Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFObiectivele Rusiei în Germania
2017-09-26
2
Deși inițial exprimă frustrarea împotriva UE, AfD a ajuns să adopte o agendă pro-Kremlin.

 

Relațiile germano-ruse au fost subiect de campanie electorală, așa cum de altfel se prefigura. Era imposibil să fie altfel du­pă anexarea Crimeei, războiul din Don­bas, atacul hackerilor ruși asupra ser­verelor Bunderstag și scandalul Lisa. Toa­te acestea au căscat o adevărată pră­pastie între Berlin și Moscova. După re­fe­rendumul din Olanda pe tema Ucrainei, după Brexit, dar mai ales după alegerile prezidențiale din SUA, temerile privind in­terferențele Rusiei în alegerile par­la­men­tare din Germania au fost foarte mari. Experții în războiul hibrid purtat de Rusia au atras atenția că Moscova își modifică tactica, aplicând lovituri în funcție de slă­biciunile adversarului. Kremlinul iden­ti­fi­că (cel mai adesea corect) în statul țintă principalele clivaje din societate și te­me­le care pot fi manipulate pentru a genera cri­ze, a stârni emoții, nemulțumire pu­bli­că și le exploatează cu destulă abilitate.

 

În cazul alegerilor din Germania, experții au identificat patru teme principale pro­mo­vate de propaganda rusească: 1) criza refugiaților, planificată și generată de SUA cu scopul de a schimba configurația etnică și religioasă a populației care lo­cuiește în Germania, de a modifica men­ta­litatea germanilor, transformându-i pe germani din creștini-conservatori în li­be­rali-cosmopoliți; 2) reluarea acuzațiilor de fascism la adresa guvernului german, cancelarului Angela Merkel, căreia i se de­senează mustață à la Hitler, atât pe teme de politică internă, cât și externă (susținerea pentru guvernul proeuropean de la Kiev, catalogat de propaganda rusă drept neonazist); 3) absența libertății de expresie în Germania, vinovată fiind co­rec­titudinea politică (acuzația lui Serghei La­vrov că poliția berlineză nu anchetează ca­zul Lisa din cauza „corectitudinii po­litice“); 4) abuzurile asupra copiilor (în primul rând de natură sexuală, dar gama e mult mai largă și impactul emoțional garantat).

 

Aceste narațiuni au beneficiat de cir­cumstanțe favorabile. În primul rând, un antiamericanism latent. În al doilea rând, strategii Moscovei au transformat într-un vehicul politic un partid relativ nou, Al­ternative für Deutschland - AfD (Alter­na­tiva pentru Germania), care inițial ex­prima frustrarea împotriva UE, dar care a ajuns, din lipsă de idei, să adopte o agen­dă pro-Kremlin. În al treilea rând, au găsit în gruparea „germanilor ruși“, adică a nemților care provin din fostele re­publici sovietice, masa de manevră de care avea nevoie. De acum, coloana a 5-a din Germania are chip. Era important pentru propaganda rusă să lipească o fa­ță pentru ca amenințarea să fie cât mai veridică.

 

Totuși, e un joc pe termen scurt, Krem­linul nu poate construi nimic durabil pe aceste baze. Antiamericanismul cunoaș­te fluxuri și refluxuri. AfD e mai degrabă o federație de grupări cu agende diferite, care-și canibalizează liderii. Fondatorul partidului Bernd Lucke (55) a fost des­ti­tuit, iar actuala președintă, Frauke Petry (42) a pierdut controlul. Agenda pro-Krem­lin este promovată masiv de vi­cepreședintele Alexander Gauland (76), la rândul lui contestat. Electoratul însă n-a votat AfD pentru rezoluțiile prin care cerea ridicarea sancțiunilor impuse Ru­siei, ci fiind atras de discursurile po­pu­liste, naționaliste și antiislamiste. Mai mulți comentatori germani afirmă că AfD nu va supraviețui multă vreme ca partid politic. Iar gruparea nemților-ruși, din motive biologice (sunt oameni în vârstă) și de educație (învață limba ger­mană, astfel că nu vor mai fi prizonierii presei ruse care-i manipulează), se va subția până la viitoarele alegeri. De alt­fel, impactul germanilor din URSS a fost exagerat de unii comentatori. Puțin pes­te 2 milioane de votanți nu pot schimba radical rezultatul alegerilor din Germa­nia.

 

Obiectivele Kremlinului sunt ambițioase: generarea unei noi atitudini a Berlinului care să ducă la resetarea politicii UE față de Rusia, ridicarea sancțiunilor și re­nun­țarea la a mai susține Ucraina; blocarea oricăror tendințe de a adopta politici pro-active care vizează agresiunea ru­seas­că; dinamitarea parteneriatului transatlantic, prin sporirea neîncrederii între Berlin și Washington; promovarea proiectelor energetice rusești care să sporească neîncrederea est-europenilor în Germania; izolarea Berlinului pe arena internațională.

 

În ciuda rezultatului mai slab de astăzi al creștin-democrației, doamna Merkel poa­te să formeze o coaliție cu liber-de­mo­crații și verzii care să continue, până la rezolvarea crizei ucrainene, linia politică inaugurată după anexarea Crimeei în relația cu Rusia. Ar fi posibil ca Moscova să regrete Große Koalition, când par­te­nerii social-democrați ai cancelarei erau mai atenți la sensibilitățile Kremlinului.

TAGS : Germania Rusia Merkel UE Crimeea kremlin brexit bundestag SUA refugiati razboi hibrid
Comentarii
Mihai 2017-09-27
Nu numai propaganda lui Putin o prezinta pe Merkel cu mustata, a la H, ci si premierul israelian a facut acelasi lucru. Sa fie vreo legatura intre ei, au aceiasi agenda?
FLORIAN D. MIREA 2017-09-26
Germania a avut granita vreme de multe generatii cu Imperiul Rusesc si nu o data intre cele doua puteri au fost incheiate diferite intelegeri, care in general au fost defavorabile pentru Europa de Rasarit (in primul rand, pentru Polonia si Romania). Hitler insusi, inainte de a ataca URSS-ul, a avut, atat inainte de Pactul din august 1939, cat si intre 1939 si 1941 relatii foarte amicale si camaraderesti / tovarasesti cu rusii. Marele Bormann si alti lideri nazisti au petrecut in Rusia Sovietica ani buni. Germania le-a facut sovieticilor cadou un tip de tanc extrem de performant. Nazistii au invatat de la bolsevici cum se extermina evreii in lagare de concentrare realizate stiintific in Gulag. Sovieticii le-au livrat nazistilor mii de evrei din URSS intre 1939-1941. Cine-i acuza azi pe sovietici pentru contributia lor la Holocaust? Nemtii si cu rusii i-au casapit camaradereste pe polonezi in 1939 si dupa. In 1944, sovieticii au fost complici la sangeroasa represiune nazista de la Varsovia. Au stat cu arma la picior si s-au uitat ca la circ, motivand ca sunt epuizati de razboi. Saracii! Nazistii i-au lasat pe bolsevici in 1940 sa ia Romaniei o parte din teritoriul national, pentru ca in anul urmator sa pretinda ca ajuta Romania sa isi elibereze teritoriile ocupate de sovietici pe baza semnaturii lui Molotov si Ribbentrop. Revenind la prezent, e nevoie de multa circumspectie. Nici Angela Merkel nu este, cu adevarat, o oponenta a autocratului Putin. Multe poze ii surprind socializand impreuna ca doi mari amici, ceea ce nu este o proba a colaborarii subterane ruso-nemtesti in regimul Merkel, dar poate fi un indiciu de ordin psihologic, care da de gol o stare de fapt, care exista dincolo de discursurile oficiale. Nemtii vor gazul si petrolul rusesc, iar Putin vrea sa-si doteze toti ciracii cu mercedesurile nemtesti si cu alte abtibilduri nemtesti, dar interesele comune ruso-germane nu sunt si interesele generale ale Uniunii Europene. Daca nu se gaseste cineva sa ii traga pe nemti de maneca hainei, ei se vor duce incetul cu incetul sa joace din nou kazaciocul pe spinarea polonezilor si a altor natiuni din est, care pentru nemti nu inseamna mai mult decat o piata de desfacere. Plecarea britanicilor va avea costuri mai mari penteru UE decat pentru britanici. Ei puteau sa ii tina pe nemti de maneca. Acum cine mai e in stare sa o faca!?
Total 2 comments.
Recomandari
4356
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22