Premierul maghiar Viktor Orban, discurs netradus la Cluj: Viitorul va fi în limba maghiară

E.b. | 02.10.2017

Viktor Orban, premierul Ungariei, a participat, sâmbătă, la o ceremonie religioasă în Biserica Centrală Reformată din Cluj-Napoca. Acolo, el a spus că urmează o epocă a mândriei naţionale în întregul bazin carpatic.

Pe aceeași temă

 

 

Programul a continuat cu o procesiune de 1.000 de persoane, către Institutul Teologic Reformat, unde premierul a rostit un discurs în limba maghiară care nu a fost tradus, scrie Adevărul

 

Conform Szabadsag.ro, citat de Adevărul, premierul Ungariei şi-a început discursul, ţinut cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la Reforma Protestantă, decretând că urmează o epocă a mândriei naţionale în întregul bazin carpatic

El a continuat spunând că viitorul e scris în limba maghiară; să cauţi şi să păstrezi intacte comunităţile maghiare devine o adevărată misiune naţională, a explicat el. 

 

Misiunea noastră este să luptăm pentru ca aceste comunităţi să răzbească pe teritoriul pe care s-au născut şi pe care trăiesc, să aibă posibilitatea să înveţe în limba maghiară şi să aibă posibilitatea să trăiască ca maghiari“, a spus Orban.

 

Întrebat dacă mai există putere în maghiari să reziste şi în următorii 500 de ani, a zis că „avem rădăcini adânci şi puternice, care ne-au ajutat să ajungem până aici şi să supravieţuim chiar şi după Mohacs, atunci când ţara noastră s-a rupt în trei bucăţi". 

 

Orban a mai  spunea că Europa se poate face bine graţie „leacului reformat“, şi în ce priveşte cultura, şi în ce priveşte economia sau scăderea demografică:

 

„Mesajul bisericilor pentru Europa este acesta: rămâneţi cei pe care i-a creat bunul Dumnezeu, rămâneţi în credinţa naţională şi păstraţi-vă credinţa. Păstraţi ordinea, iar ordinea o să aibă grijă de voi. Păstraţi-vă bisericile, şcolile şi credinţa, iar credinţa va avea grijă de voi“. Victor Orban şi-a adus aminte şi de anul 1989, „când libertatea a pornit pe drumul său dintr-o parohie reformată din Timişoara“. Apoi a spus că toate astea reprezintă o datorie a celor care trăiesc acum, a maghiarilor contemporani: „trebuie să ne păstrăm tradiţia şi cultura, pe care biserica reformată le-a creat aici, în mijlocul Ardealului.  Noi trebuie să populăm această zonă geografică şi spirituală şi e datoria noastră să creăm cămin aici pentru următoarele generaţii de maghiari“.

 

Premierul Ungariei a mai spus că, indiferent de faptul că sunt despărţiţi de graniţe, toţi maghiarii formează un tot

 

Noi construim acum o naţie maghiară compactă. Unul din interese este construirea unui viitor în care românii şi maghiarii să trăiască şi să convieţuiască echilibrat şi în care drepturile maghiarilor să fie recunoscute. Interesul nostru comun e să creăm un viitor în care, de exemplu, închiderea unei şcoli să nu fie altceva decât o eroare datorată unui eventual accident, dar să nu fie ceva normal“.

 

Orban a scos în evidenţă cât de importantă e biserica reformată în cadrul mişcării protestante şi cât de importantă e biserica maghiară reformată: „Datoria dumneavoastră este să adunaţi familiile în biserică şi să le explicaţi că viitorul o să fie în limba maghiară“.


 

 Ungaria e suficient de puternica sa-si asume raspunderea pentru maghiarii din Transilvania
 

 
Ungaria este suficient de puternica sa-si asume responsabilitatea pentru situatia etnicilor maghiari din Transilvania, a declarat duminica premierul ungar Viktor Orban, in cadrul unei vizite in comuna clujeana Floresti, conform Ziare.com.

Viktor Orban a participat la slujba de sfintire a bisericii reformate din comuna Floresti, judetul Cluj, construita cu fonduri de peste 2 milioane de lei alocate de catre guvernul Ungariei.

 

"Acolo unde exista munca, vointa de a actiona si unitate, ajutorul nu va intarzia sa apara. Suntem mandri ca guvernul ungar a avut sansa sa sprijine finalizarea acestei biserici", a spus Orban.

 

Premierul Ungariei a precizat ca guvernul de la Budapesta a putut sa ajute comunitatea din Floresti intrucat, din 2014, etnicii maghiari din Bazinul Carpatic au avut sansa sa sustina "o politica nationala transfrontaliera care isi asuma responsabilitatea pentru toate comunitatile ungare".

 

Viktor Orban le-a cerut sprijinul cetatenilor ungari din Transilvania pentru protejarea unitatii comunitatilor si a pledat pentru sustinere in vederea alegerilor parlamentare din Ungaria din 2018.

 

"Noi, ungurii, vom avea un viitor si vom putea sa ne protejam comunitatea, cladirile si patrimoniul intelectual doar daca ne unim. Vom avea un viitor daca vom crea conditiile pentru ca voi sa puteti trai in tara in care doriti. Europa occidentala - din neglijenta sau naivitate - si-a ascuns simbolurile religioase si si-a intors spatele de la cultura proprie, fara sa-si dea seama ca, facand acest lucru, renunta la propriul viitor", a mai spus Orban.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22