Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


DNA: Chitoiu si Cazanciuc s-au impotrivit trecerii ilegale a lacului Belina la Teleorman
E.B. - - - -
2017-09-22
Actualitate Interna
1

DNA a inceput urmarirea penala fata de Sevil Shhaideh si Rovana Plumb, acuzate ca ar fi trecut ilegal lacul Belina de la Apele Romane la Consiliul Judetean Teleorman in 2013.

 
Comunicatul oficial al DNA
arata ca doua ministere s-au opus acestei miscari in guvernul Ponta: Ministerul Justitiei (condus de Robert Cazanciuc - foto) si Ministerul Finantelor (condus de Daniel Chitoiu).

 

Procurorii arata in comunicatul oficial ca, pentru a trece din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman lacul Belina au fost initiate in 2013 de Rovana Plumb (la acel moment ministrul Mediului) si de Sevil Shhaideh (la acel moment secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii) doua hotarari de guvern.

 

E vorba despre HG 858/2013, prin care se modificau codurile de clasificatie ale Insulei Belina si Bratului Pavel, eliminandu-se apartenenta acestora la bazinul hidrografic al Dunarii. Prin HG 858, procurorii arata ca se crea aparenta ca trecerea lor in proprietatea si administrarea CJ Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibila doar printr-o hotarare de guvern. Hotararea de Guvern 858 a fost adoptata in sedinta de guvern din 6 noiembrie, iar procurorii DNA sustin ca ministrul initiator, Rovana Plumb, a initiat si promovat HG-ul in doar 17 ore. Proiectul HG 858/2013 nu a avut, la momentul adoptarii, avizele Ministerului Justitiei si al Ministerului Finantelor Publice, potrivit DNA.

 

A doua Hotarare de Guvern a fost 943/2013, adoptata in 27 noiembrie 2013. Hotararea statua faptul ca Insula Belina si Bratul Pavel au fost trecute din domeniul public al statului si din administrarea Administratiei Nationale Apele Romane  in domeniul public al judetului Teleorman si in administrarea CJ Teleorman. HG 943/2013 a fost initiata de Sevil Shhaideh, la acel moment secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii.

 

DNA arata ca Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei s-au opus adoptarii HG 943.

 

"Adoptarea hotărârii de guvern a fost posibilă în condițiile în care, în calitate de secretar de stat în cadrul M.D.R.A.P, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh și-a însușit în totalitate conținutul notei de fundamentare și a proiectului de hotărâre de guvern, a inițiat și a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfințea transmiterea unor părți din imobilele Insula Belina și Brațul Pavel, cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă ce nu permiteau un astfel de transfer, aspect semnalat în repetate rânduri de către Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției", se arată în comunicatul DNA.

 

Mai mult, procurorii sustin ca Ionela Stoian (director Directia Juridica din Ministerul Dezvoltarii, urmarita penal) nu a intocmit note referitoare la observatiile pe care le-au facut cele doua ministere avizatoare (Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor), nu a respectat reglementarile privind circuitul de avizare si "a contribuit la crearea unei reprezentari false M.F.P. si M.J. referitor la contactele de inchiriere deja existente". 

TAGS : Shhaideh DNA Rovana Plumb Guvernul Ponta Chitoiu Cazanciuc lac Belina Teleorman
Comentarii
Iulian 2017-09-22
Bine ca stam in casa in timp ce astia modifica geografia tarii, nu cred ca mai exista asa ceva pe pamantul asta.
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
3315
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22