Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFRăzboiul subversiv al Moscovei pe Flancul Estic
2017-09-12
5
Zapad 2017, megaexercițiul armatei ruse desfășurat în proximitatea spațiului baltic, este văzut drept amenințarea zilei. Dar poate și mai importante sunt breșele de altă natură, preponderent politice și societale deja existente în Grupul de la Vișegrad.

 

Săptămâna trecută, ESGA, un centru de cer­ce­tare din București, a găzduit intervenția unui re­putat specialist în războiul subversiv al Mos­covei, profesorul Mark Galeotti. Și nu Zapad era principala lui preocupare. Pentru el comportamentul Ru­siei arată mai degrabă ca o for­mă de „gherilă geo­po­li­ti­că“ prin care Moscova vâ­nea­ză „slăbiciunile“ Vestului. Cu alte cuvinte, caută să lucreze cu materialul clientului, să-i speculeze vulnerabilitățile in­terne. „Iar slăbiciunile Ves­tu­lui provin tocmai din faptul că este compus dintr-o cons­te­lație de democrații care respectă legea. Ru­șii pot foarte rar să creeze probleme în Vest, dar pot să exacerbeze, să înrăutățească mul­te dintre problemele care au cuprins astăzi Occidentul“, spune Galeotti. În consecință, clivajele societale de tot felul, faliile regionale, deficitul de legitimitate al partidelor tra­di­țio­na­le, ascensiunea mișcărilor nativiste, into­le­rante, care zguduie establishmentul, reculul democratic în statele până nu demult marile be­neficiare ale extinderii euroatlantice și chiar cochetarea lor cu modele și com­por­ta­mente iliberale, alternative democrației occi­den­tale - înseamnă tot atâtea oportunități de in­filtrare care, amplificate strategic, con­tex­tu­al, prin campanii de „măsuri active“ (așa cum s-a întâmplat în alegerile din Statele Uni­te de anul trecut) pot dezechilibra Vestul din interior. Este modalitatea ideală pentru a ține în șah statele europene, con­sumate de crize interne, dez­binate și cât mai departe de pro­blemele și preocupările spa­țiului postsovietic. Totul pen­tru a face încă un pas către obiectivul fundamental, acela de a forța „o nouă în­țe­legere de tip Ialta. Putin vrea linii clare de demarcație pri­vind teritoriul și sfera de in­fluență a Rusiei“. Însă pentru Moscova, adevărata ofensivă este una prepon­derent nonmilitară, căutând incursiunile sub­versive și tratând terenul politicii și al gu­ver­nării „drept principalul câmp de bătălie“.

 

Iar în momentul în care punem laolaltă meto­do­logia subversivă a Moscovei cu realitățile din profunzimea Europei Centrale, din Grupul de la Vişegrad - V4 (până de curând plutonul mo­del al integrării), peisajul este încă și mai alarmant. Imaginea regiunii ex­pu­să într-un „index“ al vulnerabilității rea­lizat în urmă cu câteva luni de Globsec este edificatoare.

 

Politic, Ungaria pare de departe cea mai vul­nerabilă. Guvernul Orbán are deseori atitudini și poziții proruse (critică sancțiunile impuse de UE), iar în ultimii ani a adoptat practici mai degrabă „putiniste“ de hărțuire și inti­mi­dare a societății civile critice (ONG-uri, dar și Universitatea Central Europeană) denunțând-o drept o coloană a cincea „sorosistă“. La toate acestea se adaugă influența pe care încă o exercită din opoziție Jobbik-ul, un partid care cochetează cu multe dintre pozițiile proruse.

 

Privită însă din perspectiva opiniei publice, Slo­vacia este văzută drept cea mai vulne­ra­bi­lă la operațiunile de influență străină. Galeotti o plasează chiar în categoria societăților care riscă să devină „captive“. Aici, Moscova chiar poate spera să câștige „inimi și minți“. Există un procent de aproape 12% din populație ca­re sprijină în mod deschis o orientare pro­es­tică, în general un electorat care tinde să vo­teze cu social-democrații, partidele națio­na­lis­te sau extrema dreaptă. În același timp, pan­sla­vismul încă rezonează cu anumite seg­men­te ale societății. Pe acest fond, și mesajele de sus­ținere contextuală a Kremlinului, trans­mi­se în repetate rânduri de premierul Robert Fico. În același timp însă, crește popularitatea forțelor extremiste precum Partidul Poporului „Slovacia Noastră“, cel care în alegerile de anul trecut a obținut 8% și care se remarcă printr-o orientare explicit antioccidentală, ple­dând pentru retragerea din UE și NATO (con­si­derat un pact criminal în serviciul SUA). Drept alternativă la orientarea occidentalo-cen­tris­tă, partidul propune „o cooperare echilibrată cu toate țările lumii“. Totodată, partidul în­cear­că de ceva timp să înființeze o aripă pa­ra­militară, un fel de „miliție“ de autoapărare împotriva elementelor nonslovace.

 

În statele în care instituțiile „au un grad de consolidare moderată“, Rusia poate ajunge să-și exercite influența prin intermediul unor politicieni sau partide minoritare, avertizează Galeotti în cel mai recent raport al său. Din aceas­tă perspectivă, Cehia este candidatul ide­al. Este cea mai eurosceptică țară din gru­pul V4, o societate unde aproape jumătate din populație consideră că Republica Cehă ar trebui să se afle undeva între Est și Vest. De altfel, președintele Miloš Zeman este văzut drept unul dintre cei mai proruși politicieni din Europa, un megafon al narațiunilor puse în circulație de mașina propagandistică a Krem­linului. În plus, în opoziție sunt partide parlamentare care îmbrățișează explicit po­zi­țiile geopolitice ale Moscovei.

 

Oare cum ar trebui România să se securizeze în­tr-o regiune tot mai volatilă? Consolidarea apă­rării împotriva manipulărilor interne, ur­mă­rirea banilor rusești care merg spre in­ves­tiții și poate cel mai important aspect ține de lupta împotriva corupției care rămâne „un multiplicator de putere al oricărei interferențe străine“, sunt câteva dintre sugestiile exper­tu­lui britanic.

TAGS : rusia moscova putin ialta orban ungaria jobbik soros ue nato kremlin
Comentarii
FLORIAN D. MIREA 2017-09-17
Atata vreme cat nu se vor lua in serios cauzele profunde ale euroscepticismului si aceste cauze odata cunoscute nu vor duce la retrasarea politicilor UE stabilite la Strassbourg si Bruxelles, euroscepticismul se va adanci. UK a abandonat EU tocmai din cauza politicilor gresite duse de Strassbourg si Bruxelles. Iar Polonia este o tara europeana si prooccidentala si un contrafort important in calea politicii neoexpansioniste a Rusiei. ea in mod normal ar trebui respectata si nu tratata ca o piata de desfacere pentru imigranti. Ungaria este o tara pragmatica. Nu poate fi banuita de panslavism, pentru ca intre rusi si maghiari nu exista nici o filiatie etnica. Cehia este un caz paradoxal. Dupa ce i-au calarit sovieticii cu invazia din 1968 e bizar sa vezi ca a ajuns sa aiba un presedinte filorus. E anormal. Cehia a fost in secolul XX o victima a totalitarismului sovietic, la fel ca si Polonia. Cat priveste Romania, haotica situatie politica, economica si sociala interna care se accentueaza de la o zi la alta o fac o democratie putreda si o veriga slaba in fata Rusiei putiniste. Ca sa devina o tara respectatabila, in Romania este nevoie nu doar de o combatere a coruptiei prin DNA, ci de o noua revolutie, care sa mature de la putere clasa suprapusa si parazitara care o stapaneste mai rau decat turcii si fanariotii pe vremuri. E nevoie de un nou Vladimirescu, cel care a spus clar: Patria este poporul, iar nu tagma jefuitorilor.
Ioan Vlad Nicolau 2017-09-17
S-ar parea ca dintr-un motiv sau altul, nimeni nu poate, sau nimeni nu vrea sa gindeasca, fiindca in corpore, politica europeana secondata indeaproape de mediile de comunicare au ajuns, dracu ştie dece? Din frica sau prostie, sa gindesca fals, irational, sub masivul atac al puternicului curent propagandistic rus, care ii si ne abureste, de vreo citiva ani cu un potop de interventii mediatice virtuale, urmate imediat de niste cit se poate de reale si materiale acţiuni armate, pe care specialistii si comentatorii nostri ca sa nu pronunte cuvintul razboi, de care se feresc sa-l rosteasca, la fel cum se fereste dracul de tamiie, cu toate ca acest cuvint descrie exact, precis, "acţiunile"ruşilor. Folosesc un neologism inventat pe loc, din necesitatea, cred ei, de a mistifica si ocoli adevarul care i-ar putea supara pe rusi, "razboi ne conventional"! Nu razboi! Fereasca Dumnezeu! Numai nu razboi!
Pe de-o parte, ca sa-si ascunda frica si neputintele, iar pe de alta, pentru a nu-l intarita pe agresor, care ameninta ca daca-l supara cineva, el agresorul, ar fi gata sa arunce intreaga lume-n aer si s-o pirpaleasca intr-un definitiv razboi atomic. Cu orice risc! Chiar daca asta le-ar aduce si lor pieira!
Se pare, impotriva oricarei judecati rationale, ca manevra propagandistica ruseasca reuseste, sa ne aiureasca pe toti intr-un asemenea hal, incit nu mai putem nici macar numara pe degete cit fac 1 si cu 1! Sau poate mai bine şi exact spus, nu chiar pe toti, ci numai tintit, pe specialistii comentatori de politica!!
Fiindca altfel doamnelor si domnilor, nu s-ar putea explica cum de toti cei interesati de cea ce se-ntimpla-n lume si cit de cit ginditori, ne specialisti fiind, de la vladica la opinca-si dau seama de unde ne vine raul, care-i izvorul lui, (din cale afara de evident) care-i cauza tuturor crizelor ce se desfasoara in momentul de fata in lume, cine-i agresorul, ca de altfel si cine ar avea puterea sa-l stopeze. Numai asa zisii politicieni, specialisti si comentatori nu-si dau seama, aiurindu-se pe ei insisi si la rindul lor incercind sa aiureasca marele public mai putin ginditor sau deloc ginditor, cu marea timpenie inventata, ca avem deaface nu cu razboaie adevarate, deocamdata partiale, initate finantate si duse de altii dar sprijiniti masiv de rusi, de Putin personal, ci cu un fel de n-ar mai fi, cu numai "un fel de războaie"! Iscate din senin, de către nu se ştie cine!
De fapt razboaiele astea sunt evident absolut conventionale, determinate, începute si duse de către armata rusa, dar fara uniforme sau insemne militare, cu morţi, răniţi, distrugeri masive de sate si oraşe în care se utilizează armament greu, artilierie, rachete, avioane si tot tacâmul care însoţeşte un adevărat război, dar fiind declarat de catre politicienii nostri "ne conventional", nu se stie nici de catre cine-i dus si nici care cu cine, in ce fel si cum. De catre "insurgenti" dupa unii, "revolutionari" dupa altii, "extremisti arabi" dupa multi altii, numai de rusi nu! Asa ca noi democrati fiind cretini si crestini pe deasupra, cu toate ca din punct de vedere militar le suntem superiori ruşilor, nu putem interveni si nu ne lasa inima sa-i stopam, ca sa punem capat incalcarii flagrante a tuturor tratatelor si conventiilor internationale, razboaielor, declansate fara o declaratie prealabila, a crimelor, jafurilor, violurilor, dizlocarilor masive de populatii si folosirii coloanelor a 5-a foste sovietice, astazi rusesti, care pe vremuri foloseau sovieticilor pentru sabotarea, vecinilor lor, cu incendii iscate din senin, asasinate-n plina strada, violuri si tot cea ce tine de agresivitatea si raul sovietic, iar astăzi ruşilor, tot d-aia! Iar noi, crestini fiind, nu putem si nici nu trebuie sa dam in ei ci unicul lucru pe care l-am putea face, ar fi si este, sa le intoarcem obrazul pe partea cealalta ca sa ne mai scapere o scatoalca! Dar si curul, pentru a mai primi un sut. Cit timp? Pina cind? Pai.... pina cind o vrea dusmanul, ca d-aia-i dusman ca sa-l iubim! Şi cit om mai avea cururi, ca d-aia suntem crestini!
Asa dar nu grasutul, agresivul si putin mintosul clown, asa zis Presedinte al Coreei de Nord este agresorul, asa cum ar trebui sa stie toata lumea si nu stie, prefăcându-se că ploua. Nu Coreea de Nord este principala problema a omenirii, ci Rusia si Putineiul ei in principal, specialist in razboaie "neconventionale" care detine marea bita cu care ameninta si santajeaza Tera. Dar nu numai ea, ci si aliata ei de moment China, animata inca de reflexul comunisto-maoist, care are pretentia la conducerea lumii, tot aşa cum o are si Putin! Şi intre timp s-a mai gasit un amator de imperiu mondial!
Nu doamnelor si domnilor! Nu micutul, grasutul si ultra agresivul latrator este principalul factor agitatoristic si pericolul principal number 1 pentru noi restul lumii. Nu Coreea de Nord care zice-se, in citiva ani a dezvoltat o tehnologie militara de virf, ci aceia care aveau tehnologia gata pregatita de mai multa vreme, inca din vremea razboiului rece. Aia au transferat-o partial in Coreea de Nord cu materiale si unitati militare specializate in materie cu tot, incalcind in felul asta, pentru a cita oara? Toate normele si conventiile internationale, pentru a santaja omenirea!
Cum ar putea altfel sa-si imagineze cineva ca o tara ultra sub dezvoltata, fara industrie, care conventional are un armament invechit si ala inchirat, daruit sau pur si simplu imprumutat de la cei doi mari sustinatori ai sai, Rusia si China, unicii de altfel, care-i sunt prieteni si aliati, o tara izolata, care practic n-are industrie si nu-i capabila nici macar sa fabrice papuci de casa, oglijioare si placheuri pentru bocancii soldatilor lor proprii, este deodata in stare sa prezinte in materie de armament cele mai complicate si sofisticate rachete si focoase atomice? Adica pe de-o parte este una din tarile lumii total subdezvoltata care ca armament conventional are numai gioarse, dar ca armament nuclear este dotata tip top, cu ultimul strigat in materie de tehnologie atomica?
Si totusi toata lumea, presa de stinga inspecial, facind parte din coloana a 5-aruseasca, se uluie si se-ngrozeste de spaiama acestui mic si grasut bufon, lasindu-l pe Putin uitat!
Este adevarat ca armamentul atomic se afla pe teritoriul Nord Coreean, dar nu facut, ci primit! Transferat din "marinimia" ruseasca. Dar ordinul de declansare a razboiului atomic este la Kremlin. Iar butonul de start este-n mina lui Putin! La Moskova. Nu la Phenian!
Inca nimeni sa nu fi inteles acest atit de evident lucru? Ar fi posibil asa ceva? Asi! Asta sa i-o spuneti lu' Mutu dragi "specialisti"! N-o spuneti, fiindca politicienii Europei n-au avut curajul sa stopeze fenomenul agresiunii, neconventionale rusesti atunci, cind era inca-n fasa. Fenomen banditesc inceput in Caucaz, apoi Crimeea sub forma unui "balon de incercare", lăsat de Europa sa treaca, continuat in Dombas si Siria, acuma Coreea, iar de ieri printr-o masiva manevra militara-n coasta Europei, cu zic ei, numai 12000 de soldati, dar de fapt in jur de o suta de mii de soldati, mii de tancuri, avioane si vase de lupta, desfasurindu-se pe tot frontul de la Nord La Sud, de la Marea Baltica, la Marea Neagra, simulind, deocamdata un atac asupra tarilor Baltice, Ukrainei, Poloniei, de fapt asupra Europei, care ar putea insa sa fie continuat cu un razboi, de data asta convenţional pe bune, efectiv, eventual atomic, concomitent cu un atac atomic in extremul orient efectuat de grasutul maimutoi la ordinul lui Putin si tolerat de China comunista.
Inca de mult satelitii de supraveghere observasera o activitate feroviara neobisnuit de crescuta la granita Ruso-Nord Coreeana, cu treceri si schimburi de conteinere, personal si materiale. Inca de mult serviciile de spionaj americane stiau ca se transfera de pe teritoriul Rusesc inspre cel Nord Coreean, nu numai conserve de peste, votca si pilaf, ci utilaje grele, armament nuclear, rachete dezansamblate! Pe unde? Prin granita comuna pe care cele doua tari o au. E adevarat ca e numai o ciosvirta de granita, de 27 de km, dar pe aici se poate transporta oricind, orice, dacaaaa.... chinejii se fac ca ploua! Si chinejii chiar asa se si fac. Pentru moment!
Nu credeti? Uitati-va pe harta si o sa fiti surprinsi. O sa vedeti ca aceasta scurta granita exista! Uitati-va la cea ce se-ntimpla-n jurul dumneavoastra cu atentie si o sa-mi dati dreptate! Aruncati-va o privire catre rasarit si o sa simtiti cea ce ne asteapta, daca blinzii, umanistii, crestinii, cretinii nostri politicieni nu se trezesc înfine!
Si inca ceva foarte esential! Imaginati-va ce ar fi fost si ce s-ar fi intimplat daca-n lumea noastra n-ar fi fost si n-ar fi America. Va rog eu, ginditi-va. Renteaza!
profesoru 2017-09-12
Hârtia de turnesol e Polonia. Acolo euroscepticismul e foarte puternic, există probleme cu Bruxelles-ul, cu Germania, legate de justiţie, de impunerea cotelor de "refugiaţi" etc. Evident, Rusia nu are nici o legătură cu aceste chestiuni.
Implicarea rusească nu există nici în euroscepticismul din alte ţări, dar acolo propagandiştii anti-Rusia pot avea oarece credibilitate atunci când susţin că aceasta există.
Probabil că pentru propagandişti e o tragedie că nu pot susţine implicarea rusească în Polonia. Dar, răbdare, cu fantezie şi efort vor reuşi până la urmă. Cine reuşeşte primul obţine premiul cel mare. La lucru, domnilor!
Ioan Vlad Nicolau 2017-09-17
Profesore!ai Ai vederea extrem de scurta! Dar se pare ca si auzul! consulta domnule niscaiva specialisti. Exista remedii!
profesoru 2017-09-12
Yeah, right! Ce treabă are Rusia cu existenţa euroscepticismului? A existat dintotdeauna, va exista întotdeauna.
Sau cu ce face Orban pe plan intern?
Şi dacă există politicieni, partide, ţări, care vor relaţii bune cu Rusia, chestia asta e folosită propagandistic tot împotriva Rusiei, adică, vezi-Doamne, ar fi o "dovadă" că Rusia subminează şi destabilizează..
Din ce spun propagandiştii, tot Occidentul ar trebui să-i scuipe non-stop în ochi pe ruşi!
Evident că nu merge aşa, oamenii au tot felul de opinii, unii gândesc cu mintea proprie, sunt imuni la propaganda anti-Rusia, la dezinformare şi manipulare.
Total 5 comments.
Recomandari
4872
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22