„Breaking News”, al treilea lungmetraj al Iuliei Rugină

Fara Autor | 25.09.2017

2017 / 09 / 29

Pe aceeași temă

Premiat la Festivalul de la Karlovy Vary, unde a avut premiera internaţională, filmul Breaking News, în regia Iuliei Rugină, ajunge în cinematografele din România din 29 septembrie. Andi Vasluianu este cap de afiş în drama unui jurnalist forţat să facă un reportaj in memoriam după moartea tragică a operatorului său, alături de adolescenta Voica Oltean, distinsă cu Menţiunea specială a Juriului la Karlovy Vary pentru primul ei rol pe marele ecran, la doar 15 ani, prestaţie descrisă drept „impresionantă” de publicaţia americană Variety. „Breaking News poartă multe dintre mărcile impresionante ale Noului Val din ţara sa: maturitate emoţională, un stil de filmare şi interpretări naturale, reţinute, precum şi un ochi pentru complicaţiile morale personale care reflectă un spectru mai larg de experienţe”, scrie Variety.

 

Trailer oficial: https://www.youtube.com/watch?v=g5JPqJ1Z9bo&feature=youtu.be

 

După moartea tragică a cameramanului său, în timpul unei filmări, Alex Mazilu este trimis să facă un reportaj in memoriam despre viaţa acestuia. Cu trei zile înainte de Crăciun, într-un orăşel de pe litoralul Mării Negre, reporterul încearcă să reconstituie viaţa colegului său, prin ochii celor care i-au supravieţuit. Ce alegi să redai din viaţa unui om? Cum îşi vede fiica lăsată în urmă tatăl dispărut? Cât de departe merită să mergi pentru a-ţi face meseria?

Filmul invită, printre altele, la o discuţie despre ce înseamnă viaţa unui om şi despre modul în care presa încearcă să redea un subiect atât de delicat cum e moartea cuiva, notează Cineuropa.org.

„Prima variantă de scenariu a fost scrisă în 2007, imediat după ce am terminat facultatea. Au urmat foarte multe rescrieri. În filmare am intrat în 2014, cu varianta numărul 14, când povestea era deja foarte diferită. E un scenariu care s-a schimbat mult pentru că a trecut foarte mult timp şi a crescut cumva odată cu noi”, povesteşte regizoarea Iulia Rugină, care a conturat povestea împreună cu Oana Răsuceanu şi Ana Agopian. Filmul ar fi trebuit să fie debutul ei în lungmetraj.

Pentru documentare, cele trei scenariste au petrecut o perioadă în redacţia de ştiri a unei televiziuni, au discutat cu reporteri, producători de ştiri şi prieteni jurnalişti. Andi Vasluianu, la rândul său, s-a consultat cu un jurnalist pentru rolul său. Filmările au avut loc în Bucureşti şi pe litoral, la Mangalia şi Eforie Sud, din decembrie 2014, până în februarie 2015. „Am terminat filmările pe 14 februarie, de ziua de naştere a Voicăi Oltean. A făcut 16 ani în ultima zi de filmare”, spune Iulia.

Voica Oltean avea 15 ani când a ajuns pe lista scurtă pentru rolul din film, în urma unui casting amplu în rândul trupelor de teatru de liceu. Tânăra a fost descoperită la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti. În distribuţie mai apar Ioana Flora, Oxana Moravec, Floriela Grapini, Maria Rotaru, Angela Ioana, Constantin Cojocaru. Director de imagine este Vivi Drăgan Vasile, monteur – Cătălin Cristuţiu, iar scenograf – Andreea Popa.

 

Breaking News este cel de-al treilea lungmetraj al Iuliei Rugină, după succesul de public Love Building (2013) şi continuarea Alt Love Building (2014).

 

 

Filmul este o coproducţie Hai-Hui Entertainment, în co-producţie cu Libra Film Productions. Producătorii sunt Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu şi Bogdan Crăciun.

 

Breaking News a avut premiera mondială la TIFF 2017 şi este distribuit în România de Transilvania Film.

 

Pagina de Facebook: Breaking News-The Movie.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22