloc, numai ca se vinde prost...
Total 1 comments.
Recomandari
2454
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22