Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFScandalurile Inspecției Judiciare și dificultățile restaurației
2017-09-26
1
Bătălia dusă de clica Dragnea-Tăriceanu pentru demantelarea statului de drept a intrat într-o nouă fază, mai toxică.

 

Quis custodiet ipsos custodes? - s-a în­trebat cu 19 secole în urmă Iuvenal (Satira VI) și ne întrebăm pe bună dreptate și noi, urmărind valul de scandaluri în care se afundă Inspecția Ju­di­ci­a­ră. Dacă inspectorii ju­di­ci­ari, care trebuie să verifice corectitudinea ma­gis­tra­ți­lor, devin ei înșiși per­so­naje de scandal, credi­bi­li­ta­tea instituției începe evi­dent să tindă către zero, ca și valoarea controalelor pe care le efectuează. Deja ra­poartele de inspecție cu pri­vire la DNA nu sunt sem­nate de toți inspectorii și două dintre con­troale s-au soldat cu plângeri penale îna­in­tate de taberele adverse din interiorul ins­tituției, create pe criterii politice, în func­ție de cum au înțeles inspectorii să se ra­porteze la comandamentele PSD privind de­molarea DNA prin înlăturarea pro­cu­ro­ru­lui șef Laura Codruța Kövesi. Asaltul pu­terii asupra anticorupției s-a intensificat de altfel după ce DNA a dispus începerea urmăririi penale în cazul vicepremierului Sevil Shhaideh, mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea, pentru abuz în serviciu în do­sa­rul Belina și cererea privind încuviințarea începerii urmăririi penale pentru mi­nis­trul Rovana Plumb, în același dosar. Pen­tru Dragnea & Co. este limpede că numai ani­hilarea statului de drept îi poate asi­gu­ra supraviețuirea.

 

Politizată de Liviu Dragnea, potrivit mai mul­tor relatări de presă, prin oamenii Oa­nei Schmidt-Hăineală, Inspecția Judiciară avea drept sarcină redactarea unor ra­poar­te incriminatoare care: 1) să-i permită mi­nistrului Justiției să ceară revocarea pro­curorilor Lazăr și Kövesi, deveniți pietre de poticnire pentru PSD și 2) să-i in­ti­mideze pe procurorii DNA rămași integri, prin sanc­țio­narea celor trei care au pri­mit și instrumentat plân­ge­rea penală înaintată de Ini­țiativa România în cazul OUG 13. Conjugat cu pa­che­tul de legi anunțat de mi­nistrul Toader pe 24 au­gust, demersul ar fi urmat să consfințească o victorie zdrobitoare a PSD-ALDE asupra independenței justiției. Spre dis­pe­rarea cuplului Dragnea-Tăriceanu, însă, ia­tă că lucrurile nu au evoluat linear în sen­sul dorit. Dimpotrivă, toată mizeria adu­nată în cadrul Inspecției Judiciare a ieșit la iveală în mod spectaculos: mai întâi, echipa care a efectuat controlul de fond la DNA s-a scindat, jumătate dintre ins­pec­tori, în frunte cu însăși șefa echipei de con­trol, Elena Robescu, acuzând imixtiuni nepermise ale conducerii ÎJ în control și ac­cesarea nepermisă de către trei ins­pectoare a anumitor dosare penale, cerute expres „în materialitatea lor“; apoi, săp­tămâna trecută, a ieșit la iveală înre­gis­trarea pe ascuns a inspectoarei Mihaela Fo­cica de către însuși șeful ei, Gheorghe Stan, cu care inspectoarea a discutat des­pre controlul asupra celor trei procurori care s-au ocupat de plângerea privind OUG 13. Departe de a se simți intimidată de șefa DNA, doamna Focica a fost de­ran­jată de atitudinea șefei echipei de control, Adriana Romanescu-Pampu, care ar fi de­cis înainte de începerea controlului că pro­curorii în cauză trebuia să fie sancționați. Politicienii din tabăra puterii au ignorat însă textul și s-au folosit fără scrupule de varianta distorsionată a discuției, pro­movată de televiziunile penalilor, pentru a pune în discuție credibilitatea anchetelor DNA, cum a făcut și deputatul UDMR Attila Korodi luni dimineața la RFI.

 

Orice ar spune domnul Korodi, șeful său de partid și patronii de la Budapesta sau par­tenerii din PSD și ALDE, credibilitatea ÎJ este mai grav afectată decât credi­bi­litatea DNA, iar dezvăluirea doamnei Kö­vesi, potrivit căreia șeful ÎJ, Lucian Netejoru, ar fi omis să treacă în declarația de interese apartenența sa la masonerie nu va fi de natură să o amelioreze. Do­sarul în cauză a fost clasat de altfel doar pentru că fapta s-a prescris. Pe de altă par­te, ne amintim de faptul că, tot în august, cinci judecătoare membre ale CSM, prin­tre care se afla, din păcate, și președinta ÎCCJ Cristina Tarcea, au refuzat să par­ti­cipe la ședința CSM în care urma să fi dis­cutat un raport de audit referitor la ÎJ, ra­port care ar fi dus foarte probabil la schim­barea conducerii acestei problematice ins­tituții. Cele cinci judecătoare au dorit, evi­dent, să provoace o lipsă de cvorum, pen­tru a salva echipa domnilor Netejoru și Stan - acesta din urmă fiind un „model de etică profesională“, nu-i așa?, ca orice șef care își înregistrează pe ascuns subalternii și apoi scurge înregistrarea către presă, când interesele partidului - a se citi PSD - o cer. Iar interesele conducerii partidului cer tot mai stringent, după cum vedem zi de zi, salvarea problematicilor Stan și Ne­te­joru și anihilarea DNA. O demonstrează și cererea formulată de secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, privind re­vo­ca­rea ministrului Tudorel Toader, acuzat că nu ar fi oprit „abuzurile din sistem“. Pre­su­punem că domnul Ștefănescu se referă la înregistrarea lui Gheorghe Stan, în va­rianta răstălmăcită de televiziunile pe­na­lilor, și la aserțiunile nedovedite ale fos­tului ofițer SRI Dragomir, condamnat deja în primă instanță. Conchidem totodată că aripa Dragnea este exasperată de rezis­ten­ța neașteptată din interiorul sistemului ju­diciar, care-i zădărnicește planurile pri­vind restaurația, adică revenirea la subor­do­narea justiției după modelul Stănoiu, pe care spera s-o realizeze fără probleme după victoria din alegerile din 2016. Din fe­ricire, aşadar, bătălia dusă de clica Dragnea-Tăriceanu pentru demantelarea statului de drept nu a fost câștigată încă. Din nefericire, însă, ea nu a fost nici pier­dută. Doar a intrat într-o nouă fază, mai toxică.

TAGS : inspectia judiciara CSM Liviu Dragnea Rovana Plumb DNA kovesi belina revocare procurori sefi focica stan PSD-ALDE
Comentarii
Marius Nicolescu 2017-09-27
De saptezeci si doi de ani, o duhoare imensa acopera Romania. Si nu mai reusim sa scapam de ea. De ce? Din 1945 poporul roman a fost calauzit de hoti, mincinosi, delatori si securisti (cu aripile lor - procurori, judecatori, militieni). Avand in primii ani, cu totii o slaba pregatire, sau in cazul procurorilor si judecatorilor obedienta fata de putere in schimbul unor salarii grase si carora le-a placut mult lucrul in duhoare. Delatori din tara, dar si delatori care dupa ce erau primiti in casele prietenilor din Apus, se intorceau in tara si turnau cu placere pe cei ce le fusesera gazde. De ce un om ca seniorul Corneliu Coposu a putut sa reziste la presiunile turbatei Securitati a Statului comunist si unii precum Dan Amedeo-Lazarescu, Balaceanu Stolnici, Ionescu Quintus, si multi, multi altii, nu. Ba, dimpotriva, au turnat cu nesat pe multi. Sa ne amintim ce final ingrozitor a avut cazul cu schita apartamentului domnului Emil Georgescu. Fiecare am avut la locul de munca cel putin un turnator "profesionist " care, la sfarsitul lunii, dupa ce te turna, primea prima de la Securitate. Din liceu si pana in apusul vietii am avut parte de astfel de purtatori, cu drag, de duhoare. Si azi, dupa douazeci si opt de ani de la nesfarsita restauratie comunista, se mai fac delatiuni. Asa am fost invatati. Mai rau e, ca niciun delator, nu a recunoscut si nu recunoaste rusinoasa fapta a turnatorului de serviciu " in slujba partidului, a tarii si a conducatorului suprem ". Cu o singura exceptie, care confirma regula: Alexandru Paleologu. De bunavoie si nesilit de nimeni. Comunistii si securistii romani au fost deasupra zelului NKVD si a comunistilor sovietici. Si azi, colegi de liceu imi rascolesc viata cu aceleasi intrebari stupide pe care mi le puneau in liceu. Daca nu am cazut atunci in plasa lor si a Securitatii, cred ei ca voi pica acum, la senectute. La ce le foloseste, si acum, intimitatea familiei mele? Ma intreb. Caci nu pot afla ceva decat sefii lor cu stele din interceptarile lor. De la mine, niama tavariskii! Pana nu vom inlatura cauza (duhoarea) nu ne vom reveni. Si ma tem pentru copiii si nepotii nostri.
Total 1 comments.
Recomandari
6232
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22