Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Încă două companii obligate să acopere găurile de la buget: Transelectrica și Transgaz
Dora Vulcan - - - -
2017-09-13
Actualitate Interna
0

Transgaz, compania nationala de transport al gazelor, si Transelectrica, transportatorul national al energiei electrice, au anuntat ca Ministerul Economiei le-a cerut sa vireze fiecare cate 171 milioane de lei actionarilor sub forma de dividende.

 

 

 

 Transgaz si Transelectrica informeaza ca banii vor fi scosi din conturile "alte rezerve" si "rezultatul reportat". Aceasta in conditiile in care toate companiile de stat au distribuit deja dividende din profitul pe anul trecut. In urma unui memorandum al Guvernului, companiile au fost obligate sa distribuie sub forma de dividende peste 90% din profit. Guvernul a pus ochii si pe rezervele pe care companiile le detin, in conditiile in care incasarile la bugetul de stat sunt mult sub cele estimate. Astfel, Guvernul spera sa poata acoperi majorarile de salarii in sectorul bugetar, explică Hotnews.ro.

 

"In conformitate cu prevederile art. 122 alin. (1) din Legea 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata,  SNTGN Transgaz SA informeaza pe toti cei interesati asupra faptului ca Ministerul Economiei, prin  Departamentul pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, in calitate de actionar majoritar, in numele statului, al SNTGN Transgaz SA, a solicitat convocarea unei Adunari Generale Ordinare a Actionarilor, avand pe ordinea de zi aprobarea distribuirii sub forma de dividende a sumei de 171 milioane lei  din sumele existente in soldul la 31.12.2016 al conturilor 'alte rezerve' si 'rezultatul reportat', a informat miercuri Transgaz.

 

 

De asemenea, Transelectrica la "solicitarea actionarului Statul Roman reprezentat prin Ministerul Economiei, detinator a 43.020.309 actiuni reprezentand 58,6882% din capitalul social al Companiei" Adunarea generala ordinara a actionarilor in data de 16 octombrie 2017. Pe ordinea de zi se afla "Aprobarea dividentului brut pe actiune la valoarea de 2,33 lei /actiune, platibil actionarilor inregistrati la data de inregistrare 01 noiembrie 2017, ex-date 31 octombrie 2017, in conformitate cu solicitarea actionarului Statul Roman, reprezentat prin Ministerul Economiei, privind distribuirea sub forma de dividende a sumei de 170.796.320,86 lei, din sumele existente in soldul la 31 decembrie 2016 al conturilor 'Alte rezerve' si 'Rezultatul reportat'. Data platii dividendelor va fi 22 noiembrie 2017.”

 

 

background

 

  • Cum stoarce guvernul de bani companiile în care statul este acționar majoritar: Romgaz și Conpet

 

 

Informarea a fost făcută prin Ministerul Energiei care are o cotă de participare de 58,71% la acțiunile companiei. Aceasta și-a informat luni investitorii ca va convoca in perioada imediat urmatoare Adunarea Generala a Actionarilor pentru a aproba solicitarea ministerului.

 

 

Decizia ministerului privitoare la Conpet, survine altei solicitări, pe repede înainte, adresate Romgaz, căreia i s-a impus să distribuie 750 milioane de lei, sub forma de dividende.

 

 

Și Romgaz a trimis un comunicat investitorilor pe care-i anunța că va convoca in perioada imediat urmatoare o sedinta AGA in care va fi discutata o solicitare primita din partea Ministerului Energiei, in calitate de actionar majoritar, de a aproba rapid distribuirea sumei de 750 milioane de lei, sub forma de dividende.

 

 

 

Statului i-ar reveni 525 milioane de lei din aceasta suma, iar restul actionarilor minoritari. Este vorba de un dividend special, pentru că Romgaz a distribuit deja 925 milioane de lei dintr-un profit de 1 miliard de lei obtinut in 2016.

 

 

 

Aceste solicitari adresate companiilor rentabile, care ajung, astfel, să cârpeasă golurile de la buget datorate creșterilor salariale, apar la scurt timp dupa ce fostul sef al Fiscului, Gelu Stefan Diaconu, il acuza pe Ministrul Finantelor, Ionut Misa, ca "suna personal la sefii companiilor de stat sa faca rost de cateva sute de milioane de lei".

 

 

 

 

 

"In conformitate cu art. 122 din Legea nr. 24/ 2017, societatea CONPET S.A. informeaza actionarii si publicul investitor  in legatura cu  solicitarea primita din partea Ministerului Energiei - in numele Statului Roman, care este actionar majoritar al societatii CONPET S.A. (detinator al unui numar de 5.083.372 actiuni, reprezentand 58,7162 % din capital social), cu privire la convocarea de indata a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor, avand ca principal punct pe ordinea de zi aprobarea distribuirii sumei de 85 milioane lei, sub forma de dividende, in temeiul prevederilor art. II si art. III din O.U.G. nr. 29/ 2017, catre actionarii societatii, proportional cu participarea acestora la capitalul social al societatii. Avand in vedere aceasta solicitare, Consiliul de Administratie al societatii CONPET S.A. va convoca Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor in perioada imediat urmatoare", se arata in anuntul Conpet. preluat de Hotnews.ro.

 

 

Nu este exclus ca in perioada urmatoare si alte companii de stat sa faca astfel de anunturi.

 

 

 

 

TAGS : guvern tudose buget companii rentabile dividende speciale
Mai multe din Actualitate Interna
Comentarii
Total 0 comments.
951
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22