Executivul UE schimbă regulile Schengen și face un serviciu de informații antiterorism

Dora Vulcan | 16.09.2017

Comisia Europeană va prezenta la sfârșitul lunii o propunere de modificare a regulilor ce privesc spațiul de liberă circulație Schengen pentru a le adapta noilor provocări, scrie cotidianul El Pais după desfășurarea joi a Consiliului UE pentru justiție și afaceri interne (JAI).

Pe aceeași temă

 

 

 

Cinci state europene au cerut celorlalte țări membre ale spațiului Schengen să accepte posibilitatea extinderii de la doi la patru ani a controalelor excepționale ce pot fi instituite la frontierele interne, transmite Agerpres.

 

Riscurile teroriste i-au convins pe liderii Comisiei Europene să ia în calcul noi reguli pentru funcționarea spațiului Schengen.

 

 

Comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, a admis că actualele norme prezintă unele carențe ce fac dificilă combaterea terorismului. Totuși, el a adăugat că nu va da un cec în alb pentru orice introducere temporară a controalelor la frontierele interne.

 

Avramopoulos spune că în luna noiembrie trebuie să înceteze respectivele controale pe care Austria, Danemarca, Germania, Norvegia (care nu este membră a UE, dar face parte din Schengen) și Suedia le-au instituit la frontierele interne nu din cauza riscurilor teroriste, ci pentru a controla mai bine migrația ilegală.

 

Deși nu s-a regăsit pe agenda reuniunii JAI desfășurată joi la Bruxelles, reforma spațiului Schengen a fost totuși discutată, notează El Pais. Franța și Danemarca, două dintre țările care au prezentat o inițiativă comună pentru a extinde până la patru ani controalele la frontierele interne, și-au susținut această idee în dezbatere. Conform aceluiași cotidian, aceste țări împreună cu Germania, Austria și Norvegia mizează pe sprijinul — sau măcar pe lipsa opoziției — majorității statelor membre pentru promovarea acestei inițiative.

 

 

Un CIA american împotriva terorismului

 

 

Comisarul Avramopoulos a anunțat că va propune în luna octombrie crearea unei unități europene de informații pentru a răspunde amenințării teroriste, cu obiectivul de a îmbunătăți schimburile de date despre teroriști și combatanți străini. El a comparat acest viitor serviciu secret european cu CIA-ul american.

 

Ideea creării unei astfel de structuri europene de informații a fost avansată și de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său de miercuri despre stare Uniunii, în care a pledat pe ansamblu pentru aprofundarea integrării europene și a sporirii rolului instituțiilor comunitare în detrimentul autorităților naționale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22