Brasov: Procurorii nu sunt de acord cu implicarea ministrulul in numirea procurorilor sefi

E.b. | 15.09.2017

Adunarea Generala a procurorilor din Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov propune eliminarea ministrului justitiei din procedura de numire a procurorilor sefi “pentru intarirea statutului de magistrat al procurorului” si meninterea rolului presedintelui tarii.

Pe aceeași temă

  


Propunerea a fost votata joi si a fost transmisa la Consiliului Superior al Magistraturii. CSM urmeaza sa se pronunte pana la data de 25 septembrie asupra modificarilor la legile justitiei transmise de catre Ministerul Justitiei, conform HotNews.

 

Ministrul Tudorel Toader a propus, intre altele, eliminarea presedintelui din procedura de numire a procurorilor sefi. In prezent, ministrul propune, CSM avizeaza (consultativ) iar presedintele numeste in functie.

 

Argumentele procurorilor brasoveni

 

În cariera judecătorilor şi procurorilor, Preşedintele României are rolul de emitere a decretelor de numire în funcţie. Menţinerea Preşedintelui ca autoritate care emite actul de numire în funcţia de preşedinte/vicepreşedinte al ÎCCJ justifică – prin simetrie1 – menţinerea rolului acestuia şi pentru funcţiile de conducere de la nivelul MP.

 

Raportarea la politica penală a Statului, pe care ar asigura-o prezenţa în etapele procedurale a ministrului justiţiei, este realizabilă şi prin prevederea existentă, de participare a ministrului justiţiei la lucrările Secţiei pentru procurori (art.28 alin.1 Legea nr.317/2004).

 

Prin prevederile art.80 din Constituţie, rolul Preşedintelui României este evident mai puţin politic/politizat decât cel al ministrului justiţiei. Cu atât mai mult, rolul Preşedintelui de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice depăşeşte perspectiva unui program de guvernare. Corelativ, potrivit Constituţiei, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apărărea ordinea de drept.

 

Pentru întărirea statutului de magistrat al procurorului considerăm oportună eliminarea din procedura de numire  a ministrului justiţiei. (În cazul procedurii de numire a procurorilor şefi de secţie, este oportună simetria cu procedura pentru preşedinţii de secţii din cadrul ÎCCJ).

Pentru numirea în aceste funcţii de conducere, cerinţa vechimii de 10 ani trebuie completată cu o cerinţă de stagiu minim cel puţin la nivelul parchetului de pe lângă tribunal, reprezentând o garanţie mai mare de experienţă în profesie.

 

Corelativ, revocarea din funcţie trebuie să se menţină în competenţa Preşedintelui României.

 

Adunarea Generala a procurorilor din Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov se declara impotriva trecerii Inspectiei Judiciare (IJ)de la CSM la Ministerul Justitiei.

 

Apreciem că IJ este mijlocul principal prin care poate fi afectată independenţa magistraţilor, astfel încât, de plano, ar trebui exclusă orice ingerinţă a factorului politic. Exemplul altor structuri de inspecţie organizate în cadrul ministerelor de justiţie nu este unul cu valoare absolută. Din contră, odată stabilite mecanisme şi organisme în afara puterii executive, orice revenire la prerogative de organizare în sfera puterii executive reprezintă un pas înapoi”, se arata in argumentarea procurorilor. 

 

In propunerile formulate, acestia critica majoritatea propunerilor formulate de Ministerul Justitiei in ce priveste modificarea legilor justitiei si semnaleaza

 

“depășirea de către inițiatorul modificărilor a cadrului constituțional și principial privind elaborarea actelor normative”. Adunarea Generala a procurorilor de pe langa Tribunalul Brasov solicita primului-ministru si Guvernului “organizarea unui proces adecvat de consultare și fundamentare a oricărei propuneri legislative care privește sistemul judiciar”, acuzand ministerul justitiei ca prin transmiterea propunerilor la CSM a incalcat legea 52/ 2003 privind transparenta decizionala.

 

Dupa ce vor primi avizul CSM, Guvernul va trimita la Parlament un proiect de lege cu propunerile de modificare a legilor justitiei. Premierul Mihai Tudose a subliniat in repetate randuri ca nu vor fi promovate prin Ordonanta de Urgenta.

 

Asociatia Procurorilor din Romania a transmis pe data de 11 septembrie un punct de vedere la CSM, in care arata ca propunerile ministerului justitiei "ar putea afecta grav independenta si functionara sistemului judiciar" si solicita Consiliului Superior al magistraturii sa avizeze negativ intreg pachetul legislativ. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22