România liberă. Schema decontării ilegale a 3 milioane de euro în servicii medicale

E.b. | 26.09.2017

Cine se ascunde în spatele celor 27 de firme care au încasat ilegal, după cum susțin procurorii DNA, peste trei milioane euro prin sistemul de decontare a serviciilor medicale fictive la domiciliu. Este o întrebare la care răspunde România liberă.

Pe aceeași temă

 

 

Unele dintre aceste firme au și contracte cu casa de asigurări a militarilor, spionilor și magistraților.

 

Printre cei care au contribuit la jaful de la Casa de Asigurări de Sănătate se află finul și fostul prim-consilier al lui George Maior la Serviciul Român de Informații, Nicolae Sergiu Ciobanu.  Firma Home Medical Assistance ar fi obținut ilegal, conform DNA, peste trei milioane de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) pentru furnizarea de servicii medicale fictive la domiciliu. Banii au fost încasați în perioada februarie 2016-iulie 2017, arată România liberă.

 

Totodată, Home Medical Assistance figurează și pe lista furnizorilor de îngrijiri la domiciliu aflați în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (OPSNAJ).

 

Conform documentelor de la Registrul Comerțului, societatea este patronată și administrată de Adriana Rosmenteniuc. În ultimul an fiscal, a declarat o cifră de afaceri de peste 1,8 milioane lei și un profit de 185.962 lei.

 

 

Rosmenteniuc: “Hoțul strigă hoții. Nimic nu este adevărat”

 

 

Dintr-o stenogramă aflată la dosar, reiese că angajata CASMB Jeana Sardare ar fi sunat-o pe reprezentanta firmei Home Medical Assistance pentru a-i da o raportare falsă pentru perioada 1-15 iunie. „Că e sfârşit de semestru şi trebuiesc toți banii care au fost deschişi, cheltuiți, că dup-aia, pe viitor, cine ştie? Li se pune o pată şi zice: «Mai tăiem din ei, că nu i-aţi cheltuit pe toți»”, spunea Sardare. Imediat, reprezentanta firmei s-a conformat: „1-15 iunie? Da. Am înţeles. Haideți că-l sun acum pe...”. Apoi, Sardare i-a dat indicaţii despre cum să procedeze: „Îmi trimiți şi o hârtiuţă pe mail, doar ca s-o avem pentru noi, aicea, fără să o ducem pe undeva. Solicităm plata serviciilor aferente 1-15 iulie... iunie, pentru firma SC... adică cu antetu’ tău!”.

 

Adriana Rosmenteniuc a declarat pentru RL că procurorii pot să o acuze de orice. „Nu am să dau nici o declarație, o să demonstrez că sunt nevinovată. Suma aceea despre care se vorbește reprezintă toate încasările mele. Eu am o singură firmă, ceilalți au două, trei, patru, cinci. Hoțul strigă hoții. Nimic nu este adevărat. Sunt doar supoziții.”

 

În spatele faptelor din dosarul DNA de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate stau prietenii de pradă stupefiante. Una dintre acestea s-a legat între finul și fostul prim-consilier al lui George Maior la SRI, Nicolae Sergiu Ciobanu, și Victor Matei. Ciobanu s-a lăudat că l-a ajutat pe Matei să devină profesor la Academia Națională de Informații a Serviciului Român de Informații. După ce a intrat în sistem, acesta din urmă s-a pricopsit cu un contract de cinci milioane euro pentru o lucrare la un hotel al SRI.

 

Într-adevăr, „constructorul de spitale” (așa cum apare numit în stenogramele interceptărilor din dosarul DNA) Victor Matei administrează firma General Service Grup 98. Iar această societate a obținut peste 50 de contracte cu statul, a căror valoare depășește 40 milioane euro.

 

CITESTE TOT ARTICOLUL IN RL

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22