Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFHuliganismul, ca mod de acțiune
2017-09-19
4
Episodul Palada ne amintește că, în 28 de ani, puterea a reușit să diversifice formele de huliganism ca acțiune politică, să-i impună pe huligani ca personaje frecventabile în spațiul public și să anihileze dezbaterea civilizată.

 

În 1992, în prima mea misiune de reporter BBC la București, am asistat uluită, în Parlamentul României, la o scenă violentă, în care un de­pu­tat PDSR, Viorel Munteanu, dacă memoria nu mă înșală, s-a năpustit asu­pra unui parlamentar al opoziției care critica Guvernul Văcăroiu. A fost primul meu contact cu violența de partid; nu și cu violența politică, evi­dent, căci trăisem de­mon­stra­țiile din 28-29 ianuarie, bes­tia­litatea mineriadei din iunie 1990 și crimele asociate cu mi­neriada din septembrie 1991 și nu uitasem dezlănțuirea de violență din 19 martie, de la Târgu Mureș, or­chestrată de forțele oculte care preluaseră de fapt puterea.

 

De altfel, violența a făcut parte tot timpul din ar­senalul puterii postdecembriste. M-am re­în­tâl­nit cu ea în 2004, în seara dezbaterii finale dintre Traian Băsescu și Adrian Năstase, când m-am trezit față în față cu cohortele de sus­ținători ai lui Adrian Năstase, cu ochi injectați și fețe încordate, revărsați pe strada mea din autocarele cu care veniseră din județele li­mi­trofe. Era limpede că PSD nu avea să renunțe niciodată la violență, doar să-i modifice for­mele de manifestare.

 

Așa s-a și întâmplat: puterea a trecut la izo­la­rea unor grupuri-țintă, în primul rând ziariștii. Când nu erau bătuți de baronii PDSR/PSD din provincie (vă amintiți de Ino Ardelean?), erau lin­șați public și îndepărtați din presă. Amin­tesc apoi mar­şul din 2012 al co­lonelului (r) Dogaru și al al „re­vo­lu­țio­na­ri­lor“ iliescieni con­duși de pe­nalul Dorin Lazăr Ma­ior în cur­tea TVR, îm­po­tri­va ziariștilor incomozi, pentru a de­mon­stra că acest filon a fost cul­tivat și pe vremea lui Victor Ponta, cel care, de alt­fel, pe când era premier, și l-a pus purtător de cuvânt pe Mirel Palada, pro­ta­gonistul re­centului episod violent de la B1 TV. Atât de violent a fost însă atunci discursul lui Pa­lada împotriva ziariștilor independenți, în­cât însuși premierul, altfel lider al tinerei ge­nerații de grobieni din politica românească, a trebuit să-l demită. I-a găsit însă loc în ex­crescența fascistoidă numită PRU, finanțată de Se­bas­ti­an Ghiță, pentru care Victot Ponta, care as­tăzi pozează în politician principial, a făcut cam­panie în 2016. Ca un șef de gașcă de du­pă blocuri, liderul PRU, Bogdan Diaconu, l-a eroizat pe bătăuș: „Bravo, Mirel Palada! Aşa merită toţi trădătorii de la USR care au ales să apere interesele lui Soroş şi ale străi­nilor împotriva intereselor românilor!“.

 

Incidentul bătăii de la B1 TV - post la care Palada era invitat frecvent, ca și alți dubioși ai scenei publice românești - este un in­di­ca­tor de calitate pentru viața publică de la noi. Nu numai că Palada a primit un număr mare de mesaje de susținere pe Facebook, dar tele­viziunile, inclusiv B1, au evitat o discuție se­ri­oasă despre filiera violentă din politica ro­mâ­nească, limitându-se la invocarea unor epi­soa­de mediatice irelevante, într-o tentativă voalată de bagatelizare a incidentului și de re­lativizarea a responsabilității. Mihai Goțiu a fost blamat pentru că l-a insultat pe Palada, dar numai cine nu a moderat o emisiune cu pe­sediști nu înțelege cât de exasperantă și destructivă este tactica lor de a-și întrerupe programatic interlocutorii, zădărnicind orice discuție civilizată și argumentată. Totodată, ci­ne nu s-a dovedit răuvoitor a fost ipocrit, ca Federația de Aikido, care l-a primit pe Pa­la­da la antrenament și la un seminar, la Cluj, exact după ce președintele federației îl de­clarase „o rușine“. Și cine a vrut să-și as­cun­dă asocierea de fond cu violența a tăcut - cum au făcut liderii PSD.

 

Culmea abjecției a fost atinsă de Antena 3, care a redifuzat filmulețul trucat prezentat în campania din 2009, din care ar fi trebuit să reiasă că Traian Băsescu a lovit un copil. Nici Realitatea TV nu a făcut excepție, sugerând că susținerea unor cauze corecte la acest post este de fapt conjuncturală. Sigur, Traian Băsescu este și el responsabil de degradarea discursului public, dar, nici ca primar, nici ca președinte, nici ca lider de partid nu a cul­tivat violența și nu s-a ridicat niciodată la ni­ve­lul idolului PSD Corneliu Vadim Tudor. În pri­vința violenței, racilele trebuie deci căutate la PSD, ca interfață politică a forțelor asociate cu regimul Ceaușescu, care controlează din um­bră România; partid care a avut grijă, îm­preu­nă cu aliații săi, să blocheze orice ten­ta­tivă de lustrație sau de proces al comu­nis­mului și să se asigure că personaje sinistre ca Ni­col­schi și Alexandru Drăghici au murit de bă­trâ­nețe, iar familiile altor abjecți, precum Din­că și Postelnicu, au prosperat la un nivel inac­ce­si­bil românilor cinstiți, muncitori și edu­cați.

 

Chiar dacă, treptat, corifeii huliganismului ca acțiune politică - fizică sau verbală - s-au mai potolit, iar ziariștii care îi aplaudau pe mi­neri, de pildă, au ajuns comentatori res­pec­tați, cu emisiune săptămânală la posturi TV cu ștaif, violența a supraviețuit latent în pei­sajul nostru public; huliganii din politică și-au spălat mâinile de sânge, dar și-au asculțit col­ții, pe care îi putem ghici sub mustața lui Li­viu Dragnea. Dacă primesc ordin, colonelul Do­garu și „revoluționarii“ pot ieși oricând din nou în stradă.

 

Aparent minor, episodul Palada ne amintește to­tuși, prin ramificațiile sale și prin reacțiile pe care le-a suscitat, că, în 28 de ani, pu­terea a reușit să diversifice formele de huli­ga­nism ca acțiune politică, să-i impună pe hu­li­gani ca personaje frecventabile în spațiul pu­blic și să anihileze dezbaterea civilizată. Că toate acestea ne duc către un comportament de tip fascist nu vrea nimeni să spună. Și ce șanse ar avea cineva s-o facă, în actualul con­text? Poate doar să primească un pumn în nas.

TAGS : mirel palada PSD huliganism Parlament vacaroiu mineriada nastase basescu dogaru sebastian ghita TVR ponta
Comentarii
DREAPTACZC 2017-09-23
Vorbaraie goala invatata la scoala de la Baneasa! Volodea (Homosovieticus) mai traieste din banii cistigati in Romania si neimpozati in USA? Revista asta de unde are finantare ca de audienta ne-am lamurit! Palada inca s-a comportat sportiv cu complet netalentatul Gogotziu! L-a provocat si a primit o corectie binemeritata! Deocamdata voi astia care rezistind, scrisniti din dinti a paguba, nu mai aveti credibilitate nici cit negru sub unghie!
julius001 2017-09-21
..."Episodul Palada ne aminteste ca, în 28 de ani, puterea a reusit sa diversifice formele de huliganism ca actiune politica, sa-i impuna pe huligani ca personaje frecventabile în spatiul public si sa anihileze dezbaterea civilizata."....trebuie sa recunosc ca intre goana lui brigite nastase dupa farfurii si portelanuri si un episod din serialul "la bloc", prefer lupta paladelui cu gotiul cand nu am ceva interesant pe animal planet....formele de huliganism ca actiune politica, cum le ziceti dumneavoastra, sunt o expresie a populismului...ura si resentimentul, vai, cat de autentice la national socialism sau comunism, sunt acum mimate ca intr-un spectacol de catch wrestling in care toata lumea stie ca violenta are o doza de fals, dar accepta spectacolul ca facand parte din conventie... nu e nimic de castigat din oferta politica...vorbe goale si de o parte si de alta....hai atunci sa-l demonizam pe adversar ...dezbaterea de idei e inlocuita atacul la persoana...daca nu merge cu o cafteala sa promitem cu mitraliera pe stadioane...lumea priveste amuzata..stie ca e butaforie si de o parte si de alta....dar alege pe clown ca sa vada si episodul urmator...televiziunile saliveaza...sunt convins ca b1tv a fost invidiata sincer de colegele de breasla....viata e grea numai cu reclama din proteze auditive si capcane de soareci...
Marius Nicolescu 2017-09-19
Daca pana si M. Eminescu, in publicistica politica din 1879 , a recunoscut in politicienii contemporani cu el ca "fiind demagogii, in genere oameni de rand, inzestrati in loc de minte cu viclesug numai , stapanirea lor insemneaza domnia brutalitatii, a viciilor si a usurintei ", ce rost mai are sa ne intrebam de batausii nostri de azi, cand educatia si bunul simt sunt aproape de cota zero. Rasa noastra romaneasca s-a alterat in mod evident si ne apropiem, doamna Culcer , sa picam de pe Glob. Nu ati fi putut sa va practicati in mod demn frumoasa meserie la un post atat de cu steif, daca nu ati fi primit in familie educatia care astazi lipseste la un procent urias din populatie. Si aici chiar nu stiu ce este de facut. Ce-am mai fi citit noi azi daca nu ati fi avut coloana vertebrala. Astazi ati fi scris admirativ, ca CTP, despre mineriadele din '90-'91, sau despre "nemernicia" celor care n-au mancat salam cu soia (Ratiu si Coposu). Nu de alta, de parca Iliescu, Roman, Brucan, A. Nastase, GV Voiculescu, Barladeanu sau familia Niculescu-Mizil se intoxicasera de cat salam cu soia ingurgitasera. Vom trai si, daca nu vom cadea de pe Glob, imi veti da dreptate ca securistii cu urmasii lor si comunistii cu urmasii lor si-au instapanit Romania si nu-i vor mai da drumul din maini in veacul vecilor. In ceeace priveste iesirea "ilustrul " Palada (autointitulat cal - sau iapa?) mie nu-mi aminteste decat un singur lucru: Romania va avea parte de un fascism de stanga, ceeace ma face sa spun ca intre fascism si comunism trebuie pus semnul egal (=). Asta daca vrem sa ne ferim de doua doctrine cu aceeasi idee (prin forta sa punem mana pe putere). Cu cele mai alese ganduri, M. Nicolescu
ionescu dan 2017-09-19
Dna. Rodica Culcer, sunt obligat sa va apostrofez pentru inexactitatile din articol in legatura cu persoana mea. Fara sa va informati, faceti referiri jignitoare la persoana mea, acuzandu-ma de ipocrizie. Pentru ca nu nu sunteti corect informata, o voi face eu:
1. Dl. Palada este membru al unui club care NU face parte din Federatia Romana de Aikido, al carei presedinte sunt. Deci nu este sub autoritatea mea.
2. Stagiul de Aikido de la Cluj, la care a participat dl. Palada, a fost organizat de Fundatia Aikikai cu sediul in Cluj, deci eu nu aveam cum sa interzic participarea la un eveniment organizat de o entitate care nu se afla sub autoritatea mea.
3. Imi metin recomandarea ca dl. Palada sa fie sanctionat pentru incalcarea codului moral si principiilor Aikido-ului, de catre organizatia din care face parte.
4. Sper ca aceste lamuriri vor curma acuzele la adresa mea.

Dan Corneliu Ionescu
Presedinte al Federatiei Romane de Aikido
Total 4 comments.
Recomandari
7319
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22