Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanţa lui Pop care menţine fabricile de diplome

Dora Vulcan | 04.10.2017

Victor Ciorbea a atacat la CCR, pe criterii de neconstituţionaliate, ordonanta de urgenta adoptata anul acesta de Guvernul Tudose prin care se mentine acreditarea scolilor doctorale autorizate provizoriu pana la 1 octombrie 2019.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate referitoare la OUG 54/2017, apreciind ca ea contravine dispozitiilor constitutionale privind regimul ordonantelor de urgenta, afecteaza principiul securitatii raporturilor juridice, principiul separatiei si echilibrului puterilor in cadrul democratiei constitutionale si principiul suprematiei legii, se arata intr-un comunicat remis presei.

 

Încă din vremea guvernării Cioloş, guvernul Romaniei a constatat "expirarea termenului pentru care scolile doctorale au autorizatii provizorii" si a intervenit pentru deblocarea situatiei adoptand ordonanta de urgenta nr. 96/2016.

 

Numai că in mandatul de ministru al Educatiei detinut de Liviu Pop, acesta a "a promovat o noua ordonanta de urgenta de prorogare a termenului pana la care scolile doctorale autorizate provizoriu sunt considerate acreditate".

 

"Avocatul Poporului observa faptul ca motivarea situatiei extraordinare si a urgentei ordonantei de urgenta din anul 2017 este identica cu cea din anul 2016. Totodata, rezulta ca, de la intrarea in vigoare a Legii nr. 1/2011 si pana in prezent, nu a fost realizata evaluarea scolilor doctorale de catre institutiile indrituite de lege cu aceasta sarcina. Prin urmare, circumstantele pentru care legiuitorul delegat (Guvernul) a actionat in anul 2016 au ramas neschimbate, dar pierd caracterul de noutate, specific unei situatii extraordinare", se arata, printre altele, in comunicatul citat.

 

Totodata, Avocatul Poporului apreciaza ca nu exista o "situatie extraordinara" care poate fi invocata de Ministerul Educatiei şi că nu poate fi luată în considerare nici "justificarea privind nevoia urgenta de asigurare a calitatii in procesul de invatamant", Avocatul Poporului apreciind ca acest lucru se realizeaza tocmai "prin efectuarea evaluarii scolilor doctorale, nicidecum prin amanarea acesteia", or, dupa cum reiese din notele de fundamentare ale celor doua ordonante, "evaluarea nu a fost efectuata in ultimii 6 ani", desi metodologia a fost adoptata inca din anul 2012.

 

"Se constata astfel ca asigurarea calitatii invatamantului superior este doar proclamata ca prioritate si principiu de guvernare, in realitate este amanata sine die", sustine sursa citata.

 

De asemenea, "din analiza situatiei expuse nu se constata existenta unui pericol public major care sa nu poata fi evitat decat pe calea emiterii unei ordonante de urgenta", mai spune Avocatul Poporului, care subliniaza faptul ca ordonanta de urgenta emisa anul acesta "nu contine masuri urgente pentru salvarea unui interes public aflat in pericol, aceasta cuprinzand un articol unic".

 

"Mai mult, Avocatul Poporului apreciaza ca interesul public care trebuie protejat este chiar asigurarea unui invatamant de calitate, cu atat mai mult cu cat emiterea diplomelor de doctor in lipsa aplicarii legislatiei nationale si internationale cu privire la standardele de calitate a facut obiectul a numeroase critici, atat pe plan intern cat si la nivel international", se mai arata in comunicatul citat.

 

Avocatul Poporului acuza Guvernul ca a recurs la ordonante de urgenta, in loc sa isi exercite "atributiile directe in materie", masura care este, pe de o parte, "artificiala", iar pe de alta parte reprezinta o "interventie nejustificata in activitatea legislativului".

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22