Les Films de Cannes à Bucarest, ediţia a opta

Fara Autor | 07.10.2017

2017 / 10 / 13

Pe aceeași temă

Reputatul regizor maghiar Béla Tarr, cunoscut pentru filme precum The Turin Horse şi Sátántangó, şi cineastul francez Laurent Cantet, câştigătorul premiului Palme d’Or în 2008 cu drama Entre les murs, sunt doi dintre invitaţii de onoare ai ediţiei a opta a Les Films de Cannes à Bucarest. Festivalul va organiza o serie de proiecţii speciale şi discuţii cu cei doi invitaţi în cadrul programului Artişti în dialog, o ocazie unică pentru cinefili de a vedea pe marile ecrane filme care i-au consacrat pe cei mai importanţi autori de film contemporani.

 

Pe 14 octombrie, la Cinemateca Eforie, Béla Tarr va susţine un dialog cu publicul la finalul proiecţiei The Turin Horse, despre care a anunţat că este ultimul pe care îl realizează, iar discuţia va fi moderată de criticul francez Jean Michel Frodon. Laurent Cantet va fi prezent pe 18 octombrie, la Cinema Elvire Popesco, la premiera în România a titlului L’Atelier/The Workshop, prezentat anul acesta la Cannes în secţiunea Un Certain Regard.

 

Între 13 şi 15 octombrie, Cinemateca Eforie va găzdui Retrospectiva Béla Tarr în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, program care va include patru dintre cele mai importante filme realizate de autor. Retrospectiva Béla Tarr este organizată de Voodoo Films şi finanţată de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Öszi almanach/Almanac of Fall, prezentat la Festivalul de la Locarno în 1984, va inaugura secţiunea, pe 13 octombrie, urmând proiecţiile filmelor The Turin Horse (2011), recompensat la Berlinală cu Marele Premiu al Juriului/ Ursul de Argint şi Premiul FIPRESCI, şi Werckmeister Harmonies, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, în 2000, în sectiunea paralelă La Quinzaine des Réalisateurs. Pe 15 octombrie, retrospectiva Béla Tarr se va încheia cu proiecţia lungmetrajului de şapte ore şi jumătate, Sátántangó. Bazat pe romanul omonim al lui László Krasznahorkai, filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin, în 1994, şi este considerat de critică drept unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei.

 

Cu ocazia participării sale la festival, Les Films de Cannes à Bucarest organizează şi o secţiune dedicată autorului francez Laurent Cantet, câştigătorul premiului Palme d’Or în anul 2008 pentru filmul Entre les murs / The Class, care va inaugura secţiunea Focus Laurent Cantet pe 13 octombrie, la Cinema Elvire Popesco. Regizorul va veni la Bucureşti pe 18 octombrie şi va participa la premiera L’Atelier/The Workshop. Filmul va fi precedat de proiecţia primul său scurtmetraj, Tous à la manif, pentru care a primit premiul Jean Vigo în 1994. La Bucureşti vor putea fi văzute Retour à Ithaque/Return to Ithaca (Festivalul de la Veneţia, 2014) şi L'Emploi du temps/ Time out (2001), un film scris de Cantet împreună cu colaboratorul său obişnuit, Robin Campillo.

 

Les Films de Cannes à Bucarest ajunge anul acesta şi în alte şapte oraşe din ţară, urmând a avea loc ediţii regionale în Timişoara, Iaşi, Cluj, Braşov, Sibiu, Arad şi Suceava. Sub titlul Les Films de Cannes @ Astra Film Sibiu, Les Films de Cannes, în parteneriat cu festivalul de film documentar Astra Film Sibiu, vor programa în premieră în România, atât la Bucureşti cât şi la Sibiu, trei dintre filmele documentare prezentate la ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes.

 

Mai multe detalii despre filmele şi invitaţii celei de-a 8-a ediţii Les Films de Cannes à Bucarest se regăsesc pe site-ul oficial al festivalului.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22