Nobelul pentru Pace, atribuit ICAN-ONG care militează pentru interzicerea armelor nucleare

Dora Vulcan | 06.10.2017

Premiul Nobel pentru Pace este acordat, în 2017, unei organizații care luptă împotriva înarmării nucleare, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN, Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare), condusă de Beatrice Fihn (foto).

Pe aceeași temă

 

 

Papa Francisc şi șefii diplomațiilor europene, respectiv iraniene, Federica Mogherini și Mohammad Javad Zarif, s-au aflat printre pretendenții la Premiul Nobel pentru Pace 2017.  

 

 ICAN a fost premiat pentru că ”prin munca sa, a atras atenția asupra consecințele catastrofice pe care le are  folosirea armelor nucleare asupra oamenilor și pentru eforturile sale de a pune bazele unui tratat care să interzică definitiv folosirea unor astfel de arme”, transmite Comitetul Nobel, citat de Agerpres şi România liberă. 

 

 

”Trăim într-o lume în care riscul folosirii armelor nucleare este tot mai mare. Unele state își modernizează arsenalul nuclear, cum ar fi Coreea de Nord. Armele nucleare reprezintă o amenințare constantă pentru umanitate și pentru viața pe Pământ”, a atras atenția Comitetul Nobel din Norvegia.

 

"Este o mare onoare să primim Premiul Nobel pentru Pace 2017 ca recunoaștere a rolului nostru în obținerea Tratatului de interzicere a armelor nucleare. Acest acord istoric, adoptat la 7 iulie cu susținerea a 122 de state, oferă o alternativă puternică și extrem de necesară la o lume în care amenințările cu distrugerile în masă sunt lăsate să prevaleze și, într-adevăr, ele escaladează", a reacționat ICAN, pe pagina sa de Facebook.

 

 

 

 Circa 50 de state au lansat în luna iulie a acestui an semnarea unui tratat de interzicere a armei atomice. Însă valoarea sa rămâne încă mai mult simbolică, din cauza boicotării documentului de către nouă puteri nucleare (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord), care dețin în total circa 15.000 de arme nucleare. De asemenea, raza de acțiune a tratatului rămâne pentru moment limitată, deoarece acesta va intra în vigoare doar după ce va fi ratificat de 50 de state.

 

"Nu am finalizat încă. Munca nu se va termina atât timp cât vor exista arme nucleare", a declarat pentru AFP Beatrice Fihn, care conduce ICAN.

 

Recenta exacerbare a tensiunilor între SUA și Coreea de Nord privind programul nuclear nord-coreean este, în opinia sa, 'un semnal de alarmă'. "Armele nucleare pot literalmente să ducă lumea spre sfârșitul său", a spus Beatrice Fihn.

 

"Valorificând puterea oamenilor, am acționat să punem capăt celei mai distructive arme create vreodată — singura armă care reprezintă o amenințare existențială la adresa întregii umanități", se mai arată în mesajul ICAN după anunțul privind câștigarea Premiului Nobel pentru Pace.

 

"Premiul este un tribut pentru eforturile neîntrerupte ale acelor milioane de membri ai campaniei și cetățeni interesați din întreaga lume care, încă din zorii erei atomice, au protestat cu tărie împotriva armelor nucleare, insistând că acestea nu pot servi niciun scop legitim și trebuie interzise pentru totdeauna de pe fața pământului (...)  Este de asemenea un tribut pentru toți supraviețuitorii bombardamentelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki (...) și victimele exploziilor nucleare-test din întreaga lume, ale căror mărturii zguduitoare și sprijin generos au fost esențiale în obținerea acestui acord istoric (...) Convingerea unor guverne că armele nucleare sunt o sursă legitimă și esențială de securitate nu este doar nechibzuită, dar și periculoasă, deoarece incită la proliferare și subminează dezarmarea. Toate națiunile ar trebui să respingă aceste arme complet, înainte ca ele să mai fie folosite vreodată", se mai spune în mesajul ICAN.

 

Organizația mai atrage atenția că este "un moment de tensiune globală puternică", iar "retorica inflamată ne poate împinge mult prea ușor și inexorabil spre o oroare de nedescris (...)  Spectrul unui conflict nuclear se întrevede încă o dată. Acesta este momentul ca națiunile să își declare opoziția fără echivoc față de armele nucleare", a evidențiat ICAN.

 

Organizația a salutat statele care au semnat și ratificat Tratatul de interzicere a armelor nucleare și le-a cerut și celorlalte să facă același lucru.

 

Fondul de premiere din acest an va depăşi nouă milioane de coroane, aproximativ 944.000 de euro. Banii care sunt oferiți învingătorilor vin din averea fizicianului suedez Alfred Nobel.

 

Anul acesta, au fost propuși 318 candidați, printre care 215 persoane și 103 organizații. Majoritatea pretendenților s-au implicat în criza refugiaților, războiul din Siria şi găsirea unei soluţii pentru denuclearizarea Coreei de Nord.

 

Anul trecut, premiul Nobel pentru Pace i-a fost decernat preşedintelui Columbiei, Juan Manuel Santos. Liderul de la Bogota a primit înalta distincție pentru eforturile sale de a pune capăt unui război civil care a durat mai bine de jumătate de secol și a lăsat în urmă peste 200.000 de morți.  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22