Sindicatele, şantajate de Guvern: nu vreţi transferul contribuţiilor, anulăm Legea Salarizarii

Dora Vulcan | 06.10.2017

Liderul Cartel Alfa Bogdan Hossu a spus, după negocierile de la Palatul Victoria că guvernantii au santajat pur şi simplu sindicatele spunandu-le ca, daca nu accepta transferul contributiilor de la angajator la angajat, nu se va mai aplica deloc Legea Salarizarii.

Pe aceeași temă

 

 

 

 "Guvernul insista cu pachetul transfer de taxe - Legea Salarizarii - Legea Pensiilor. Va fi o noua pacaleala pentru cetateni. Guvernul nu doreste o solutie, sa gaseasca alternative, si insista cu transferul de taxe. (...) S-a incercat un santaj impotriva partii sindicale - nu vreti transferul, anulam Legea Salarizarii. Ceea ce e complet anormal, pentru ca legat de acest lucru nu s-a pus chestiunea la pachet cu alte mecanisme. Sunt inventii pe care le-au inceput din aprilie, cand si-au dat seama ca nu mai au bani", a spus Hossu, la iesirea de la negocieri, citat de ziare.com.

 

Din calculele sale, Hossu spune că exista 100.000 de angajati ale caror venituri vor scadea, ca urmare a aplicarii Legii Salarizarii coroborat cu transferul de contributii.

 

"In sectorul de sanatte 33.000, calculele sindicale arata aproape 100.000 de salariati carora veniturile le vor scadea", a spus liderul de sindicat.

 

Efectul va fi unul devastator pentru piata muncii, spune Hossu:

 

"Creste artificial salariul brut, iar pe net nu va exista cresterea respectiva. Dupa transferul integral (al contributiilor - n.red.), Romania va deveni o lada de gunoi a conditiilor de munca. In loc ca angajatorul sa plateasca pentru conditii deosebite sau speciale, grupa I sau II de munca, practic va fi salariatul care va scoate din buzunar ca sa isi plateasca prostia aceea de loc de munca, care nu corespunde conditiilor si standardelor normale. Niciunde nu mai exista chestiunea asta cu transferul integral. A ramas ca Guvernul nu doreste sa vina cu o solutie si insista asupra transferului de taxe. Transferul nu face decat sa ia de la salariati o parte ca sa acopere gaurile bugetului de stat. In acelasi timp a ramas ca va fi o noua discutie, dupa ce Guvernul va discuta cu angajatorii, intrucat premierul crede ca va putea lua angajamentul ca toti angajatorii din Romania, reprezentati de confederatiile patronale, vor face majorarea cu 23% ca sa nu existe un efect negativ pe salariile respective", a spus Hossu.

 

 

 

Liderul BNS: România va deveni paradisul angajatorilor care nu vor avea nicio responsabilitate faţă de angajat

 

 

La randul sau, presedintele BNS, Dumitru Costin, a acuzat Guvernul ca ii duce cu vorba si ca de cand tot poarta discutii reprezentantii Executivului nu au putut sau nu au vrut sa le prezinte nici macar un draft a ceea ce au de gand sa implementeze ca lege, ceea ce ridica cu atat mai multe suspiciuni in ce priveste adevaratele intentii ale coalitiei PSD-ALDE.

 

"N-au reusit sa scoata nici macar margica, nu mai zic de punguta cu 2 bani", a spus ironic Costin.

 

Intrebat care a fost pozitia ministrului de Finante, Ionut Misa, pe parcursul negocierilor, avand in vedere ca portofoliul sau este decizional pe acest subiect, liderul sindical a raspuns: "Ministrul Finantelor s-a facut remarcat prin lungi perioade de tacere".

 

Despre efectele trecerii contributiilor de la angajator la angajat, Costin spune ca vor transforma Romania intr-un paradis fiscal unde companiile nu vor avea nicio responsabilitate fata de angajati.

 

"Acest gest va transforma Romania intr-un paradis fiscal, pentru ca Romania va comunica reprezentantilor de capital 'veniti, ma, ca voi ca firme in Romania singura obligatie pe care o mai aveti fata de piata muncii e aceea de a retine contributiile si a le vira catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale. In rest, nu veti mai avea nicio alta obligatie'", a spus Costin, adaugand ca saptamana viitoare vor decide calendarul protestelor, dar si ce cai juridice au impotriva Guvernului.

 

Primul care a exprimat transant pozitia ca Legea Salarizarii nu poate fi aplicata decat impreuna cu transferul contributiilor a fost liderul PSD Liviu Dragnea. Acesta a spus că în România se protestează pentru că s-au mărit salariile. 

 

"Romania are bani, problema noastra e ca noi marim salariile, iar cei care primesc salarii marite protesteaza", a spus Dragnea joi seara.

 

Zeci de sindicalisti ai Federatiei Sanitas au pichetat, vineri dimineata, Ministerul Finantelor Publice, nemultumiti de propunerea Guvernului de a transfera plata taxelor sociale de la angajator la angajat. Protestatarii au vrut astfel sa transmita un mesaj nu doar Guvernului, dar si PSD-ului, principalul mesaj scandat fiind: "Ne-ati mintit sa va dam votul. Ne prostiti si ne luati totul".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22