Ministrul Educatiei,Liviu Pop,nu știe când se scrie ”copii” cu doi și când cu trei de ”i”

Dora Vulcan | 12.09.2017

Ministrul Educaţiei a devenit subiect de ştire luna trecută când făcut trei greşeli gramaticale grave, în doar câteva minute în timpul unei intervenții în ședința de guvern. Luni, la începerea anului şcolar a recidivat.

Pe aceeași temă

 

 Pe foaia de pe care citea discursul, forma articulată la plural a termenului „copiii”, era scris cu doi de „i”.

 

A dat vina pe minister, dar intervievat de Antena 3, s-a dovedit că greșeala elementară i-a aparținut.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reporter: Vă rog să ne explicaţi acea regulă gramaticală. Când se scrie cuvântul „copii” cu doi „i”, când se scrie cu trei „i”?

Liviu Pop: Lucrul acesta e simplu când îi explici cuiva... îl punem cu trei „i” ca și roşii, trandafiri sau trandafirii roșii.

Reporter: Bun, și al treilea „i” ce este?

Liviu Pop: În ce sens al treilea „i” ce este?

Reporter: Din punct de vedere gramatical.

Liviu Pop: Alo?

 

Şi preşedintele Klaus Iohannis a făcut o greşeală gramaticală chiar în ziua începerii şcolii. Atunci când a vorbit despre Legea educaţiei, pe care şeful statului a comparat-o cu un puzzle: ”Legea educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle al cărui piese se schimbă continuu.”  Dincolo de anacolutul comis, acordul articolului genitival se face cu obiectul posedat, nu cu posesorul. 

 

Raporturi delicate cu limba română a avut şi un deputat PSD, care, într-un mesaj pe Facebook, le-a transmis elevilor că trebuie să pună mâna pe carte, până vine vacanţa, scrie Digi24.ro. Numai că îndemnul la studiu s-a dovedit a veni dinspre o persoană care probează doar că a pus mâna pe carte, nu că a și deschis-o.

 

Călin Matei a scris pune-ţi mâna pe carte”. Cu cratimă. Deputatul PSD de Maramureş a dat-o la întors după ce i s-a atras atenția că e agramat și a spus că, de fapt, nu i-a fost dragă şcoala; deși tocmai ce îi îndemnase pe alții s-o facă. Apoi și-a corectat mesajul și a pretins că ar fi fost doar o glumă, dând astfel copiilor o lecție despre minciună și despre cum anume s-o întorci, ca om politic, când ești prins cu ocaua mică. El a accesat coarda melodramatismului: ”A fost făcută în grabă, e o greşeală de ortografie, corectată şi cu asta-basta! Dar spuneţi-mi care, câţi la sută din elevi merg cu drag la şcoală. Care de abia aşteaptă să meargă la şcoală, spuneţi-mi câţi? O postare în spiritul glumei, fără nici o altă chestie. O glumă fără alte conotaţii. Care-i, unde-i problema?!

 

Dacă a făcut o postare în ”spiritul glumei”, să afle deputatul PSD că este probă de semidocție crasă folosirea sintagmei ”spirit de glumă” cu toate derivatele sale. Pentru că gluma tocmai că presupune spirit. Adicătălea, a comis un pleonasm.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22