Seful SRI, Eduard Hellvig, promite ca va preda documentele in cazul Ursu si Brasov 1987

Fara Autor | 05.10.2017

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, joi la Timisoara, ca Serviciul a incheiat orice legatura cu "trecutul nefast de dinainte de 1989", adaugand ca SRI va continua colaborarea cu CNSAS.

Pe aceeași temă

 

 

In perioada urmatoare SRI urmeaza sa predea noi documente care sa lamureasca aspecte importante in cazuri precum cel al dizidentului Georghe Ursu sau al revoltei de Brasov din 1987, transmite Agerpres.

 

Declaratia sefului SRI vine ca urmare a scrisorii deschise pe  care Andrei Ursu, fiului dizidentului, a adresat-o presedintelui Klaus Iohannis in cursul unei debateri organizate de Grupul pentru Dialog Social si revista 22.



"In ciuda numeroaselor afirmatii vehiculate deliberat, pot spune cu toata responsabilitatea ca SRI a incheiat orice legatura cu trecutul nefast de dinainte de 1989 si ca intreaga activitate este guvernata de principii si valori pe care le respectam in orice imprejurare, dintre acestea poate cele mai importante sunt legea si securitatea cetateanului", a declarat Eduard Hellvig la inaugurarea programului de master "Studii de securitate globala" de la Universitatea de Vest din Timisoara. 

 

Directorul SRI a facut referire la discutiile purtate in aceasta perioada in spatiul public despre cazul dizidentului inginer Gheorghe Ursu. 

 

"Au trecut 32 de ani atunci, au trecut 30 de ani de evenimentele de la Brasov din 1987. Si sunt de acord ca trebuie odata facuta lumina in aceste cazuri. Eu voi face tot ce tine de mine pentru acest lucru. Va anunt in premiera ca am finalizat in cadrul unor structuri interne specializate procedurile pentru a preda catre CNSAS si anume documente care nu au putut fi predate pana acum, potrivit legii, si care sper ca vor lamuri aspecte importante legate de trecutul controversat. De fapt, conform legii, SRI a predat CNSAS toate dosarele de Consiliu referitoare la cadre stabilite prin sentinte judecatoresti ca fiind lucratori ai Securitatii", a spus Hellvig. 

 

 

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu și istoricii Oana Demetriade, Mihai Demetriade și Mădălin Hodor au semnat o scrisoare deschisă adresată lui Klaus Iohannis, în care îi solicită președinteului să intervină în rezolvarea unei probleme ce ține de întârzierea nejustificată a predării unor dosare-cheie din arhiva SRI către CNSAS.  

 

Scrisoarea  deschisa fost prezentata cu ocazia dezbaterii organizate de GDS si revista 22

 

Semnatarii scrisorii atrag atenția că „absenţa unor materiale arhivistice cu rol probator face imposibilă derularea în condiţii normale a actului de justiţie, putând conduce la soluţii eronate sau incomplete.”

 

Conform legislaţiei, se mai arată în scrisoarea deschisă, toate aceste dosare ar fi trebuit să fie transferate la C.N.S.A.S. „Nepredarea lor nu face decât să alimenteze istorii falsificate, consolidând o memorie publică viciată, frustrată de absenţa adevărului şi cu o minimă încredere în actul înfăptuirii dreptăţii.”

 

CITESTE SCRISOAREA

 

Intr-un articol publicat in revista 22,  Mihai Demetriade, istoric la CNSAS, arata ca SRI inca reuza sa furnizeze documentele care ar putea lamuri  evenimentele de la Brasov din 1987  si rolul jucat de Securitate.

 

CITESTE  SI   Despre „clica infirmă” și dușmanii ei

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22