Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFFabuloasa degradare a PSD
2017-09-19
11
Prin comparație cu perioada Năstase sau Geoană, PSD-ul epocii Dragnea a devenit nefrecventabil.

 

Umblă împleticit, e nespălat și duhnește de departe, lațele slinoase îi atârnă peste gu­lerul cenușiu al cămășii, pe fața buhăită și în ochii apoși nu se citește nimic, face gesturi obscene și sare iute la bătaie. Mulți îl ocolesc scâr­biți, întorc capul, trec strada. E încă tânăr, dar, doam­ne, în ce hal de de­gra­dare! Cam asta-i sen­zația în fața actualului PSD. O în­grozitoare prăbușire în ra­port cu el însuși. E drept, a fost mereu dezagreabil, cu un caracter prost, te min­țea în față și te lucra pe la spate, hoț din născare, fura la început cu sa­cul, apoi cu cisterna, bătăuș și cu apu­că­turi securistice. Dar una peste alta, de la un moment încolo a fost loc de bună ziua. Prin comparație cu perioada Năstase sau Geoană, PSD-ul epocii Dragnea a de­venit de-a dreptul nefrecventabil.

 

Ce s-a întâmplat, cum de a ajuns așa? În primul rând, vorbim despre dispariția com­pletă a profesioniștilor, a competenței și meritocrației, atâta câtă era. În perioada fe­senistă, de exemplu, liderii, miniștrii, se­cretarii de stat, chiar și parlamentarii, în­tr-o oarecare măsură, erau selectați din eșa­loanele doi-trei ale partidului comunist și Securității sau din cercul acesta de in­te­rese, urmărindu-se totuși o minimă com­pe­tență și experiență. Mai apoi, în pe­ri­oa­d­a Năstase și Geoană, selecția s-a orientat și spre activul de partid din teritoriu, spre așa-numiții baroni locali și spre noii afa­ceriști conectați la contracte cu statul care puteau aproviziona financiar partidul. In­tegrarea în NATO și aderarea la UE au im­pus niște minime standarde. O comparație între guvernele epocii Iliescu-Năstase și ce­le ale lui Dragnea sau Ponta arată pră­pastia. Ne place sau nu, tre­buie să acceptăm că între Văcăroiu-Stolojan-Năstase și Ponta-Grindeanu-Tudose este o diferență nu atât de calitate umană, cât una in­telectuală și profesională. Da­că mergem mai jos, la miniștri, discrepanța e și mai mare. Să luăm bu­nă­oa­ră economia și finanțele - Mircea Coșea, Mișu Negri­țo­iu, Florin Georgescu, Mihai Tănăsescu (gu­ver­nele Văcăroiu și Năstase) - și omologii lor din cele două guverne ale lui Dragnea - Viorel Ștefan, Ionuț Mișa, Gheorghe Și­mon sau Mihai Fifor. Comentariile sunt de pri­sos. E trist, dar până și contestata mi­nistră a Educației Ecaterina Andronescu a ajuns să trezească nostalgii prin raportare la Liviu Pop. Măcar nu era agramată. Ce să mai discutăm de Cultură, unde de la Răzvan Theodorescu s-a ajuns la Lucian Ro­mașcanu.

 

În epoca Dragnea ștacheta s-a prăbușit pe cascada Niagara și nu există nicio șansă să iasă la suprafață. Cea mai la îndemână ex­pli­cație este însuși șeful PSD, efectiv cel mai modest din toate punctele de vedere - intelectual, educațional și cultural - din­tre toți liderii pe care i-a avut partidul în cei 28 de ani de existență. Plus înclinațiile dictatoriale care ies din obișnuitul tipar al leadershipului pesedist. Selecția și acor­darea demnităților este făcută exclusiv de Dragnea, după chipul, asemănarea și in­teresele personale ale acestuia, dintre per­sonajele cele mai slugarnice, dispuse să pună în practică „proiectul său țara“. Rezultatul nu are de ce surprinde.

 

Cu toate acestea, degradarea PSD a în­ce­put cu mult înainte de Dragnea sau Ponta, ei doar au desăvârșit-o. A început în mo­mentul în care partidul și-a deschis larg porțile nu către „societate“, cum se tot cla­ma, ci către corupție. Sistemul de selec­ție, de accedere în partid și, mai departe, în funcții s-a schimbat atunci funda­men­tal. Partidul și liderii săi, de la centru sau din organizații, s-au orientat spre un anu­mit profil de individ: simpluț, șmecher, oportunist, amoral, arghirofil, pus pe că­pătuială cu orice preț, afacerist cu statul, cu educație precară, dar blindat de di­plo­me și doctorate obținute prin fraudă in­te­lectuală și morală, de preferat cu legături în zona serviciilor secrete. Nu au mai con­tat nici competența în vreun domeniu, nici nivelul de instrucție sau civilitate, nici măcar loialitatea față de partid, ca dovadă că traseiștii au ajuns la mare preț. A venit vremea „lupilor“ mai mult sau mai puțin tineri, obraznici, specialiști în învârteală, în datul din coate și gură, chi­vernisiți prin corupție, dispuși să execute fără obiecție ordinele șefului. Ponta este un exemplu, Dragnea altul, dar modelul s-a replicat. S-a ajuns astfel ca în câțiva ani structurile de conducere ale PSD să fie populate de nulități, de o clică înavuțită prin spolierea statului, îngrozitor de pri­mitivă. Mai mult, dacă în perioada Ili­es­cu-Năstase-Geoană, singurii care își per­miteau derapaje verbale erau șefii parti­du­lui - „Un prostănac“ (Iliescu despre Geoa­nă), „Să-mi numărați ouăle“ (Năstase că­tre jurnaliști) -, începând cu epoca Ponta dis­cursul public al PSD s-a degradat și el vizibil. Insulta groasă, calomnia, „mișt­oc­ă­reala“, înjurătura, grobianismul și agre­sivitatea au devenit loc comun și pașaport pentru succesul în politica mare.

 

Epoca Dragnea are însă unicitatea ei prin faptul că „proiectul de țară“ asumat este restaurația. Desigur, așa cum ar­gu­men­tează Alexandru Gussi, e vorba de cicluri „restaurație-revoluție“, deci, teoretic, putem fi optimiști. Este însă o restaurație aparte, cu mult mai periculoasă, care di­feră de cele din perioada Năstase, a USL sau a lui Ponta. Restaurația marca Dragnea se produce sub un PSD degradat sub toate aspectele, fără niciun fel de resorturi in­terioare de autoreglaj, eliberat până și de constrângerile exterioare, aflat la cher­e­mul unui autocrat primitiv, care re­pre­zintă exclusiv minoritatea celor îmbogățiți din funcții și contracte la stat, doritoare, ca și el, de impunitate. Un lider care vrea un singur lucru: un viitor nepenal și o Românie la cheremul lui.

TAGS : PSD degradare dragnea Geoană Năstase iliescu ponta tudose andronescu liviu pop educatie competenta
Comentarii
Mircea Ordean 2017-09-24
Cînd avem de pus la zid pe cineva, mijloace se găsesc iute.
Asta, și pentru că relatarea subiectivă poate fi găsită pe toate drumurile.

E interesant, apropo de incidente Iliescu și Năstase (cu anima, respectiv ouă) că nimeni nu-și pune problema neamului-prost al gazetarilor de pe acolo (eventual, o putem ridica și pe aceea a publicului, doritor de așa asedii).
Dl Năstase, să zice, scapă o vorbă - sastisit de întrebările privind ferma-i. La care, inși cu pretenția de obraz o exrtag din context și-o generalizează.
Mircea Ordean 2017-09-24
Nu pot lua în serios gazetarii avînd nevoie (pentru ei / public) de adjectivul 'fabulos'.

Poate-s superficial, dar poate și reconstitui iute mamiferul, pornind și doar de la un oscior.
FLORIAN D. MIREA 2017-09-23
Absolut deloc, domnule Ciobanu Florin Valeriu. Dumneavoastra constientizati degradarea. Cei cu adevarat degradati nu isi dau seama de asta.
Emil din Dublin 2017-09-22
Superb articol stimata Dna Pora.De fapt, ca de obicei, puneti punctul pe
" I ".
nic 2017-09-22
Ce pacat ca gura mare avem doar pe net!!! Cand vine vremea sa trecem la fapte si sa scapam de penali, prin vot ori alte miscari de strada, luam pozitia mutului sau a absenteismului. Se pare ca numarul celor care aleg sa traiasca cinstit este in cadere libera in timp ce al celor care sunt smecheri , analfabeti dar buni de gura creste!!!! Daca nu pun oamenii cinstiti picioru-n prag, masa aceea ticaloasa o sa va ia suflul!!!!! Ganditi-va la copiii vostrii si scapati de canaliile din psd si orice alt partid in care aceste specimene traiesc, pana nu e prea tarziu!!!!!
Darie 2017-09-22
De la început PSD, alias FSN, a fost un blestem pentru România. Nu e întâmplător că prinși în interior de tsunami-ul de început, specialiștii și profesioniștii au părăsit încet-încet Corabia Șmenarilor numită pompos „PSD” -- un nume însușit prin hoție politică la momentul potrivit de către Năstase. Numele a fost însușit șmecherește tocmai în ideea de a rebrandui aceeași Mărie. Cu hoții nemaiîntâlnite în toată Uniunea Europeană, cu cinci mineriade -- toate afișate voluntar pro PSD, cu o orientare anti-justiție mereu aceeași din ´90 și până astăzi, cu tot felul de beizadele pline de bani dar pe care nu le-ai angaja nici la adunat ceapă , cu mătuși, cu votarea morților, cu toate astea la un loc și încă altele PSD conduce România și se simte bine. „Noi ne simtem bine”, mda.
Ciobanu Florin 2017-09-21
Iar va treziti vorbind neintrebata,onorabila doamna a injuraturilor GDS-iste?
unui cioban 2017-09-21
Mergeti mai bine la pasune, in natura, sa va calmati. Aici nu va prieste.
Vicentio B. 2017-09-20
Stimata Doamna,
prezentati o analiza consistenta din care sa rezulte DE CE 17, 96 % din electoratul cu dreptul legal la vot, a adus la PUTEREA DICTATORIALA pe celui numit de Dvs. " E încă tânăr, dar, doam­ne, în ce hal de de­gra­dare!"

Nu va deranzeaza ca aceasta degradare ASCENDENTA, construita pe MITA elecorata, este in realitate o crasa jignire a inteligenzei umane?
FLORIAN D. MIREA 2017-09-20
Daca primea condamnare cu executare, Dragnea era astazi seful unui club de filatelisti la penitenciar, iar PSD avea, poate, un lider mai onorabil. Chiar Ponta, nu doar Nastase, in comparatie cu Dragnea, apare azi ca o figura mai benigna. Degradarea PSD este rezultatul degradarii unei parti a societatii romanesti. Iar daca acest fenomen malefic continua, dupa Dragnea vom vedea ajuns la carma PSD un individ de teapa lui Radulescu-Mitraliera.
Ciobanu Florin Valeriu 2017-09-21
Domnule Mirea,si eu sint degradat(dupa inalta dvs intelepciune)?Sau mai am "sanse" sa "trec la adevaratii nespalati,dar liberi sa #REZIST?
Total 11 comments.
Recomandari
13071
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22