Școala Tel Drum

Ce personaj și premierul Tudose ăsta! Unii, niște admiratori de bună seamă, l-au comparat cu un tractorist. Ar vrea el! Dar n-are anvergura necesară.

Tia Serbanescu 12.09.2017

De același autor

Ar face praf tractorul într-o lună. În plus, nu există tractorist care să n-aibă ori cont în bancă, ori datorii la bănci, ceea ce la Tudose nu e cazul. Neîncrederea sa în bănci a pornit de la faptul că acestea i-au mâncat pe comisioane toată agoniseala de 500 de dolari (semn că fusese plătit la adevărata sa valoare) și s-a dezvoltat în mod legendar: „Sunteți mai răi decât Terente“, le-a spus Tudose bancherilor, visând la ziua când activele acestora vor fi expuse în formol la Muzeul Mina Minovici.

Și totuși, s-ar putea ca evitarea băncilor să aibă în cazul premierului și explicații din istoria recentă. Probabil că premierul a observat și el că marile averi nu trec prin bănci, unde li se poate lua urma, ci preferă să circule cash în pungi de plastic ca la Vâlcov, în sacoșe ca la Cocoș și Udrea, în saci ca la Sorin Oprescu, în valize ca la Gigi Becali, în pachete ca la Pinalti, la ciorap ca la omologul său Hagi Tudose sau pur și simplu la saltea, indiferent cum s-ar numi ea.  Personajul Tudose este însă mai complex decât l-ar arăta frica de bănci și teama de card – nu au zis preoții că dacă-i citit de la coadă la cap, adică exact cum citește premierul, „card“ înseamnă „drac“ – și-și uită rapid temerile când e vorba să facă impresie proastă.

În acest sens, cu toată neîncrederea în oastea bancară a lui Terente, premierul va apela chiar la Banca Mondială pentru a manageria Autostrada Comarnic-Brașov. Apelează adică direct la Mister Terente. O declarație de neputință mai sinceră ca asta e greu imaginat. Iar dacă stai să te gândesti că Guvernul Tudose însuși e croit pe modelul Tel Drum, respectiv e pe numele lui Tudose, dar e al lui Dragnea, tertipul nu mai pare atât de surprinzător. Depinde mult și de comision. Unul dintre organele de bază ale Guvernului Tudose – și l-am numit aici pe ministrul Liviu Pop al Educației, ajuns cu pregătirea până la genunchiul broaștei („genunche“ lui broască, dupa cum ar spune el), a deschis anul școlar cu o premieră absolută: manualul pentru 12 materii la clasa a V-a, clasă pe care Pop pare să o fi isprăvit fără niciun manual. „Compendiul“, cum a numit d-l Pop manualul universal, este însoțit doar de manualul de sport, ceea ce arată un deosebit respect pentru mișcarea pe hârtie și tochitura materiilor cuprinzând din toate câte nimic. Se vede că nici Pop nu are încredere în bănci, nici măcar la școală.

Ar fi bine totuși ca PSD să separe puțin lucrurile. Cum zicea Țiriac? „Mai bine hoți decât proști.“ Păi, ar fi cazul ca Dragnea să opteze ori pentru hoți, ori pentru proști, pentru că acum sunt atât de amestecați încât se încurcă unii pe alții. Bunăoară, de bine ce premierul Tudose a anunțat în parlament că suntem campionii Europei la creștere economică, a doua zi la MApN s-a comunicat că nu mai sunt bani pentru salariile din armată. Mă rog, mulți campioni au sfârșit în mizerie, uitați de societate. Găsit vinovat de „proasta comunicare“ a acestui trist adevăr, ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, și-a dat demisia la cererea lui Tudose și la ordinul lui Dragnea – care i-a promis plecatului Țuțuianu un alt post. Un post-adevăr, cum se zice acuma.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22