Augustin Lazăr: Dosar penal dupa inregistrarile dintre inspectorii judiciari.CSM sa ia masuri

Dora Vulcan | 21.09.2017

Procurorul general al României Augustin Lazăr deplânge impasul existent în acest moment la Inspecția Judiciară, susținând că este un fapt fără precedent ca inspectorii judiciari să ajungă se înregistreze între ei.

Pe aceeași temă

 

 

Augustin Lazar, a anuntat ca a fost inregistrat un dosar penal dupa ce procurorul Mihaela Focica de la Inspectia Judiciara a depus o plangere, acuzand ca a fost santajata. De asemenea, procurorul general cere CSM sa analizeze acest caz fara precedent.


UPDATE Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a calficat joi situaţia creată de înregistrarea în care un inspector de la Inspecţia Judiciară acuza presiuni din partea şefei DNA ca nefirească şi a spus că "vor fi derulate procedurile legale".
"Este absolut nefiresc. Eu astăzi nu am fost la şedinţa CSM, dat fiind că am avut şedinţă de Guvern. Dar vor fi derulate procedurile legale", a declarat ministrul Justiţiei, răpunzând unei întrebări.

 

UPDATE Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a votat pentru sesizarea Inspectiei Judiciare, in vederea anchetarii posibilelor presiuni pe care Laura Codruța Kovesi le-ar fi facut asupra inspectoarelor din Inspectia Judiciara in timpul Controlului de la DNA. Aceeasi inspectie a mai fost sesizata si cu privire la inspectorul șef adjunct al Inspecției Judiciare, care ar fi înregistrat-o pe colega sa Mihaela Focica.



"Doamna inspector Focica s-a prezentat la Parchetul General si a anuntat ca va depune o plangere penala impotriva persoanelor care au supravegheat-o si care ar fi comis anumite fapte pe care domnia sa le-a calificat ca santaj, culegere de date si comunicarea lor publica. Dupa care dansa a si depus o plangere si a plecat. Este important sa stiti acest aspect. A fost inregistrat un dosar penal. A fost in audienta", a declarat, joi, in sedinta plenului Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, relateaza Mediafax.

 

"Este din păcate un impas al Inspecţiei Judiciare care se află într-o situaţie fără precedent şi care trebuie analizată de către CSM, urmând să se aprecieze care ar fi măsurile manageriale cele mai potrivite pentru a ieşi din acest impas. Este fără precedent ca inspectorii judiciari să se înregistreze între ei, urmează să vedem în continuare", a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr, înaintea şedinţei CSM, făcând referire la cazul inspectoarei Mihaela Focică.

 

Declarația a fost făcută în contextul în care în spațiul public a apărut o înregistrare despre presupuse presiuni care ar fi fost exercitate de către procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, asupra unui procuror inspector.

 

Scandalul de la Inspectia Judiciara a fost declansat de faptul ca in presa a aparut o inregistrare ambientala in care procurorul Mihaela Focica, inspector la IJ, discuta cu procurorul Gheorghe Stan, inspector-sef adjunct al Inspectiei Judiciare. In timpul dialogului, Mihaela Focica da de inteles ca procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, ar fi facut presiuni asupra ei in lucrarea in care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala savarsire de catre acestia a unor abateri disciplinare. Mai mult, presiuni ar fi facut si procurorul Codrut Olaru, membru CSM.

 


Mihaela Focica a confirmat ulterior pentru Mediafax ca plangerea depusa la Parchetul General vizeaza conducerea Inspectiei Judiciare, si nu pe sefa DNA. Totodata, inspectorul a sustinut ca asupra ei nu s-ar fi facut presiuni.

 

 

Consiliul Superior al Magistraturii s-a reunit joi pentru a discuta despre înregistrările cu inspectoarea Mihaela Focica care se plânge adjunctului Inspectiei Judiciare, Gheorghe Stan, ca Laura Kovesi i-a cerut să renunţe la controlul de la DNA. Între timp, inspectoarea Mihaela Focica s-a răzgândit şi a depus o plângere penală la Parchetul General împotriva lui Gheorghe Stan.

 

 

Şi Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociația Magistraților din România (AMR) au cerut, joi, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să se sesizeze "de îndată" în vederea apărării independenței sistemului judiciar în cazul pretinselor presiuni care ar fi fost exercitate de procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, asupra inspectorului judiciar Mihaela Focică. Asociaţiile cer efectuarea unei anchete şi audierea în plenul CSM a celor implicaţi.

 

In data de 4 iulie 2017, imediat dupa ce la DNA a fost trimisa o echipa de control ca urmare a solicitarii ministrului Justitiei Tudorel Toader, una din cele sase inspectoare din echipa de control - Mihaela Focica- a dat fuga la seful ei, procurorul Gheorghe Stan, zis "Giani", pentru a se plange ca a fost chemata la sefa DNA Laura Kovesi, cu care ar fi avut o discutie care i-ar fi paralizat picioarele de frica. Inspectorul judiciar Mihaela Focica lasă să se înțeleagă că ar fi presiuni asupra ei din partea procurorului-șef al DNA.

 

Din inregistrarea audio reiese ca inspectoarea Mihaela Focica era speriata de discutia avuta, s-a plans ca i se poate face oricand un dosar penal, ca ii e teama ca are copil acasa si rate de platit la banca, ca s-a incercat spalarea creierului ei, totul cu scopul de a fi determinata sa iasa din echipa de control de la DNA. Reiese ca discutii care i-au nascut stari anxioase ar fi avut si cu "Codrut" - adica cu procurorul Codrut Olaru, membru al CSM, un apropiat al sefei DNA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22