Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Theresa May mai vrea doi ani pentru Brexit, dupa 2019. Care vor fi drepturile romanilor
E.B. - - - -
2017-09-22
International
0

Theresa May, premierul Marii Britanii, a propus o perioada de tranzitie de doi ani, dupa 2019, pentru implementarea deplina a Brexit-ului. Aceasta perioada este menita sa ofere certitudine pentru afaceri.

 

Dupa ce majoritatea britanicilor au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana la referendumul din iunie 2016, Regatul Unit va parasi blocul comunitar in martie 2019, in timpul presedintiei romane a Consiliului UE. Intre timp, cele doua parti negociaza termenii acestei despartiri.

 

Marea Britanie vrea sa fie o prietena buna a Uniunii Europene si nu va bloca reforma, a declarat premierul Theresa May, intr-un discurs foarte asteptat rostit vineri la Florenta, in care isi prezinta viziunea privind relatia dintre Regatul Unit si Bruxelles dupa Brexit,, conform ziare.com

 

In acest sens, ea a indemnat Bruxelles-ul si Londra sa gaseasca o noua relatie economica "creativa", care sa nu fie bazata pe niciun model actual. Mai exact, din punctul sau de vedere, un acord precum CETA nu va functiona pentru Marea Britanie si UE.

 

Premierul britanic spera ca discursul sau va da un nou impuls negocierilor pentru iesirea tarii sale din blocul comunitar.

 

"Trecem printr-o perioada noua si critica din istoria relatiei Marii Britanii cu Uniunea Europeana, poporul britanic a decis sa iasa din UE si sa fie o natiune a liberului-schimb global, capabila sa isi traseze singura calea in lume", a spus May.

 

Ea a dat asigurari ca, desi unii se uita cu ingrijorare la aceasta perioada, ea priveste "inainte cu optimism".

 

Unul dintre punctele-cheie ale relatiei viitoare este "angajamentul pentru aparare" asumat de Londra si "promovarea valorilor comune" britanico-europene.

 

"Hotararea noastra de a apara stabilitatea, securitatea si prosperitatea vecinilor si prietenilor nostri europeni ramane ferma", a adaugat premierul britanic.

 

 

"Vrem sa ramaneti aici!"

 

 

May a mai precizat ca "sunt ingrijorari ca, cu timpul, drepturile cetatenilor UE din Marea Britanie si cetatenilor britanici din alte tari vor fi divergente".

 

"Acolo unde este incertitudine in ce priveste sublinierea legii UE, vreau ca tribunalele britanice sa poata sa ia in considerare judecatile Curtii Europene de Justitie", a adaugat Theresa May.

 

Liderul de la Londra a subliniat ca stie ca intregul proces al Brexit-ului a provocat mare ingrijorare si mare anxietate pentru cetatenii europeni din Marea Britanie si pentru britanicii care traiesc in cele 27 de state membre ale UE.

 

"Vreau sa repet celor 600.000 de italieni din Marea Britanie - si tuturor cetatenilor UE care si-au facut o viata in tara noastra - ca vrem sa ramaneti.

 

Va pretuim si va multumim pentru contributia adusa", a spus premierul britanic, de la Florenta.
 

TAGS : Theresa May Brexit Marea Britanie romani cetateni UE tranzitie Florenta
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1241
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22