Monica Macovei cere soluţii CSM: Pensionarea unor judecători să nu blocheze procesele

E.b. | 21.09.2017

Europarlamentarul Monica Macovei a solicitat joi CSM să propună soluții pentru ca pensionarea unor judecători să nu blocheze procesele.

Pe aceeași temă

 

"Mă așteptam ca CSM să discute situația proceselor din care se retrag judecătorii cu vârsta de pensionare încă de la prima decizie de la Înalta Curte de Casație și Justiție de a relua etape din procesele lui Dragnea și Tăriceanu. Între timp, aceeași decizie a fost luată și în procesul lui Gabriel Oprea. Un punct de vedere al CSM devine obligatoriu, mai ales că deciziile de a menține în activitate judecătorii care au deja vârsta de pensionare îi aparțin. Care este răspunderea CSM în astfel de situații, când aprobă ca un judecător să poată profesa și chiar la finalul procesului se retrage din complet și vrea să iasă la pensie?

 

Judecătoarea de la ÎCCJ din cazul Dragnea sau Tăriceanu mai putea rămâne la instanță și în acel complet până în octombrie, potrivit deciziei CSM de a o menține în activitate. (...) Solicit CSM, singura instituție care poate analiza situația, să propună măsuri ca acest lucru să nu se mai repete, atât în cazul judecătorilor care se apropie de vârsta de pensionare, cât și a celor care au depășit această vârstă, dar au făcut solicitări să profeseze în continuare", a precizat Macovei, într-un comunicat, conform Agerpres.

 

În opinia sa, dacă regula devine că judecătorii pot cere să se pensioneze în timpul unui proces și cererea le este aprobată de CSM, este de așteptat ca procese în care sunt judecați politicieni sau înalți funcționari publici pentru fapte de corupție să dureze tot mai mult, să coste tot mai mult și să existe riscul ca unele probe să nu mai poată fi administrate, dacă, de pildă, un martor nu mai poate fi audiat a doua oară.

 

"Efectele deciziei de a lua de la zero etape din procese, dacă se retrage vreun judecător, se răsfrâng și asupra duratei proceselor și a voinței de a combate corupția și marea criminalitate la nivel înalt. Neîncrederea și îndoiala cu care opinia publică privește deciziile controversate, de la încercarea lui Dragnea de a impune OUG 13 încoace, cer o reacție rapidă a CSM și garanții că procesele în care sunt implicați politicieni nu vor tărăgăna în instanță sau nu vor fi oprite prin măsuri administrative", a conchis Macovei. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22