Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Premierul spaniol Mariano Rajoy amenință că va suspenda autonomia provinciei Catalonia
E.B. - - - -
2017-10-08
International
0

Mariano Rajoy, premierul Spaniei, a declarat că guvernul său ar putea face uz de prerogativele constituționale pentru a suspenda autonomia provinciei Catalonia și pentru a împiedica secesiunea.

 

 

Într-un interviu acordat cotidianului El Pais, citat de Reuters și AFP, preluate de Agerpres, Rajoy a fost întrebat dacă este pregătit să invoce articolul 155 din Constituția Spaniei, care îi permite să destituie guvernul regional și să organizeze alegeri anticipate în Catalonia.

 

Prim-ministrul a răspuns: "Nu exclud absolut nimic în limitele legii (...) În mod ideal, nu ar trebui să fie necesară implementarea unor soluții extreme (...) Mi-ar plăcea ca amenințarea că va fi declarată independența să fie retrasă cât mai curând posibil". El a susținut că nu intenționează să convoace alegeri anticipate și la nivel național.


Premierul provinciei Catalonia, Carles Puigdemont, urmează să se adreseze marți parlamentului regional, iar ulterior forul legislativ ar putea discuta declararea independenței.


Rajoy a afirmat că 4000 de polițiști trimiși în Catalonia cu ocazia referendumului pentru independență de duminica trecută vor rămâne în provincie până la încheierea crizei. Intervențiile poliției împotriva secesioniștilor s-au soldat cu aproximativ 900 de răniți. În ciuda eforturilor autorităților spaniole de a bloca desfășurarea consultării populare, au votat peste 2,2 milioane din cei 5,3 milioane de cetățeni ai provinciei, iar 90% din voturi au fost pentru secesiunea față de Spania.


Zeci de mii de oameni au manifestat sâmbătă în mai multe orașe din Spania, cerând un dialog între guvernul de la Madrid și cel provincial, de la Barcelona, pentru a pune capăt crizei politice

 

TAGS : Spania Catalonia Mariano Rajoy suspendare autonomie Constitutie Carles Puigdemont
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1505
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22