Parlamentul European ar putea suspenda ajutorul de 100 de milioane de euro pentru Moldova

E.b. | 03.10.2017

Republica Moldova ar putea rata ajutorul de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene ca urmare a deciziei Chișinăului de a modifica sistemul electoral, relatează marți Radio Chișinău.

Pe aceeași temă

 

 

Un proiect de rezoluție a Parlamentului European — ce urmează să fie supus dezbaterii marți într-o sesiune plenară la Strasbourg — prevede susținerea poziției de suspendare a plăților de asistență macrofinanciară în urma deciziei parlamentului moldovean de a trece la sistemul mixt de vot, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, conform Radio Chişinău.

 

În document se solicită în același timp aplicarea unei condiționări stricte a oricărui tip de sprijin financiar și se propune ca orice asistență financiară deja convenită să fie suspendată până când impactul modificărilor legislative va fi evaluat în profunzime. Conform proiectului de rezoluție, Parlamentul European se declară serios preocupat de concentrarea în continuare a puterii în mâinile elementelor oligarhice și își exprimă îngrijorarea că noile schimbări legislative ar putea avea efecte dăunătoare asupra standardelor democratice din Republica Moldova, arată sursa citată.

 

Potrivit proiectului de rezoluție, deputații europeni ar urma să se declare dezamăgiți de faptul că susținerea parcursului european, puternic promovată de către autoritățile moldovene, a scăzut brusc din cauza corupției persistente, a statului capturat de oligarhie, a instituțiilor slabe și ineficiente și a incapacității de a răspunde la nevoile de bază și preocupările cetățenilor.

 

Parlamentul European a aprobat la începutul lunii iulie acordarea unei asistențe de 100 de milioane de euro pentru susținerea agendei de stabilizare economică și de reforme structurale în Republica Moldova. Din acest ajutor, 40 de milioane au fost convenite sub formă de grant și 60 de milioane sub formă de împrumut. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22