Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Grigore Cartianu, drept la replică la articolul lui Mădălin Hodor “ Adio, bătrâne asasin”
Redactia 22 - - - -
2017-10-03
Actualitate Interna
11

Domnule Hodor, patosul dvs. e remarcabil, păcat că-l asortați cu bârfe nedemne de un istoric.

 

 

 

 Faptul că mi-ați pomenit numele în acest context nu vă face cinste. Aveți informații solide despre ororile Securității în cei 45 de ani de comunism, dar sunteți ridicol în abordarea evenimentelor din Decembrie 1989. Bănuiesc că sunteți de bună-credință, dar aveți dezavantajul de a nu fi studiat. Ar trebui să-i respectați mai mult pe cei care au făcut-o, trudind ani de zile pentru a scoate la lumină adevăruri dureroase. Felul în care tratați "cazul Trosca" arată că aveți mari probleme în a evalua crimele Revoluției. Prin atitudinea dvs., le faceți un serviciu asasinilor. Sunt sigur că nu asta v-ați propus, dar asta ați reușit.

 

Sunt dezamăgit de o asemenea abordare din partea unui tânăr istoric dotat cu bune-intenții. Păcat, puteți mai mult!

 

Grigore Cartianu

 

P. S. Pentru o sumară înțelegere a evenimentelor, n-o să vă recomand cărțile mele. Sunt mii de pagini, e mult de citit. Vă las aici, totuși, o postare pe care am făcut-o în urmă cu câteva zile. Câteva idei, acolo, despre Decembrie 1989.

 

-----------------------------------------------------------

 

Precizări pentru cei care, deși nu s-au obosit să cerceteze, au certitudini iliesciste despre crimele din decembrie 1989.

 

1. Securitatea nu a plătit pentru crimele făcute în 45 de ani de comunism, dar a plătit pentru crime pe care nu le-a comis în decembrie 1989.

2. Majoritatea asasinilor din decembrie 1989 au fost: militarii Armatei române (comandanți cinici și executanți neștiutori), turiștii sovietici (peste 55.000, conform cifrelor oficiale de la frontieră) și civilii (înarmați ca gărzi patriotice).

3.Sovieticii și capii Armatei au ucis cu intenție; militarii în termen și civilii au ucis de frică, fiind convinși că luptă cu "teroriștii lui Ceaușescu".

4. "Teroriștii lui Ceaușescu" nu au existat! Au existat doar teroriștii lui Iliescu și ai lui Gorbaciov. Îi regăsiți în categoriile enumerate la punctul

5. Lui Ceaușescu (care a dat ordin de foc) îi pot fi atribuiți cel mult 159 de morți, cei de până la 22 decembrie, ora 12.09 (cu precizarea că sovieticii au acționat pe tot parcursul evenimentelor). Ceilalți 957 de morți - de șase ori mai mulți! - au alți asasini.

6. Campania "securiști = teroriști" a fost o diversiune sovietică, aplicată de echipa pro-moscovită Iliescu-Brucan-Militaru-Roman-Voican.

7. Urmare a acestei diversiuni, anumite direcții ale Securității (mai ales cele din zona contraspionajului) au fost decimate. Comandanți și agenți anti-KGB au fost împușcați sau arestați.

8. De Direcția I a Securității, cea responsabilă cu poliția politică, nu s-a atins nimeni. Noul regim avea nevoie de ea, inclusiv de rețeaua ei de informatori.

9. Nici unitățile comercial-economice ale Securității n-au pățit nimic. Acolo erau banii, acolo era valuta forte, de acolo urmau să fie recrutați viitorii miliardari ai țării.

10. "Grupul Trosca-USLA" (7 morți), "grupul Nuță-Mihalea" (5 morți), "grupul de la Sibiu" (26 de morți) și "grupul de la Otopeni" (48 de morți) sunt doar patru cazuri flagrante în care oamenii Securității au fost lichidați la ordin, nu din greșeală.

11. Principalii responsabili cu asasinatele au fost, cronologic, generalii Milea (în perioada 16-21 decembrie), Stănculescu (pe 22 decembrie) și Militaru (începând din noaptea de 22/23 decembrie).

12. Cum a fost instalat la putere, pe un scenariu stabilit la Moscova (mesageri: "curierul" Brucan și atașații Ambasadei URSS la București), agentul de influență Ion Iliescu (student la Moscova în 1950-1955) a încredințat toate structurile de forță ale României unor agenți sovietici.

13. Armata, de exemplu, a fost dată pe mâna unor trădători dovediți: gen. Nicolae Militaru (GRU) și gen. Vasile Ionel (KGB). Primul a fost anunțat ministru al Apărării pe 22 decembrie și numit oficial pe 23 decembrie (în locul lui Stănculescu, succesorul defunctului Milea), celălalt l-a înlocuit pe gen. Ștefan Gușă ca șef al Marelui Stat Major pe 25 decembrie (ziua execuției Ceaușeștilor). Mai târziu, KGB-istul Vasile Ionel avea să devină șeful Cancelariei prezidențiale a lui Ion Iliescu.

14. Stănculescu nu a fost marginalizat precum Gușă (cel care se opusese intervenției militare sovietice - "domnule Iliescu, dă-i în p... mea de ruși!"), ci a fost păstrat ca prim-adjunct al ministrului Militaru, iar peste câteva zile a devenit ministru în Guvernul Roman.

15. Căzută total în ghearele sovieticilor, România a avut totuși o șansă istorică: destrămarea URSS în 1991 și preluarea puterii, la Moscova, de către Boris Elțîn. Adeptul deschiderii totale spre Occident, acesta a oferit țărilor din Estul Europei deceniul de libertate în care au putut să vireze spre Vest. Dacă venea la putere un Putin imediat după Gorbaciov, probabil că România nu ajungea nici în UE, nici în NATO, ci se împotmolea în situația complicată a Ucrainei, Georgiei sau Moldovei de astăzi.

TAGS : Iulian vlad securitate madalin hodor batrane asasin revolutie cartianu
Mai multe din Actualitate Interna
Comentarii
young-and-happy 2017-10-07
Cartea lui Cartianu despre Revolutie este dezinformare pura. Conform acestei carti, de crimele de la Revolutie se face vinovat oricine, Armata, KGB-ul, serviciile secrete straine inamice, gen CIA sau Mosad-ul, serviciul secret maghiar, AVO, ma rog oricine numai Securitatea nu. Ba mai mult, Securitatea apare in cartea lui Cartianu pe post de victima, de-ti vine sa-i plangi de mila. Cat de tampit poti sa fii ca sa crezi asemenea elucubratii ?! Si mai ales cat de tampit sau ticalos poti sa fii ca sa le scrii ? Din aceasta dilema, nestimate Cartianu, nu prea poti iesi. Daca n-ai aflat inca, nestimate deformator de opinie care raspunzi la numele de Cartianu, Securitatea a fost de la inceput (1948) si pana la sfarsit (sfarsit pe care n-am apucat sa-l traim inca) o organizatie criminala, antiromaneasca si antinationala care a facut Romaniei mai mult rau decat i-ar fi putut face orice ocupatie straina. A numi patriot pe unul ca Iulian Vlad et ejusdem farine e o blasfemie.
Calde felicitari dlui Madalin Hodor, autorul articolului Adio, batrane asasin.
@young_and_dumb 2017-11-01
@young_and_dumb :
> Cat de tampit poti sa fii ca sa crezi asemenea elucubratii ?
Timpit este cel care nu se documenteaza, dar isi da cu parerea.
Cartianu s-a documentat temeinic, apoi a scris cartile.
Fosta Securitate cunostea planurile rusilor, in consecinta, si-a luat masuri de protectie.
Vlad a dat ordin ca toate unitatile sa ramina in cazarmi, iar armele sa fie incuiate in rastel, special, ca sa nu poata fi acuzati ca ar fi tras.
Babitchi MIhai 2017-10-06
Grigore Cartianu (sunt un om politicos, dar ție nu pot să mă adresez cu „domnule”) ți-am urmărit emisiunile devastatoare împotriva revoluționarilor, făcute cu alt ofițer acoperit Robert Turcescu (ajuns, firesc, ca mulțimea de alte lichele, parlamentar) și ți-am citit și articolele făcute pe același calapod din Adevărul, când erai red.șef și spumegai împotriva Revoluției și a revoluționarilor. Totul comandat de Băsescu și Boc, care a și tăiat drepturile revoluționarilor și rămase au tăiat până azi (nu toți sunt impostori, vândutule! ). Cineva spune mai sus că nu te suspectează că ești omul „serviciilor”. Îi propun să mai mediteze. Numai încasatorul de pumni în plex, Mălin Bot, a fost atât de virulent ca tine în presă (a cerut statului în România liberă, să construiască special o pușcărie unde să-i arunce pe toți cei 3500 „luptători cu rol determinant”, pentru că printre ei s-au strecurat grație echipei guvernamentale de la conducerea SSPR și câțiva impostori) Recunosc că ai talent jurnalistic, te afli și în opoziție (probabil ești plătit mai bine) dar înainte de toate ești un manipulator de profesie. Indivizi ca tine fac pe mulți să le fie scârbă de țara asta. Nu-i mai lua apărarea lui Iulian Vlad, chiar a fost un asasin. Am simțit pe propria piele (arestat de securitate în 1984, prin intermediul miliției, potrivit directivei amintite de istoricul Mădălin Hodor). Apropo, în noaptea de 21 spre 22 decembrie m-am aflat în fruntea manifestanților din Alba Iulia și probabil urma să fiu împușcat de lunetiștii lui Iulian Vlad potrivit directivei acestuia.
@Babitchi Mihai 2017-11-01
@Babitchi Mihai :
Cartianu nu a facut emisiuni impotriva revolutionarilor, ci impotriva falsilor revolutionari, care au primit drepturi total nemeritate, total nejustificate.
Turcescu nu a fost ofiter acoperit.
Un ministru imbecil al apararii a hotarit ca anumite persoane sa primeasca grade de ofiter, fara sa le ceara nimic in schinb.
Astazi, nu are absolut nicio importanta daca un ziarist este ofiter acoperit al unui serviciu secret.
Daca vreun serviciu secret actioneaza impotriva intereselor statului, atunci existenta acelui serviciu secret este problema, nu daca are ofiteri acoperiti in presa.
Serviciile secrete de astazi nu omoara pe nimeni, nu aresteaza pe nimeni, nu ii dau afa din serviciu pe cei care se opun conducerii de partid si de stat, nu santajeaza pe nimeni.
Serviciile secrete de astazi culeg informatii despre persoane sau grupuri de persoane care pregatesc lovituri de stat, care vind sau consuma droguri, care fac trafic persoane, de arme, de narcotice, care comit acte de coruptie, trafic de influenta, spalare de bani etc, eventual ii descopera pe spionii straini din tara.
Chiar daca Turcescu a fost ofiter acoperit, nu putea fi pus decit sa culeaga informatii pe aceste subiecte. Nu a facut niciun rau colegilor, nu i-a mintit cu nimic, nu i-a turnat (nu avea ce sa toarne, nu avea cui sa toarne, pentru ca astazi parerile si simpatiile politice, pot fi spuse liber, fara pericolul de a fi pedepsit in vreun fel), nu s-a folosit cu nimic de calitatea de ofiter.
Cine poate fi deranjat astazi de un ofiter acoperit al serviciilor secrete ?
Doar hotii, coruptii, infractorii, cei care comit acte de coruptie la nivel inalt, cei care pregatesc lovituri de stat sau fraudarea alegerilor si sunt protejati de catre procurori si judecatori corupti.
Turcescu, in emisiunile sale, nu a prezentat documente false, nu a incercat sa manipuleze opinia publica, nu a intoxicat telespectatorii cu minciuni, calomnii si dezinformari.
Daca serviciile secrete i-au pus la dispozitie anumite informatii, privind acte de coruptie, pe care sefii serviciilor sau procurorii corupti incercau sa le ascunda, Turcescu a procedat foarte corect daca le-a facut publice.
De condamnat sunt likelele de la Latrinele lui Felix si Guita pentru ca prezinta doar minciuni, calomnii, dezinformari si intoxicari, aflindu-se in solda unor infractori, care au devalizat tara.
De condamnat este si CNA-ul pentru ca nu a inchis aceste televiziuni si nu a amendat cu milioane de euro, pe cei care se prostitueaza la aceste posturi.
De condamnat este si CSAT-ul pentru ca nu a sesizat ca emisiunile de la Latrinele lui Felix, SOV, Guita si DDD reprezinta un mare pericol pentru siguranta nationala, inlesnind sa ajunga la putere cele mai corupte, cele mai murdare, cele mai toxice, cele mai abjecte forte politice, permitind ca cei mai mari corupti si infractori, care au devalizat tara, sa poata scapa de puscarie si sa poata ajunge, ei sau cozile lor de topor, in parlament, de unde sa voteze dezincriminarea faptelor de coruptie, traficul de influenta, spalarea de bani, fraudarea alegerilor, sa voteze amnistierea hotilor, sa voteze desfiintarea organismelor statului de autoaparare impotriva coruptiei (DNA, ANI, CCR), sau popularea acestor institutii cu persoane corupte si incompetente, aflate in solda mafiei, asa cum este cazul CNA, CCR, CSM, ICCJ si Avocatul Poporului.
Corina Theodora Ochea 2017-10-04
Nu înțeleg, atunci pe cei din Timișoara, mă refer la oamenii care au ieșit în stradă în zilele de 16-21 decembrie 1989, cine i-a omorât: armata, turiștii sovietici sau gărzile patriotice? Că dvs. spuneți că securitatea nu a omorât pe nimeni în decembrie 1989 și că, în general, nu a făcut nimic rău atunci.
@Corina Theodora Ochea 2017-11-01
@Corina Theodora Ochea :
A spus foare clar.
Securitatea nu a omorit pe nimeni dupa 22.12, ora 12:09.
A mai spus : "Securitatea nu a plătit pentru crimele făcute în 45 de ani de comunism"
marius 2017-10-03
Cartianu ramane acelasi personaj limitat intelectual, manevrat de ofiterul care il are in legatura. Mai mult, in materie de chestiuni militare, nu se poate ridica mai sus de conditia de soldat, militar in termen, singura la care a avut acces.
Pentru curiosi: puteti intra pe una dintre paginile lui de facebook si puteti citi patologia personajului.
patrocle54 2017-10-03
Consider corect . Mai putin ultima parte . Aici gaasim doar o parere , o supozitie subiectiva .
Marius Nicolescu 2017-10-03
A durut, domnule Cartianu, lectia de istorie a domnului Hodor. Cu cele 15 puncte pe care le prezentati de la alti istorici "dupa ureche", simulacre de romanism, oameni vanduti DSS, oamenii prezentati in articol de domnul Hodor sunt scursurile Romaniei. Si sunt mult mai multi. De dinainte si de dupa 1989. Nu, domnule Cartianu, din nefericire cazul Turcescu nu a fost un caz singular. Nu, pe dumneavoastra sau pe domnul Palsu nu va suspectez de colaborare cu SRI. In schimb, domnul Radu Morar imi pute de la o posta. Si in ultima vreme tot mai puturos. Intr-o tara plina de turnatori si de turnatorii nu putem, domnule Cartianu, sa aparam nicio clipa Securitatea si nici SRI. Aceleasi manipulari ordinare. Aceeasi scoala de la Baneasa.
mihai 2017-10-03
Pe langa 55000 de turisti sovietici au mai fost : 10000 reptilieni , 12000 gorilieni , 20000 adepti ai pamantului plat etc , Bai nene , cat de prosti ne crezi?
bai mihai 2017-10-03
scuza-ma ca-ti spun asa direct: esti un mare dobitoc!
Total 11 comments.
9818
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22