Evacuată după 27 de ani de CJ Timiş. Societatea Timișoara ripostează: expoziția despre ”nimic”

Redactia | 04.10.2017

Premiată în 2014 de Parlamentul European cu Premiul cetățeanului european pentru, Societatea Timișoara, organizație-simbol a Revoluției timișorene și a orașului, a fost evacuată din spațiul deținut de 27 de ani.

Pe aceeași temă

 

 

 

Premiată în 2014 de Parlamentul European cu Premiul cetățeanului european pentru ”angajamentul remarcabil în promovarea unei mai bune înțelegeri reciproce și a unei integrări mai puternice în rândul popoarelor”, Societatea Timișoara, organizație-simbol a Revoluției timișorene și a orașului, a fost evacuată din spațiul deținut de 27 de ani pentru organizarea dezbaterilor, expozițiilor, întâlnirilor care fac obiectul activității sale. 

 

 

O amplă listă de acțiuni importante, care au contribuit la construirea democrației, arată că Salonul Vega  devenise un loc predilect al publicului timișorean. Consiliul Județean Timiș, condus de PSD, a refuzat să dea răspuns demersurilor ONG-ului de prelungire a documentului de folosință și s-a acoperit cu o sentință nedefinitivă de evacuare.

 

 

În plus, s-a invocat condiția obținerii statutului de asociație ”de utilitate publică”, pentru care Societatea a depus deja un dosar la SGG, un pretext neprevăzut de nicio prevedere legală.”Respectăm legea, am eliberat spațiul, dar nu putem să nu ne întrebăm care este strategia CJT care ține cel puțin șase spații goale în Bastionul recent renovat, destinate în principiu activităților culturale. Sunt spații moarte, nu se întâmplă nimic, de aceea am pregătit șase panouri albe ca expoziție despre ”Nimic”, fiindcă asta e politica CJT”, a declarat Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara la conferința de presă.

 

 

Evacuarea prejudiciază activitățile deja programate aici, câteva dintre ele parte a unor proiecte europene.

 

 

Agresivitatea actualei Puteri față de presa, vocile independente și societatea civilă este din nou confirmată: Proclamația de la Timișoara, premiile pentru civism și reversul, premiul”Secera și ciocanul”, prezența unor intelectuali care susțin democrația, libertatea cuvântului și lupta anticorupție sunt privite cu ostilitate de șefii PSD-ALDE, certați și cu democrația, și adesea cu morala.

 

„Sunt 27 de ani de manifestări politico-civice şi culturale de anvergură, aici în spaţiul Salonului Vega. Am fost alungaţi, pur şi simplu. Am avut acest spaţiu în toate regimurile. Am rezistat regimurilor lui Iliescu şi Năstase... Societatea Timişoara este un reper al acestui oraş. Datorită nouă s-au întâmplat foarte multe lucruri care au democratizat această ţară. Asta merităm din partea CJT, să fim alungaţi. Era frumos să fi rămas, puteam să facem în continuare expoziţii, artă, dezbateri, întâlniri, mai ales că oraşul este viitoare Capitală Culturală Europeană. Este o sabotare culturală, pur şi simplu”, a conchis scriitorul Daniel Vighi, fondator al organizației. 

 

 

foto Constantin Duma

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22