Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFȘcoala Tel Drum
2017-09-12
9
Ce personaj și premierul Tudose ăsta! Unii, niște admiratori de bună seamă, l-au comparat cu un tractorist. Ar vrea el! Dar n-are anvergura necesară.

Ar face praf tractorul într-o lună. În plus, nu există tractorist care să n-aibă ori cont în bancă, ori datorii la bănci, ceea ce la Tudose nu e cazul. Neîncrederea sa în bănci a pornit de la faptul că acestea i-au mâncat pe comisioane toată agoniseala de 500 de dolari (semn că fusese plătit la adevărata sa valoare) și s-a dezvoltat în mod legendar: „Sunteți mai răi decât Terente“, le-a spus Tudose bancherilor, visând la ziua când activele acestora vor fi expuse în formol la Muzeul Mina Minovici.

Și totuși, s-ar putea ca evitarea băncilor să aibă în cazul premierului și explicații din istoria recentă. Probabil că premierul a observat și el că marile averi nu trec prin bănci, unde li se poate lua urma, ci preferă să circule cash în pungi de plastic ca la Vâlcov, în sacoșe ca la Cocoș și Udrea, în saci ca la Sorin Oprescu, în valize ca la Gigi Becali, în pachete ca la Pinalti, la ciorap ca la omologul său Hagi Tudose sau pur și simplu la saltea, indiferent cum s-ar numi ea.  Personajul Tudose este însă mai complex decât l-ar arăta frica de bănci și teama de card – nu au zis preoții că dacă-i citit de la coadă la cap, adică exact cum citește premierul, „card“ înseamnă „drac“ – și-și uită rapid temerile când e vorba să facă impresie proastă.

În acest sens, cu toată neîncrederea în oastea bancară a lui Terente, premierul va apela chiar la Banca Mondială pentru a manageria Autostrada Comarnic-Brașov. Apelează adică direct la Mister Terente. O declarație de neputință mai sinceră ca asta e greu imaginat. Iar dacă stai să te gândesti că Guvernul Tudose însuși e croit pe modelul Tel Drum, respectiv e pe numele lui Tudose, dar e al lui Dragnea, tertipul nu mai pare atât de surprinzător. Depinde mult și de comision. Unul dintre organele de bază ale Guvernului Tudose – și l-am numit aici pe ministrul Liviu Pop al Educației, ajuns cu pregătirea până la genunchiul broaștei („genunche“ lui broască, dupa cum ar spune el), a deschis anul școlar cu o premieră absolută: manualul pentru 12 materii la clasa a V-a, clasă pe care Pop pare să o fi isprăvit fără niciun manual. „Compendiul“, cum a numit d-l Pop manualul universal, este însoțit doar de manualul de sport, ceea ce arată un deosebit respect pentru mișcarea pe hârtie și tochitura materiilor cuprinzând din toate câte nimic. Se vede că nici Pop nu are încredere în bănci, nici măcar la școală.

Ar fi bine totuși ca PSD să separe puțin lucrurile. Cum zicea Țiriac? „Mai bine hoți decât proști.“ Păi, ar fi cazul ca Dragnea să opteze ori pentru hoți, ori pentru proști, pentru că acum sunt atât de amestecați încât se încurcă unii pe alții. Bunăoară, de bine ce premierul Tudose a anunțat în parlament că suntem campionii Europei la creștere economică, a doua zi la MApN s-a comunicat că nu mai sunt bani pentru salariile din armată. Mă rog, mulți campioni au sfârșit în mizerie, uitați de societate. Găsit vinovat de „proasta comunicare“ a acestui trist adevăr, ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, și-a dat demisia la cererea lui Tudose și la ordinul lui Dragnea – care i-a promis plecatului Țuțuianu un alt post. Un post-adevăr, cum se zice acuma.

TAGS : tudose dragnea becali mister terente udrea banci cocos liviu pop educatie tel drum tiriac
Comentarii
grisa 2017-09-16
Doamna Serbanescu ramane aceeasi "doamna a jurnalismului " romanesc. Intru totul de acord cu cele prezentate in articol.
julius001 2017-09-15
..da...admirabila stilistica doamnei Serbanescu...
Marius Nicolescu 2017-09-13
Asa ceva nu am mai citit de cand aceeasi doamna Serbanescu scria saptamanal in Revista 22. Minunat articol, maiastra pana. Cu cele mai alese ganduri, M. Nicolescu
Dan Plesoianu 2017-09-13
Bine ati venit inapoi in presa serioasa ! Cred ca (re)aparitia dvs. in Rev 22 va fi un avantaj reciproc. Mult succes !
Valentin 2017-09-12
Peisajul jurnalisticii din Romania era para pustiu fara dumneavoastra. Va astept din martie 2016 de cand ati intrerupt rubrica la Curentul.
lmihai 2017-09-12
Bine ati revenit doamna Serbanescu!
Putini mai sunt jurnalistii ale caror opinii transmit adevarul, ori se mai poate avea incredere!
Georgeta 2017-09-12
Bine ati revenit, ne-a fost dor de dumneavoastra.
Felix 2017-09-12
Doamna Serbanescu, ca intotdeauna un eseu savuros. Multumim frumos.
Mehedintu Ion 2017-09-12
Ce mult mi-ati lipsit, Doamna Ti a Serbănescu!Am citit si savurat cu nesaț breful dvs.plin de adevar si umor fin, delicat.Multumesc frumos , pentru revenire.Multa sanatate!
Total 9 comments.
Recomandari
21658
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22